Baba

Így készülj a szoptatásra

A várandósság rengeteg testi és lelki változást hoz a kismamák életében. Sok kismama sokat olvas, tájékozódik, komolyan készül a szülésre, azonban az azt követő időszakra kevesebb hangsúly kerül. Kell-e, egyáltalán lehet-e készülni a szoptatásra?
2021. Május 03.
Lehet-e készülni a szoptatásra? (fotó: Getty Images)

A legtöbb kismama úgy tervezi, hogy szoptatni fogja a kisbabáját, a többség azzal is tisztában van, hogy a születést követő első hat hónapban a kizárólagos anyatejes táplálás a legjobb a babának. De hogyan készüljünk a szoptatásra? Egyáltalán fel lehet-e készülni rá? Erről kérdeztük dr. Erdélyi Fruzsinát, a Bethesda Gyermekkórház IBCLC laktációs tanácsadó, gyermekgyógyász szakorvosjelöltet.

Nincsenek könnyű helyzetben a kismamák

“Nagyon jó, ha az édesanya lelkileg és fejben is fel tud készülni a szoptatásra, mert ez segít abban, hogy jó élmény legyen a szoptatás anyának, babának, illetve, hogy hosszú távon tudja szoptatni a babát. A szakmai ajánlások szerint fél éves korig kizárólagos anyatejes táplálás az ideális a csecsemő számára, majd hozzátáplálás mellett két éves korig mindenképpen ajánlott az anyatejes táplálás folytatása. Minden anya és baba páros együtt alakítja ki a szoptatásban a szokásait és fogalmazódik meg egy közös cél, hogy meddig szeretnék folytatni a szopizást, természetesen ezt nagyon meghatározza, hogy mennyire élvezi anya és baba is ezt az együtt töltött időt.”

A kismamák ugyanakkor nincsenek könnyű helyzetben, ha tájékozódni szeretnének. Nincsenek együtt élő nagycsaládok, többségünk úgy nő fel, hogy nem nagyon látott testközelből szoptatást, jobb esetben gyermekkorunkból maradhat emlékünk arról, ha a testvérünket szoptatta az édesanyánk. Kevés vagy semmilyen tapasztalatunk sincs arról, hogyan zajlik a szoptatás a gyakorlatban. Ezt támasztja alá az IBCLC laktációs szaktanácsadó, gyermekgyógyász szakorvosjelölt tapasztalata is: “Nagyon nehéz helyzetben vannak manapság a fiatal anyukák, kismamák, mert nem nagyon van reális rálátásuk a szoptatásra, nagyon ritka az, hogy a családban lásson másokat: testvért, unokatestvéreket szoptatni. A tudás a szoptatásról például filmekből, regényekből idealizáltabb, mint a valóság.”

Nehéz helyzetben vannak a kismamák abból a szempontból is, hogy túl sok az információ és annak a szöges ellentéte is szinte minden területen, így a szoptatás kérdésében is.

“Nagyon megnehezíti a helyzetet az is, hogy mindenki mást mond, mást fog mondani a szülésznő, mást a védőnő, mást az ismerősök, a gyerekorvos, egészen mást a kismama szülei, az anyósa. Nagyon sokat számít, hogy a kismama meg tudja ismerni a különféle hozzáállásokat és annak megfelelően döntsön, hogy ő, hogyan szeretné. Azért fontos a készülés, mert ha ez nincs, akkor el fogja bizonytalanítani a sok, különböző vélemény. Minden információ elérhető és annak az ellenkezője is. Ezért fontos lenne, hogy olyan helyről tájékozódjon a kismama, ami szakmailag hiteles, naprakész” – mondja dr. Erdélyi Fruzsina. Ilyen szakmai oldalak a szoptatással foglalkozó egyesületek, szakmai szervezetek oldalai, a La Leche Liga oldala, vagy a Magyar Szoptatásért Egyesület portálja, a szoptatasert.hu, “ezek szakmailag abszolút megbízható források, illetve nálunk, a Bethesda Gyermekkórház honlapján is igyekszünk segíteni a kismamákat”. Sok szoptatós helyzetet mutat be és konkrét segítséget is nyújt A Szoptatás női művészete c. könyv, illetve W. Ungváry Renáta: A szoptatás kézikönyve c. munkája.

