Baba

Különleges padokkal támogatják a nyilvános szoptatást

Az anyukák, akik házon kívül szoptatják a babájukat, sokszor találkoznak rosszalló tekintetekkel, bántó megjegyzésekkel - a kimondottan nekik készült padokkal ezekkel szeretnének végképp leszámolni Belgiumban.
2021. Augusztus 11.
A nyilvános szoptatást nem mindenki nézi jó szemmel (Fotó: Getty Images)

A nyilvános szoptatáshoz rengeteg előítélet kapcsolódik, és sokan attól sem riadnak vissza, hogy ennek hangot is adjanak, amikor olyan kismamával találkoznak, aki házon kívül táplálja anyatejjel a babáját. Belgiumban szeretnének egyszer s mindenkorra véget vetni a kellemetlenségeknek, hogy egyetlen anyukának se kelljen magát zavarban éreznie azért, mert nyilvánosan szoptat.

A Kortrijk nevű belga városban különleges padokkal hívják fel a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára, és ezzel egy időben szembeszállnak az ahhoz kötődő előítéletekkel is. Ahogy a The Brussels Times írja, a kezdeményezés egy kismamákat támogató márkának köszönhetően valósulhatott meg, a dizájn pedig egy Gentben élő tervező munkáját dicséri: két olyan színt választott a pad kivitelezéséhez, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az anyukák házon kívül is otthon érezzék magukat – a világoskék és a barackszín a dizájner szerint egyszerre bátorít és jókedvre derít.

Az ülőrészt maximális kényelemre törekedve alakították ki, a gyerekeknek egy kisebb játszórészt is létrehoztak, és kényelmes pelenkacserére is adódik lehetőség, vagyis igyekeztek mindenre és mindenkire gondolni a pad tervezése és életre hívása során. A babaetetés után az anyukáknak nem kell azonnal továbbállni, a kezdeményezés megálmodói szerint nyugodtan időzhetnek hosszabban is a padon a jó levegőn, könyvet olvasva vagy a többi anyukával beszélgetve.

 

Belgiumban törvény védi a nyilvánosan szoptató anyukák jogait, ez azonban nem állja útját az előítéleteknek: hiába tűnik a világ egyik legtermészetesebb dolgának az anyatejes táplálás, még mindig sokan gondolják úgy, hogy annak kizárólag otthon a helye. Ez a hozzáállás nagyban megnehezíti az anyukák dolgát, sokszor ébred bennük szégyenérzet vagy lelkifurdalás, a kritikákat hallva. A nyilvános szoptatást támogató padok létrehozói folyamatosan dolgoznak azon, hogy ez végre megváltozzon: most épp egy olyan térkép megrajzolásán fáradoznak, amelyen látható lesz, hogy Belgium mely pontjain üdvözlik a nyilvános szoptatást, így azokon garantáltan nem kell becsmérlő tekintetektől tartani!