Baba

A baba “hasaltatásának” fontossága

Kell-e a babát hasra fektetni? Erőltessük-e, ha a kicsi nem szeret hason lenni? A mozgásfejlődés szempontjából van-e jelentősége annak, hogy mennyit van hason a baba?
2021. Június 21.
A baba "hasaltatásának" fontossága (fotó: Getty Images)

Fontos-e és ha igen miért, hogy a baba hason is töltsön időt a nappali, aktív szakaszában? Van-e helyes módja a “hasaltatásnak”? Erről kérdeztük Varga-Radnai Csillát, a Bethesda Gyermekkórház DSGM-szakgyógytornászát.

Kell-e a babát hasra fektetni? Ha igen, hány hetes/hónapos kortól?

Mindenképpen javasolt a hason fekvő helyzet gyakorlása éber állapotban már a születést követő első hetekben. A babák ilyenkor fejüket csak kicsit emelik meg, majd egyik oldalról a másikra átfordítják. Végtagjaikat szimmetrikusan, hajlítottan helyzetben tartják. Cél a fejemelés gyakorlásával a nyak- és hátizmokat erősítése, valamint a stabil fejkontroll kialakítása, mely nélkülözhetetlen a mozgásfejlődés további lépcsőfokaihoz (kúszás, mászás, stb). Javasolt a hasalás időtartamának fokozatos növelése. Gyakorlással 3 hónapos korukra hason fekve alkartámasz mellett 45 fokig emelik, forgatják a fejüket. 4-5 hónapos korra alakul ki egy stabil fejtartás, mely megtartása mellett tudják elkezdeni gyakorolni az alkartámaszból előrefelé nyúlást, a tenyértámasszal mellkas emelést. Ebben az időszakban kezdik felfedezni a lábukat, valamint oldalra fordulni.

Milyen a helyes hasaltatás?

A helyes alkartámasz kivitelezésekor a törzs egyenes, a baba a fejét emeli, forgatja. Könyökei a vállai alatt helyezkednek el, alkarjai párhuzamosak törzsével, mellkasát elemeli a talajtól. Az alsó végtagok nyújtva vannak a talajon, az alkarokhoz hasonlóan támasz funkciót töltenek be.

Mi történik akkor, ha a baba nem szeret hason lenni? Sír, nem tudja megtartani a fejét, erőlködik, tiltakozik? Kell-e ilyenkor erőltetni hasaltatást?

Oka van annak, ha a baba “nem szeret” hasalni. Ilyen esetben érdemes gyógytornászhoz fordulni. Otthon segíthetjük a babát, ha karjait jó helyzetben pozicionáljuk, játékot, kontrasztos képet/tárgyat teszünk elé figyelmének felkeltése érdekében. Segíthetjük azzal is, ha egy kis törölközőt, plédet, lepedőt henger alakba tekerünk és megtámasztjuk, kiemeljük vele mellkasát, miközben karjain elől támaszkodik. Mindenképp szükség van a gyakorlásra abban az esetben is, ha nem megy, tiltakozik. Célszerű a hasalás gyakorlását úgy időzíteni, amikor a baba nem éhes, nincs tele a pocakja, avagy nem álmos. Kezdetben elég, ha néhány percet tölt ébren hason, majd igazodva fejlődéséhez fokozatosan lehet növelni az időtartamot.Ha a baba egyáltalán nem tűri a hason fekvést – pl.: karjait nyújtva hátra csapja, akár lábait is emeli hozzá – “repülőzik”-, ellenben visszahelyezni nem tudja, sírni kezd, az akár izomtónusbeli eltérésre, fokozott csecsemőkori reflexműködésre utalhat. Ilyenkor a szülőtől várja a megoldást, aki általában azonnal felkapja. Célszerű, ha először visszafordítani a hátára és megpróbálni elterelni a figyelmét, kizökkenteni a sírásból, majd újra megpróbálni a hasalást. Abban az esetben, ha kitartó gyakorlás ellenére sem alakul a dolog, érdemes a védőnőnek, háziorvosnak jelezni a problémát, akik gyógytornász felkeresését fogják javasolni.

Létezik olyan nézet, mi szerint a sok hordozás kiválthatja a hasaltatást. Ez igaz?

Semmiképpen sem. Teljesen más testhelyzet – pl. a karjain nem támaszkodik. Hordozás során a gyermek egy fix, kötött, helyzetben van, mely során nincs szükség aktív tevékenységre a részéről. Aktivitás nélkül pedig nincs fejlődés.Készülj az első évre a DOKIMAMIKKAL! – Egészségügyi gyorstalpaló a baba első 12 hónapjára

Doktornők, akik maguk is épp babát várnak vagy épp kisgyerekkel vannak otthon… – Ki tudhatná jobban náluk, milyen tudnivalókra van szüksége az édesanyáknak? Gyűjtsd be a legfontosabb egészségügyi információkat a kicsi első évével kapcsolatban a Bethesda Gyermekkórház orvos anyukáitól! Kövess minket 1 hónapig – heti 4-5 új cikkel jövünk!

Témák: