Baba

Igény szerinti szoptatás (ISZSZ) – Mit jelent pontosan?

Még mindig sok a félreértés az igény szerinti szoptatással kapcsolatban. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.
2020. Március 30.
Igény szerinti szoptatás (ISZSZ) - Mit jelent pontosan? (fotó: Getty Images)

Ahhoz, hogy megértsük mit is jelent az igény szerinti szoptatás, tisztázni érdemes néhány dolgot a szoptatással kapcsolatban.

A szoptatás a kereslet-kínálat elvén működik, azaz annyi tej termelődik, amennyire szüksége van a babának. Minél többször kerül mellre, minél többször üríti ki a mellett, annál több tej fog termelődni. Éppen ezért nem ajánlatos korlátozni a szoptatások gyakoriságát és annak időtartamát. Minél kisebb egy baba, annál többször kéredzkedik mellre. Ez ijesztően sok is lehet, de éppen annak érdekében történik, hogy beálljon a kereslet-kínálat. (És azt se felejtsük el, hogy az anyatej nagyon könnyen megemészthető, a kisbaba gyomra pedig az első időkben akkora, mint egy meggymag.)

Éjszaka se gördítsünk akadályokat a szoptatás elé.

A cumi, cumisüveg használat szopási nehézséget okozhat a babánál, amit cumizavarnak hívunk. Nem minden babánál okoz a cumi a problémákat, de okozhat – ha szoptatni szeretnénk, akkor felesleges kockáztatni.

Ha bármilyen szoptatási nehézségünk van, akkor szoptatási tanácsadótól kérjünk segítséget.

A kisbabák nem csupán evés miatt szopiznak, hanem az anyatej fedezi 6 hónapos korig a folyadékszükségletet (tehát az ivás funkciót) is. Ezen kívül ugyanilyen fontos, hogy megnyugvást ad, testkontaktust, fájdalomcsillapító hatású is. Éppen ezért is kéredzkedik mellre olyan sokszor egy kisbaba. Még nincs más megküzdési stratégiája, mindenre az édesanyja és a szopizás a megoldás.

Az igény szerinti szoptatás tehát azt jelenti, hogy függetlenül attól, hogy 10 perce vagy 2 órája szopott a baba, mellre kerül, ha mellre kívánkozik. Azaz nem korlátozzák a szoptatások gyakoriságát. Ha 10 percet van mellen, ha 40 percet, akkor azt fogadja el az édesanya, azaz a szoptatások időtartamát sem korlátozza. A kisbaba nem előre eldöntött időközönként kerül mellre (mondjuk 3 óránként – elterjedt, de téves gyakorlat) és nem vesszük le a mellről 15 perc elteltével, hanem rábízzuk ezt a kérdést.

Az igény szerinti szoptatás elismeri azt a tényt, hogy a kisbaba számára sokkal többet jelent a szoptatás az éhsége kielégítésénél.

A kisbabát nem lehet elkényeztetni azzal, ha igény szerint szoptatjuk. Ez ugyanis annyit jelent csupán, hogy válaszolunk a szükségleteire. Ahogy sírni sem hagyjuk, úgy a szopizást sem tagadhatjuk meg tőle, ha az ő igénye szerint szeretnénk szoptatni.