Baba

Fütyi-dilemma: húzzuk, ne húzzuk?

Hozzá szabad egyáltalán nyúlni? A fiús anyukák egyik legmegosztóbb problémája a fityma kezelése és tisztán tartása.
2021. Május 31.
Fütyi-dilemma: húzzuk, ne húzzuk? (fotó: Getty Images)

A fityma kezelése, a húzzuk-ne húzzuk dilemma és a fitymaszűkülettől való félelem sok szülőben okoz aggodalmat, ráadásul számtalan tévhit és elavult információ kering, ami csak tovább fokozza a bizonytalanságainkat.

Ahhoz, hogy tisztán lássunk ebben a kérdésben, fontos, hogy néhány alapvető kifejezést tisztázzunk!

Mi a fitymaletapadás?

A fityma (előbőr) a hímvessző végén található, a makkot fedő (visszahúzható) dupla bőrredő. A fityma makktól való elválása már a méhen belüli élet végén elkezdődik, ám ez a folyamat sokszor még a kisgyermekkorban sem fejeződik be teljesen.

Emiatt az újszülöttek 90 százalékánál azt tapasztalhatjuk, hogy a fityma belső, hártyaszerű lemeze még nem vált el a makktól, arra rátapad.

A fityma sejtes letapadása tehát teljesen természetes jelenség, amitől nem kell megijedni! Ahogy növekszik gyermekünk, a fityma és a makk spontán elválása többnyire magától bekövetkezik, és legkésőbb a kamaszkorra ez a folyamat le is zárul.

Mi a fitymaszűkület?

A fitymaszűkület egy olyan állapotot jelent, amikor a fitymagyűrű nem húzható hátra, mert szűkebb a makk átmérőjénél. A fitymaszűkület lehet veleszületett illetve lehet szerzett rendellenesség is. A szerzett fitymaszűkület bármely életszakaszban kialakulhat, elsősorban sérülések, gyulladások és bőrbetegségek következményeként.

Nézzük, miben más a veleszületett fitymaszűkület!

Mit jelent a fiziológiás (élettani) fitymaszűkület?

Az újszülöttek a fityma sejtes letapadás miatt úgynevezett élettani fitymaszűkülettel születnek, a fitymájuk nem lesz hátrahúzható. Az élettani fitymaszűkület azonban – nagy százalékban –  mindenféle beavatkozás nélkül megoldódik a gyermek 6-10 éves korára, de azt is tudni kell, hogy ez a folyamat akár a kamaszkorig is elhúzódhat.

Mi a teendőnk az újszülött fitymájával?

Az újszülött fitymája nem igényel speciális kezelést azon kívül, hogy pelenkázáskor egy nedves vattadarabbal áttöröljük az intim területet, hogy a széklet-és vizeletmaradványok ne okozzanak gyulladást.

Fürdetéskor a fityma tisztítását csak annyira szabad elvégezni, amennyire a szövetek rugalmassága ezt megengedi. Nem ajánlott azonban erőltetve hátrahúzni, mert ez nemcsak fájdalmat okoz a babának, hanem a bőr megrepedéséhez és kisebesedéséhez vezethet, ami heggel fog meggyógyulni, és másodlagos fitymaszűkülethez vezethet.

Mi az a fitymatorna?

Egyéves kor felett érdemes elkezdeni a fityma tornáztatását, ami segíti elválását a makktól. Ezt végezhetjük pelenkázáskor, de még jobb, ha az esti fürdetésre időzítjük, mert a szövetek kissé felpuhulnak a meleg vízben.A fitymatréning során nagyon óvatosan – ameddig a szövetek engedik – hátrahúzzuk a fitymát, és megtartjuk egy kis időre (fél-egy percre). Ezt követően finoman visszahúzzuk eredeti helyére. Ügyeljünk rá, hogy soha nem maradjon hátrahúzva a bőr, mert elszoríthatja a makk keringését, ami sürgős sebészeti beavatkozást igényelhet!Fontos itt is megjegyezni, hogy nem szabad erőltetni a fityma hátrahúzását! Elképzelhető, hogy csak pár milliméternyit engednek a szövetek, ettől jobban ne húzzuk hátra a bőrt!