A helyes mellretétel

A baba az egész testével a mell felé fordul: a füle, a válla, a csípője egy vonalban van, az anya felé fordulva. A baba orra és álla a mellhez ér. A mell minél nagyobb részét be kell kapnia a babának, nem csak a bimbót, a baba ajkai kifelé fordulnak szoptatás közben.

“Sokan vannak úgy a szoptatással, hogy majd megszületik a baba és úgyis menni fog. De egy újszülöttnek lehetséges, hogy segíteni kell. Nagyon nem mindegy, hogy mennyire tud az anya segíteni a babának. Hogy például ne kisebesítse a baba a cicit, hanem hatékonyan tudjon szopni. A babának is meg kell tanulnia ezt, ez minden újszülöttnek és édesanyának egy gyakorlós időszak kezdetben, igen sokat könnyíthet az induláson, ha az anya tudja mikre érdemes odafigyelni.”

Milyen a jó szoptatási testhelyzet? A legjobb szoptatási póz az, ami anyának és babának a legkényelmesebb és nem okoz fájdalmat. A legismertebb szoptatási pozíció a bölcsőtartás és a fekve szoptatás. De számos más pozíciót választhatsz, pl. a kereszttartást, a négykézláb szoptatást vagy a hónaljtartást. Részletesen ebben a cikkünkben mutattuk be a szoptatási testhelyzeteket, videókkal segítve a tájékozódást.

Ami állandó, az maga a változás

A helyes mellre helyezés, a különféle szoptatási pozíciók mellett leginkább arra érdemes felkészülni, hogy bár vannak aranyszabályok, amelyekre az anyának figyelnie kell – ilyen például a születési súly visszanyerése, vagy a fejlődési mérföldkövek megugrása -, de ami állandó a szoptatásban, az a változás. Nem menetrendszerűen történik, hiszen minden baba, minden anya más, így az ő kettősükre is érvényesek ugyan bizonyos szabályok, mégis teljesen egyedi vonásokat is mutat a szoptatás alakulása.Érdemes tisztában lenni például azzal, hogy az első néhány hét az összehangolódásról szól. “Megismerni a baba igényeit, összehangolódni, nem az órát, nem a mérleget nézve. Nagyon sokszor elmarad az az információ, hogy az első hetekben az igény szerinti szoptatásnál is szükségessé válhat, hogy jobban az anyánál legyen az irányítás. Azt látjuk, hogy egy újszülött nagyon esendő még ebben az időszakban, neki is bele kell jönni a szopizásba. Például lehet, hogy aluszékonyabb, ilyenkor nagyon jó az, hogy az anya meri ébresztgetni és noszogatni, ha szükséges. Persze ez gyerekfüggő. Nyilván nem az a lényeg, hogy háromóránként ugyanannyit egyen a kicsi, de törekedni kell legalább napi 8 alkalommal hatékony szopizásra és ha ehhez ébreszteni kell még az újszülöttet, ez nem kegyetlenség és ezzel nem rontja el az igény szerinti szoptatást. Amikor a baba visszanyerte a születési súlyát 10-14 napos korára, ügyesen meglépték együtt anya és baba az első mérföldkövet, ez megnyugtató az anyának is, hogy jó úton haladnak. Ezeket a mérföldköveket muszáj szem előtt tartani.”A doktornő hozzáteszi, hogy mindkét irányban létezik szélsőség. Előfordul, hogy valaki annyira eltökélt az igény szerinti szoptatás irányába, hogy nem ismeri fel, ha tényleg baj van, amikor igenis lépni kell. És megvan a másik oldala is az éremnek, amikor nem tudjuk, hogy mit várhatunk egy újszülöttől az első néhány hétben és nem rá figyelünk, hanem egy elképzelt, idealizált világot szeretnénk, és féleértjük a baba jelzéseit. “Valahol nagyon fontos része ennek az egésznek a józan paraszti ész: az édesanya látja a babát, látja saját magát, a kapacitásaikat és megpróbálja tudatosan csinálni. Nagyon élvezetes dolog a szoptatás, de tudatában kell lenni, hogy vannak benne kihívások, akkor fog működni, ha az ember ezért tud tenni.”

