Baba

Mi az az “orrlégzési gátoltság”? Miért horkol a baba?

Mi okozhat a kisbabáknál orrdugulást, orrlégzési gátoltságot? Mire érdemes odafigyelnünk, és mit tehetünk, ha eldugult a baba orra? És mikor kell komolyan venni a baba horkolását?
2021. Május 10.
Mi az az "orrlégzési gátoltság"? Miért horkol a baba? (Fotó: Getty Images)

Dr. Ternai Zita, a Bethesda Gyermekkórház gyermek fül-, orr-, gége szakorvosát kérdeztük a babáknál előforduló “orrlégzési gátoltságról”.

A kisbabák és az orrlégzés

A kisbabákra nagyjából 6 hónapos korukig jellemző az úgynevezett “obligát orrlégzés”, ami azt jelenti, hogy első sorban az orrukon lélegeznek, jellemzően nem a szájukon veszik a levegőt. Így ha eldugul az orruk, igen kellemetlen lehet.A babáknak még nagyon apró orra, még nagyon szűk orrjáratai vannak, amik könnyen el tudnak dugulni egy egyszerű náthától, illetve ha valamilyen okból egy kicsit is duzzadt az orrnyálkahártya. Az orrlégzési gátoltsággal azért is fontos foglalkozni, mert súlyosabb esetben etetési nehézséget is okozhat a babánál, aki szoptatás, etetés közben nem tud megfelelően levegőt venni az orrán keresztül, továbbá az alvása is nyugtalan lehet. “Viszont érdemes észben tartani, hogy fordított esetben, ha nincs táplálási nehezítettség, akkor annyira súlyos orrlégzési gátoltság sem valószínű” – hívta fel rá a figyelmet Dr. Ternai Zita.

A felgyűlt váladék, a kezeletlen orrdugulás együtt járhat többek között olyan kellemetlen szövődményekkel is, mint a középfülgyulladás, fülkürthurut, egyéb légúti betegségek.

Ha be van dugulva a baba orra

Az orrdugulás hátterében a babáknál leggyakrabban az orrnyálkahártya irritációja, kiszáradása, gyulladás vagy nátha (például a száraz levegőtől, portól, allergénektől) miatt kialakult duzzanata áll. A légúti allergia a kisbabáknál még viszonylag ritka. Dr. Ternai Zita az javasolja, ha a babának egy enyhe orrnyálkahártya duzzanata van, alkalmazzunk tengervizes vagy Salvus vizes orrspray-s átmosást, ami segíthet tissztítani, kicsit lelohasztani a gyulladt nyálkahártyát. Az etetés és az átmosás után továbbá javasolt a baba orrának leszívása is, orrszívóval.Visszatérő orrdugulás, a nyálkahártya duzzanata, felső légúti gyulladások esetén előfordulhat az is, hogy reflux áll a háttérben, hiszen ez a probléma is összefügghet fül-orr-gégészeti panaszokkal. Reflux esetén azonban más tünetek is vannak: “Ha többet bukik a baba, nem fejlődik jól, látszólag hasfájós, esetleg jellegzetes szörcsögő hangot is hallat, felmerülhet reflux is. Ilyen esetben gasztroenterológusnak és fül-orr-gégésznek is javasolt megvizsgálnia a gyermeket” – mondta el a szakorvos.

Néhány ritkább probléma az orrlégzési gátoltság mögött

Ritka esetben az orrlégzési gátoltságot újszülött korban az úgynevezett koanális atrézia nevű kórkép is okozhatja, de Dr. Ternai Zita elmondta, hogy ezt a problémát már a szülőszobán nézik a neonatológusok, egy egyszerű szondázással. “Ez azt jelenti, hogy egy vékony, puha, szilikon szálat, egy szondát vezetnek be a gyermek orrába – jó esetben jól átjárhatók a légutak a garatig, viszont elakadás esetén felmerül anatómiai elzáródás. Az orrjárat ugyanis el tud változni a fejlődés során, ezt műtéti úton lehet orvosolni.Szintén ritkán, de előfordulhat a babáknál az úgynevezett gégefedő gyengeség (laryngomalacia), amire furcsa, kukorékolásszerű sírási hang hívhatja fel a figyelmet. Emellett megnehezíti a légzést, a gyermek segédizomkat használ, problémát okoz az alvásnál és az evésnél, a gyermek nem gyarapszik megfelelően. A probléma esetén egy kisebb, gégét érintő műtéti beavatkozásra van szükség, enyhébb esetben idővel spontán a gégeporcok erősödésével is javulhat.Dr. Ternai Zita hangsúlyozta, hogy ezek a problémák viszonylag ritkák, de ahogy ők látják, évente több eset is  előfordul. Érdemes lehet tudni ezekről, de ahogy a szakorvos is mondta, ha a gyermek megfelelően fejlődik, nincs gond a súlygyarapodással, jól alszik, a sírása tiszta, nem kell megijedni. “Az édesanyák szoktak aggódni amiatt, ha néha furcsán veszi a levegőt a baba, szörcsögő, röfögő hangot hallat – de ezt a még gyengébb lágyszájpadi izomzat is okozhatja, ami spontán el is múlik, ahogy az izmok, erősödnek a gyermek növekedésével” – mondta el a szakorvos. Viszont ha nem fejlődik a súlya, nem alszik jól, láthatóan küszködik, erőlködik légzés közben, akkor feltétlenül vigyük el fül-orr-gégészhez!

Miért horkolhat egy kisbaba?

Az újdonsült szülőknek meglepetést okozhat az, hogy a kisbaba bizony nem is alszik olyan békésen, alvásának vannak nyugtalanabb fázisai, amikor mocoroghat, különböző furcsa hangokat adhat, és akár horkolhat is. “A horkolás tulajdonképpen azt jelenti, hogy egy hang követi a légvételt alvás közben. Ez nagyon gyakran a lágyrészek elernyedése miatt van, ami természetes a gyerekeknél is” – magyarázta el Dr. Ternai Zita.

A szakorvos elmondta, hogy a kisbabáknál orrsövényferdülésről nem beszélhetünk, ugyanis anatómiailag nagyon pici még ez a terület. Általában teljesen normális ez a jelenség a babánál, ami idővel mérséklődik, elmúlik, ahogy erősödik az izomzat, nőnek, tágulnak a légutak, és így akadálytalanul áramolhat a levegő.Ritkább esetben alvási apnoe is állhat a háttérben, de ekkor a hangos horkolás légzéskimaradással is együtt jár. “Apnoe esetében látszik, hogy a baba nem alszik jól, hogy gyakran felébred, kifejezetten nyugtalan az alvása. Ilyenkor érdemes megvizsgálni, hogy nem valamilyen anatómiai akadály vagy neurológiai probléma okozza-e – mondta Dr. Ternai Zita. Amennyiben pedig apnoe nem merül fel, akkor különösebb teendő nincs a horkolással.Készülj az első évre a DOKIMAMIKKAL! – Egészségügyi gyorstalpaló a baba első 12 hónapjára

Doktornők, akik maguk is épp babát várnak vagy épp kisgyerekkel vannak otthon… – Ki tudhatná jobban náluk, milyen tudnivalókra van szüksége az édesanyáknak? Gyűjtsd be a legfontosabb egészségügyi információkat a kicsi első évével kapcsolatban a Bethesda Gyermekkórház orvos anyukáitól! Kövess minket 1 hónapig – heti 4-5 új cikkel jövünk!

Témák:

Kérdezd a szakembert!

Ha kérdésed van a témával kapcsolatban, tedd fel a cikk szerzőjének: ITT