Baba

Egy újszülött akár 8-12 alkalommal is szophat 24 óra alatt

Az egyik gyakori kérdés az újdonsült szülőknél, hogy milyen gyakran, mennyit kell ennie az újszülöttnek? Mennyi ideig tart egy szoptatás, és hogy változik idővel a szoptatások száma?
2021. Május 23.
Egy újszülött akár 8-12 alkalommal is szophat 24 óra alatt (Fotó: Getty Images)

Milyen gyakran kell szoptatni a babát?

A válasz arra, hogy milyen gyakran szopik egy baba, valójában az, hogy olyan gyakran kell megetetni, amilyen gyakran éhes és mellre kívánkozik. A szoptatás a kereslet és kínálat elve szerint működik, tehát annyi anyatej termelődik, amennyire a babának szüksége van.Ezért is annyira fontos, hogy a baba minél többször, annyi alkalommal mellre kerüljön, ahányszor ezt igényli. A szoptatások számát, időtartamát nem javasolt korlátozni. Annál több anyatej tud ugyanis termelődni, minél többször ürül ki az édesanya melle.Egy újszülött baba 24 órán belül akár 8-12 alkalommal (vagy még többször) is szophat életének első időszakában. A szülés utáni napokban egyszerre még nagyon keveset tud enni: az első napon gyomrának térfogata csupán 6 ml, a másodikon 12 ml, így éppen elegendő, ha egyszerre csak 8-10 kortyot tud enni a kolosztrumból.

Eleinte fontos, hogy 4 óránál tovább ne legyen etetés nélkül a baba. Ahogy a kisbaba növekszik, egy etetés alatt több anyatejet el tud fogyasztani, és valószínűleg kevesebb alkalommal kéredzkedik mellre. Az etetések egyre kiszámíthatóbb mintát kezdenek követni.Az 1-3 hónapban a baba átlagosan 7-9 alkalommal szopik 24 óra alatt, a 3. hónaptól 6-8 alkalommal, a 6. hónaptól 6 alkalommal fog táplálkozni, míg a 12. hónap környékén a szoptatások száma nagyjából napi 4 alkalomra csökken. Azonban mivel a babák nem egyformák, eltérő ütemben növekednek, és egyéb tényezők is befolyásolhatják az egyes gyermekeknél a szoptatások gyakoriságát.

Meddig tart egy-egy szoptatás?

A babák általában eltérő időközönként kéredzkednek mellre, van, hogy 1-2 óránként újra éhesek lesznek, vagy, hogy hosszabb idő telik el két szoptatás között, de az is előfordul, hogy éppen kevesebbet esznek egyszerre, és egy órán belül többször meg kell szoptatni őket. Van, hogy a babáknak csak úgynevezett komfort szoptatásra van szükségük, amikor alig esznek, és inkább csak az édesanya testközelségét szeretné élvezni.Az anyatej átlagosan másfél óra alatt kiürül a babák gyomrából, mert nagyon könnyen emészthető. Az elfogyasztott tej mennyisége nem állandó, van, hogy csak kevesebbet kortyolgatnak, máskor kiürítik az egész mellet.Az etetések közti időt az egyik szoptatás kezdetétől kell számolni az azt követő szoptatás kezdetéig. Az újszülött akár 20 percig is lehet az egyik vagy mindkét mellen, ahogy pedig nagyobb lesz a baba, a szoptatás nagyjából 5-10 perc lehet mindkét mellen. De ez is eltérő lehet babánként, és hogy meddig tart egy szoptatás, az a babán, az anyán és egyéb tényezőkön (például hogy az anya teje lassan vagy gyorsan áramlik-e, hogy milyen gyorsan eszik a baba, álmos-e éppen, stb.) is múlik.

Mi lehet az oka, ha sokkal éhesebb hirtelen a baba?

Amikor a babánál gyors növekedés, úgynevezett növekedési ugrás történik, a szokásosnál többet ehet. Ezek a gyors növekedési ugrások bármikor történhetnek, de az első hónapokban gyakran a következő időpontokban fordul elő: a baba 7-14 napos, 2 hónapos, 4 hónapos, 6 hónapos. Ilyenkor is követni kell a baba éhségjelzéseit, és ha azt igényli, gyakrabban szükséges megetetni.Források: healthline.comkidshealth.orglll.hulll.hu