Az újszülöttet sokszor segíteni kell

Az igény szerinti szoptatás például azon tud elcsúszni, hogy bár az anya azt tapasztalja, hogy a baba egész nap mellen van, de a baba valójában három korty után elalszik és csak komfortszopzik. Mi történik ilyenkor? “Nem nő a baba súlya, ha az anya ezt nem figyeli egyáltalán, és elengedi teljesen az irányítást, akkor megcsappan a tej, hiszen nem éri igazán hatékony inger a mellet, ami nincs teljesen kiürítve, és bár a baba folyamatosan cicin van, de a hatékony szopizás minimális.” Ekkor következhet be az, hogy a baba nem gyarapszik vagy egyenesen fogy, az anya úgy érzi tennie kell valamit, adnia kell valamit a babának és ekkor nyúl a tápszerhez. “Ennek nem kell így lennie, de ehhez fontos, hogy az anya reálisan figyelje az első heteket, mert az összeszokás alatt előfordulhat, hogy neki kell egy kicsit jobban irányítania” –  tanácsolja dr. Erdélyi Fruzsina. “Tehát amikor az anya készül a szoptatásra, az igény szerintiségre, akkor fontos, hogy tudja, hogy az első összeszokós időszakban vannak bizonyos mérföldkövek, amiket neki kell figyelnie és adott esetben segítenie az újszülöttjét ennek elérésében. A komfortszopi előtt igenis meg kell lennie a munkának.”

A babák nem kis gépek

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy az első hat hétben még nincs napszak érzékük a babáknak, tehát normális az is, hogy a kicsi éjszaka akar ébren lenni és nappal aludni. “Sokan ilyenkor azt hiszik, hogy azért ébred fel a baba éjjel, mert éhes, tehát nem elég a tej, tehát pótlásra van szükség. Idealizált elvárás van a babák alvásáról, evéséről, olyan, ami nem a babára reagál. Ezt az időszakot ki kell húzni, nappal kell pihenni az anyának, amikor a baba is alszik és ki kell várni, amíg kialakul az összecsiszolódás. Az is tipikus helyzet, hogy van egy jól alvó baba, aki 3-4 hónaposan el kezd éjjel felébredni. Ilyenkor sok édesanya arra a következtetésre jut szintén, hogy éhes és pótlás kell, pedig itt egy neurológiai érésről van szó, a legtöbb baba ennyi idősen elkezd többször megébredni éjszaka. Ez az anyának nagyon fárasztó persze.”A felkészülés sokak számára azt is jelenti, hogy minden létező kelléket megvásárolnak, amire esetleg szükség lehet: cumit, cumisüveget, tápszert. Ezt dr. Erdélyi Fruzsina nagyon nem javasolja. “Nem így érdemes készülni. Ha mégis kell cumisüveg, tápszer, akkor azt bárhol tudunk venni. Legyenek bátrak az anyák. Ha ott van a teljes arzenál, akkor könnyebben nyúlunk érte.”A doktornő azt is elmondja, hogy bizony szoptatási tanácsadóként is volt, hogy tanácsot kért, amikor ő szoptatta a kisfiát. “Annyira egyéni minden baba és anya. A szoptatás főleg a kezdeti időszaka nagy kreativitást igényel. Fontos azt látni, hogy az a normális, hogy a szoptatás változó, hogy vannak benne kihívások. A baba nem úgy működik mint egy kis gép. A szoptatás kezdeti periódusában sok a kihívás, elsősorban az ismerkedés folyamatában. Nekem az volt meglepő azt hiszem, hogy amikor már jól kialakult egy rendszer, akkor biztosan megváltozott. Ezt kell elfogadni. Rugalmasnak és kreatívnak kell lenni, mert nem úgy működik sokszor a folyamat, ahogy elképzeljük. Aki tud alkalmazkodni és tudja rugalmasan kezelni a helyzeteket, annak a szoptatás minden szempontból megkönnyíti az életet.”Készülj az első évre a DOKIMAMIKKAL! – Egészségügyi gyorstalpaló a baba első 12 hónapjára

Doktornők, akik maguk is épp babát várnak vagy épp kisgyerekkel vannak otthon… – Ki tudhatná jobban náluk, milyen tudnivalókra van szüksége az édesanyáknak? Gyűjtsd be a legfontosabb egészségügyi információkat a kicsi első évével kapcsolatban a Bethesda Gyermekkórház orvos anyukáitól! Kövess minket 1 hónapig – heti 5 új cikkel jövünk!

Témák:

Kérdezd a szakembert!

Ha kérdésed van a témával kapcsolatban, tedd fel a cikk szerzőjének: ITT