Baba

Kiküldte a gyermekét szoptató nőt a bíró a tárgyalásról

A bíró attól tartott, hogy az anya elvonja az esküdtszék figyelmét.
2023. Március 11.
anya babáját szoptatja
(Kép forrása: Getty Images)

Egy bíró állítólag arra kért egy gyermekét szoptató anyát, hogy távozzon az ausztráliai Melbourne-ben található Victoria megyei bíróságról, mert attól tartott, hogy „elvonhatja” az esküdtszék figyelmét, számolt be róla a The Sydney Morning Herald napilap alapján az Unilad.

A bíró azt mondta az édesanyának, hogy a bíróságon nem szoptathat, és meg kell kérnie őt a távozásra, mert ez elvonja a figyelmet.

Az anya és gyermeke ezt követően távoztak, és a nő később azt mondta a napilapnak, hogy „mélyen megalázó volt”, amit tapasztalt.

Egy szülészorvos, Nisha Kot az esetet követően jelentkezett a hírújságnál, hogy felhívja a figyelmet a bíró viselkedésére. „Annyira igyekszünk átlépni a szoptatni vágyó nők előtt álló számos akadályt, és az, hogy ez egy bíróság előtt történt, egyáltalán nem elfogadható” – mondta, és hozzátette: „Az ország parlamentjében és más parlamentekben is szoktak szoptatni babákat. Nem hiszem, hogy lenne olyan nyilvános hely, ahol elfogadhatatlan lenne egy baba etetése.”

A nyilvános szoptatással kapcsolatban máig nagyon sok az előítélet, aminek sokan hangot is adnak, és ez sajnos szégyenérzetet ébreszthet az édesanyákban. Szerencsére azonban egyre több a pozitív példa, mint éppen egy korábbi belga kampány, amikor különleges padokkal támogatták a nyilvánosan szoptató anyákat, és rendszeresen olvashatunk olyan hírességekről is, akik emellett emelnek szót, hogy segítsék a nagyobb társadalmi elfogadottságát.