Baba

Szoptatás és gyógyszerszedés

Előfordulhat, hogy az anya megbetegszik, miközben szoptatja kisbabáját. Mi ilyen esetben a teendő? Abba kell-e hagyni a szoptatást? Dr. Erdélyi Fruzsina, IBCLC laktációs tanácsadó, gyermekgyógyász szakorvosjelölt segít eligazodni a témában.
2021. Április 23.
Szoptatás és gyógyszerszedés (fotó: Getty Images)

Bármelyik szoptatós édesanyával előfordulhat, hogy megfájdul a foga, a feje, esetleg lázas lesz. Ilyenkor alapesetben gond nélkül beveszünk egy fájdalom- vagy lázcsillapítót, de kétszer is meggondoljuk, ha kisbabánkat anyatejjel tápláljuk, hiszen ilyenkor az a kérdés merül fel, hogy átjut-e az anyatejbe, és így a babába a gyógyszer hatóanyaga. Mit tehet ilyenkor az édesanya?

Dr. Erdélyi Fruzsina a Bethesda Gyermekkórház IBCLC laktációs tanácsadója, gyermekgyógyásza azt javasolja, hogy ilyenkor érdemes utánanézni a hatóanyag szoptatás melletti alkalmazásáról megbízható adatbázisokban vagy szoptatási tanácsadó segítségét kérni, ők meg tudják válaszolni azt a kérdést is, hogy az adott gyógyszer biztonsággal bevehető-e szoptatás alatt és arra is tudnak javaslatot tenni, hogy ha nem szedhető be éppen az adott gyógyszer, akkor más hatóanyag tartalmú gyógyszerrel kiváltható-e. Sajnos a gyógyszer cégek igyekeznek túlbiztosítani magukat és inkább minden gyógyszert letiltanak szoptatás alatt, ezért a gyógyszer leirat reális tájékoztatást ritkán nyújt a szoptató anyának.

Vannak olyan gyógyszerek, amelyekről tudjuk, hogy nem szedhetők szoptatás alatt, ilyenek például a daganatos kezelés alatt alkalmazott gyógyszerek, de a legtöbb gyógyszert nyugodtan be lehet venni a szoptatós anyának is. A legtöbb gyógyszercsoportban találunk olyan hatóanyag tartalmú gyógyszert, ami nem árt a babának, vagy nem is választódik ki az anyatejbe. Ez azt jelenti tehát, hogy például biztosan van olyan fájdalomcsillapító gyógyszer, amit szoptatás során is bevehetünk.

A szoptatás és gyógyszerszedés kérdésében érdemes még néhány szempontot figyelembe venni. Az anya által szedett gyógyszerekről többségében elmondható, hogy az megjelenik az anyatejben, de nem mindegy, hogy milyen mértékben és az sem, hogy milyen hatással van a babára. Azt tudjuk, hogy egy újszülött vagy koraszülött baba esetében megterhelőbb lehet, ha az anya gyógyszert szed, mint egy nagyobb babánál. Nem mindegy az sem gyógyszerszedés szempontjából, hogy egy kizárólag anyatejjel táplált babáról beszélünk, vagy egy már nagyobbacskáról, aki naponta egy-két alkalommal komfortszopzik csak. Érdemes azt is mérlegelni, hogy az adott gyógyszer mennyi ideig van jelen az anya szervezetében, hány órára van szükség ahhoz, hogy kiürüljön a szervezetből, mikor van a legcsekélyebb mértékben jelen az anyatejben.

Azt is érdemes átgondolni, hogy ha az anya nem veszi be az adott gyógyszert, mert attól tart, hogy ezzel kárt okoz a babának, akkor ennek a döntésnek milyen hatása lesz rá és így közvetve a babára. Összességében azonban elmondható, hogy nagyon ritka az a helyzet, amikor egy babát azért kell elválasztani, a szoptatást abbahagyni, mert az anyának gyógyszert kell szednie.

A legtöbb gyógyszer mellett nem kell abbahagyni a szoptatást. Azt látjuk, hogy sokkal kisebb a rizikója annak, hogy egy minimális mennyiségű gyógyszer átkerül a babába, mint annak, ha abbahagyják a szoptatást és a baba elesik az összes pozitív védőhatásától, amit az anyatej jelent. Minden esetben meg kell nézni az előnyöket és a hátrányokat, a pro és kontra érveket” – mondja dr. Erdélyi Fruzsina és hozzáteszi, hogy a e-lactancia.org oldalon bárki rákereshet az adott hatóanyagra, hogy biztonsággal szedhető-e szoptatás alatt. Ezen az oldalon a gyógyszerre rákeresve négy színnel – zöldtől a pirosig – jelölik (és szövegesen is kiértékelik), hogy mennyire rizikós szoptatás alatt bevenni a keresett gyógyszert, sőt, alternatívát is felkínál, ha magas kockázatúnak ítéli meg az adott hatóanyagot.

Készülj az első évre a DOKIMAMIKKAL! – Egészségügyi gyorstalpaló a baba első 12 hónapjára

Doktornők, akik maguk is épp babát várnak vagy épp kisgyerekkel vannak otthon… – Ki tudhatná jobban náluk, milyen tudnivalókra van szüksége az édesanyáknak? Gyűjtsd be a legfontosabb egészségügyi információkat a kicsi első évével kapcsolatban a Bethesda Gyermekkórház orvos anyukáitól! Kövess minket 1 hónapig – heti 5 új cikkel jövünk!

Témák:

Kérdezd a szakembert!

Ha kérdésed van a témával kapcsolatban, tedd fel a cikk szerzőjének: ITT