Mit kell tudni a smegmáról?

A smegma hámsejtekből és mirigyváladékból álló, sárgás színű (nem bűzös) váladék, ami a makk és a fityma között képződik, és lehetővé teszi a bőrfelületek egymáson történő elmozdulását. A későbbiekben fontos szerepe lesz a fityma makktól történő elválásának folyamatában.

A smegma sokszor áttűnik a fityma bőre alatt is, és –  amint elkezdődik a fityma letapadásának oldása –  időnként törmelékes formában spontán távozik a fityma alól, ez azonban nem igényel teendőt a szülők részéről.

Kóros fitymaszűkület? Mi az, amire érdemes odafigyelni?

Előfordulhat, hogy az élettani fitymaszűkület az évek során nem oldódik, esetleg fokozódik. Sajnos, ha korábban erőltetve hátra lett húzva a fityma, akkor – tudtunkon kívül – olyan sérüléseket okozhattunk, amelyek hegesedve gyógyulnak, és másodlagos fitymaszűkülethez vezethettek.Szülőként fontos, hogy felismerjük a kóros állapotra utaló jeleket! Ehhez a pelenkán kívüli időszakokban (pl. a fürdetéskor) mindenképpen nézzük meg, hogy pisil a csecsemő! Egy újszülöttnek ugyanis kb. gyufaszál vastagságban kell vizelnie.Felmerülhet a kóros fitymaszűkület gyanúja, ha a vizelet csak akadozva csepeg, vagy nagyon vékony sugárban távozik, de figyelmeztető jel az is, ha a fitymazsák ballonszerűen felfújódik.Szintén orvosi segítséget kell kérni, ha gyulladást tapasztalunk, ilyenkor ugyanis előfordulhat, hogy a szűkület miatt a smegma nehezen tud ürülni. Mivel a gyulladás szintén következményes szűkülethez vezethet, mindenképpen vigyük orvoshoz a gyermeket!Ha ezeket a problémákat tapasztaljuk, gyermeksebészt vagy gyermekurológust érdemes felkeresni, mert a szűkület mértékét ő fogja tudni megállapítani, illetve ő tehet javaslatot a kezelésre is. Ez esetben a fitymatorna mellett a szteroidos kenőcsös kezelés a legcélravezetőbb. A műtét csak akkor indokolt, ha a megelőző konzervatív kezelés nem volt sikeres.

Meddig várjunk?

A fityma-dilemmában a türelem legyen a legfőbb erényünk! Ha a letapadás és a szűkület nem okoz problémát és nincs gyulladás sem, akkor a fityma tisztántartásán és tornáztatásán kívül nincs egyéb teendőnk. Amennyiben gyermekünk már óvodáskorba lépett, fontos, hogy mindezekre őt is megtanítsuk!

Ha iskoláskorra sem oldódik meg a helyzet, akkor érdemes szakembert felkeresni, aki szteroidos kenőcsöt írhat fel a szűkület oldásához.A cikket lektorálta dr. Kováts Dávid, gyermeksebész Bethesda Gyermekkórház.Készülj az első évre a DOKIMAMIKKAL! – Egészségügyi gyorstalpaló a baba első 12 hónapjára

Doktornők, akik maguk is épp babát várnak vagy épp kisgyerekkel vannak otthon… – Ki tudhatná jobban náluk, milyen tudnivalókra van szüksége az édesanyáknak? Gyűjtsd be a legfontosabb egészségügyi információkat a kicsi első évével kapcsolatban a Bethesda Gyermekkórház orvos anyukáitól! Kövess minket 1 hónapig – heti 4-5 új cikkel jövünk!

Témák:

Kérdezd a szakembert!

Ha kérdésed van a témával kapcsolatban, tedd fel a cikk szerzőjének: ITT