Baba

Vigyázz, le ne nyelje! – Idegentestek a légútban

Idegentest kerülhet a gyerek füleibe, orrába, szájába (innen kerülhet hörgőbe, tüdőbe vagy nyelőcsőbe).
2021. Május 10.
Vigyázz, le ne nyelje! - Idegentestek a légútban (Fotó: Getty Images)

A leggyakrabban gyöngyök, magvak, apró játékok, pénzérmék, fülbevalók, kisebb gyümölcs-, illetve zöldségdarabok, akár csontszilánkok kerülnek a légutakba, illetve a fülekbe, de tulajdonképpen bármilyen apró dolgot beszippanthat, lenyelhet a gyermek.

A Bethesda Gyermekkórházban kellett már eltávolítani gombostűt, kagylót, gemkapcsot is. Arról, hogy milyen panaszokat okozhatnak az idegentestek, milyen jelei lehetnek, és mit lehet tenni, ha idegentest került a légutakba vagy a fülbe, Dr. Ternai Zitát, a Bethesda Gyermekkórház gyermek fül-, orr-, gége szakorvosát kérdeztük.

Ha az orrba kerül idegentest

Dr. Ternai Zita elmondta, hogy az orrba került idegentest gyanújára az adhat okot, hogy a gyermek többet piszkálja az orrát, és egy- vagy kétoldali, bűzös orrváladékozás jelentkezik, aminek nem volt megfázásos előjele, általános tünetek nem kísérik. “Ilyen esetben fel kell hogy merüljön az idegentest-gyanú! Az idegentestet szakszerűen el kell távolítani, otthon nem ajánlott próbálkozni, azzal csak mélyebbre tolódhat, vérzés is felléphet. Idővel gyulladás is keletkezhet, ha nem vesszük ki az idegentestet, amely irritálja a nyálkahártyát, illetve felfekszik rá” – magyarázta el a szakorvos, miért szükséges szakemberhez, ügyeletre fordulni hasonló esetben.

Az orrba leggyakrabban gyöngyök, kisebb magvak kerülnek, de a kedvenc játékoknak is jó rejtekhelynek ítélhetik meg a gyerekek az orrnyílást – a fülükbe is gyakran kerülnek idegentestek.

Babáknál leginkább a szájba kerül idegentest

Az orrba került idegentest pici csecsemőknél viszonylag ritka, óvodás korúaknál jellemzőbb. “Gyakran például a fülbevalójukat nyelik le – kilazul, kiveszik, a szájukba teszik, mert érdekesnek találják, és így elakadhat a nyelőcsőben” – mondta Dr. Ternai Zita. A nyelőcsőbe került fülbevaló azért nagyon veszélyes, mert hegyes, és ha emiatt perforálódik, átfúródik, az súlyos mellűri gyulladást is okozhat. A szakorvos hozzátette, hogy szerencsére náluk még nem nagyon volt ilyen eset, mert megfelelő óvatossággal időben eltávolították a bekerült fülbevalót, de ez egy komoly kockázati tényező. “A fülbevalót mi ezért inkább későbbre szoktuk javasolni” – mondta.

Okozhatnak még gondot a különböző kisebb játékok, ezért ezeket is érdemes eltávolítani a gyermek közeléből. Pénzérmeket is meg tudnak szerezni a kicsik is a szülő pénztárcájából, zsebéből. Az apró olajos magvak (ezeket éppen emiatt mindig pépesítve kell a gyermeknek adni), a darabolt, reszelt gyümölcsök, zöldségek szintén kerülhetnek a légútba. “A viszonylag szerencsésebb eset, ha az idegentest a nyelőcsőben akad el, de hörgőbe vagy tüdőbe is bekerülhet, ami akár életveszélyes állapotot, fulladást is okozhat” – tette hozzá a szakember.

Ha a nyelőcsőbe, hörgőbe, tüdőbe kerül idegentest

A szülő nem feltétlenül látja, amikor a gyerek lenyel egy idegentestet. Felhívhatja a figyelmet a nyelőcsőbe került idegentestre, hogy nyálcsorgás jelentkezik. A gyermek nem nyeli a nyálát, és sem a folyadékot, sem az ételt nem akarja elfogadni. “A hozzátápláláskor, ha habzsolva eszik a gyermek, elakadhat az étel is. Akár egy almadarab, de reszelt alma, répa is mehet tévútra, ezért mindig óvatosan, nyugodt körülmények között etessük a babát!” – javasolja Dr. Ternai Zita. A kisgyerekek ha szaladgálás közben esznek, be tudják szippantani az ételfalatokat, a rizst, a magvakat.

A szakorvos szerint elő szokott fordulni olyan eset is, hogy éppen a nagyobb tesó ad valamit a kicsinek, jó szándékból. Ezért érdemes kikérdezni a nagyobb gyerekeket is, mert lehetséges, hogy ők tudnak információval szolgálni.

A légcsőbe, hörgőbe került idegentestnél köhögés jelentkezik, illetve kékülés. Légcsőbe jutott idegentest esetén azonnal hívni kell a mentőt. Amíg kiérkezik, babánál kissé előre döntve a lapockára mért kisebb hátütögetésekkel lehet segíteni az idegentestet eltávolítását, nagyobb gyerekeknél a Heimlich-manővert lehet alkalmazni – a has felső részénél, a bordakosár alatt hátulról át kell ölelni a gyermeket, és egy hátrafelé nyomással növelni a nyomást a mellkasban, ezzel próbálva a tévútra került dolgot a megfelelő helyzetbe pozícionálni, vagy kiköhögtetni a gyerekkel.

