Baba

Nyilvános helyen is lehet szoptatni ezentúl Romániában

A román képviselőház elfogadta azt a jogszabály-tervezetet, aminek értelmében a 24 hónaposnál fiatalabb gyerekeket nyilvános helyen is lehet szoptatni.
2021. Június 05.
Nyilvános helyen is lehet szoptatni ezentúl Romániában (fotó: Getty Images)

Lényegében legalizálták Romániában a nyilvános szoptatást: a jogszabály-tervezet, amelyet elfogadott a román képviselőház biztosítja, hogy a 24 hónaposnál kisebb gyerekeket zavartalanul lehessen anyatejjel táplálni, akár nyilvános helyeken is – írj a Transindex.ro.

Büntetni fogják, ha azért nem szolgálnak ki egy nőt, mert szoptat, amennyiben egyébként jogosult lenne az adott szolgáltatásra. A büntetés mértéke magánszemélyek esetében 100 és 500 lej közötti, jogi személyeknél 1.000 és 2.000 lej közötti lehet. Jogsértés esetén a rendőrséget, illetve a fogyasztóvédelmi hatóságot lehet értesíteni.

Magyarországon semmilyen jogszabály nem tiltja a nyilvános szoptatást. Ennek ellenére időről időre találkozunk olyan esetekkel, amikor egy házon kívül szoptató anyára rászólnak, kiküldik egy üzletből/étteremből, felszólítják arra, hogy ne etesse meg nyilvánosan a gyerekét. Magyarországon a nyilvános szoptatás társadalmi elfogadottsága minimum megosztó.

Forrás: Transindex