 A gyermek szájában látott idegentest nagyon óvatosan meg kell próbálni eltávolítani, szabaddá tenni a légutakat. A nyelőcsőbe került idegentest esetén is hívjunk mentőt, ilyen esetben is hamar be kell jutni az ügyeletre, mert ez akár helyileg sérülést is okozhat.

“Szintén fontos, hogy a gombelemekre nagyon figyeljünk oda, hogy ne legyenek a gyerek közelében – a gombelem akár fél óra alatt is át tudja marni a nyelőcsövet. Azonnal hívjunk mentőt ebben az esetben is!” – figyelmeztetett Dr. Ternai Zita.

A szakorvos felhívta a figyelmet arra, hogy légúti idegentest esetén ne saját autónkkal, tömegközlekedéssel induljunk útnak, mindig hívjunk mentőt! Gondoljunk arra, hogy út közben is szükség lehet szakértő segítségre – az idegentest pozícionálódhat úgy, hogy a gyermek fulladni kezd.

Akár hosszabb ideig is bent maradhat

A szakember elmondta, hogy bizonyos – ritka – esetekben akár napokig (hetekig) bent lehet az idegentest – például nem lesznek időben figyelmesek az intő jelekre, vagy úgy változtatja a pozícióját a tárgy, hogy intermittálóan tünetmentes a gyermek. Erre az elhúzódó köhögés, táplálási nehézség utalhat.

“Előfordult egy kirívó esetben például, hogy egy ruhacsipesz volt elakadva a gyermek nyelőcsövében – csoda, hogy nem perforálta. Fél éven keresztül volt bent, a gyermek nem tudott megfelelően nyelni, ezért pépessel etették. Amikor eljutottak hozzánk is vizsgálatra, a röntgenen látszott a ruhacsipesz; amit végül szerencsére özofagoszkópiával – nyelőcsőtükrözéssel – el tudtunk távolítani, és nem kellett mellkassebésznek beavatkoznia. Ebben az esetben valóban egy csoda volt, hogy nem lett nagyobb baj – mesélte a szakorvos, és hozzátette, hogy előfordulnak akár ennyire extrém esetek is. Igaz, ezek ritkák, általában hamarabb felfigyelnek a szülők a tünetekre. Krónikus köhögés, visszatérő gyulladások hátterében is többször fedeztek fel okként idegentest aspirációt – például kisebb csirkecsont, alma.

A fülbe is kerülhet idegentest

A légutak mellett a fülbe is kerülhetnek idegentestek. Ez kiderülhet egyfelől úgy, hogy ha a gyermek már nagyobb és elmondja, továbbá okozhat hallójáratgyulladást.

“Ha felmerül a fülbe került idegentest gyanúja, forduljunk szakemberhez! Otthoni praktikákkal akár beljebb kerülhet, és fel tudja sérteni a dobhártyát is – javasolta Dr. Ternai Zita.

Hogyan távolítják el az idegentestet?

Az orrból és a fülből is általában egy speciális tompa végű kampós eszközzel, vagy kicsi csipesszel (Jansen horog, dobűri csipesz) el tudják távolítani az idegentestet. Az orr esetében tudnak akár lohasztással, vákuummal segíteni, míg a fülnél, ha nincs hámsérülésre, a dobhártya sérülésére utaló jel, az átmosás is eredményes lehet. A fülből nehezen kivehető dolgokat, például bizonyos esetekben a gyöngyöt van, hogy csak mikroszkóp alatt, bódításban tudják eltávolítani.

A hörgőből bronchoszkóppal szokták eltávolítani az idegentestet, egy hosszú csővel, és hosszú vékony nyelű kis fogókkal, a nyelőcsőből ugyanilyen módon – de vastagabb csövet használnak-. Ez altatásban történik, így nem érez a gyermek fájdalmat a beavatkozás közben.

Ha az idegentest eltávolítása hámsérülést okozott további kezelésre lehet szükség. A fület víztől óvni kell, orrban speciális orrkenőcs használata javasolt. Hörgő, vagy nyelőcsősérülés esetén további kórházi terápia szükséges.

Mennyire gyakoriak az idegentestes esetek?

Ezt jól mutatja, hogy Dr. Ternai Zita szerint minden akut ügyeletükben van legalább 2-3 eset. Az gyermek idegentest ügyeleti ellátás centralizálva van, a fővárosban a Bethesda Gyermekkórház mellett a Heim Pál Gyermekkórházban, illetve a János Kórházban.

A szakember szerint nagyon fontos a megfelelő aneszteziológiai háttér! Hörgő vagy nyelőcső idegentest esetében nagy a gége- és/vagy hörgőgörcs fellépésének veszélye; “ilyenkor elengedhetetlen az altatóorvos lélekjelenléte és szakértelme” – tette hozzá Dr. Ternai Zita – “ezen a gyermek élete is múlhat.”

Készülj az első évre a DOKIMAMIKKAL! – Egészségügyi gyorstalpaló a baba első 12 hónapjára

Doktornők, akik maguk is épp babát várnak vagy épp kisgyerekkel vannak otthon… – Ki tudhatná jobban náluk, milyen tudnivalókra van szüksége az édesanyáknak? Gyűjtsd be a legfontosabb egészségügyi információkat a kicsi első évével kapcsolatban a Bethesda Gyermekkórház orvos anyukáitól! Kövess minket 1 hónapig – heti 4-5 új cikkel jövünk!

Témák:

Kérdezd a szakembert!

Ha kérdésed van a témával kapcsolatban, tedd fel a szakértőnek: ITT