Baba

Ezért alszik el a baba szoptatás közben

Tehetünk-e valamit ellene, egyáltalán kell-e befolyásolni a baba alvását szoptatás közben?
2022. Október 05.
Anya karjaiban tartja és szoptatja a babát

Ha szoptatsz, bizonyára napi rendszerességgel találkozol azzal, hogy a kisbabád elalszik szoptatás közben. Vannak babák, akik néhány perc szoptatás után elalszanak, míg mások a szoptatás vége felé, könnyen letehetők és alszanak néhány órát. Tulajdonképpen elég egyszerű oka van annak, hogy miért alszanak el a babák szoptatás alatt.

„A babák leginkább azért alszanak el szoptatás közben, mert elégedettek” – mondta Leigh Anne O’Connor, szoptatási tanácsadó (IBCLC) a Rompernek. Egy újszülöttnek még elég komoly és fárasztó munka a szoptatás – idővel könnyebbé válik -, így el is fáradhat szoptatás alatt. Ráadásul az újszülöttek nagyon sokat alszanak az első időkben.

Sterling Grey-Simmons szoptatási tanácsadó elmondta, hogy a csecsemők biológiailag úgy vannak „megtervezve”, hogy a mell, az anya közelében aludjanak. Tekintettel mind az anyatej összetételére, mind a babák hormonális reakcióira a szoptatásra, a szoptatás és a babák elalvása között egyértelműen van kapcsolat. Teljesen természetes tehát, hogy, ha a baba elalszik szoptatás közben. Általában annak a jele, hogy jóllakott és elégedett.

Hogyan tartsuk ébren a babát szoptatás alatt?

Ha a baba láthatóan jóllakott, akkor semmi szükség arra, hogy felébresszük. Ha azonban néhány percnyi szoptatás után alszik el vagy azt tapasztaljuk, hogy azért nem szopizik, mert aluszékony, akkor érdemes finoman ébresztgetni.

Ennek egy módja, ha szoptatási pozíciót váltasz. A másik finom módja az ébresztgetésnek, ha nagyon gyengéden megmorzsolgatod, megdörzsölöd a fülét. Megbüfiztetheted, vagy nedves törlőkendővel áttörölheted az arcát.

Ha a babát nehéz ébresztgetni és/vagy úgy látod, hogy aluszékony, akkor mindenképp beszélj a védőnővel, szoptatási tanácsadóval vagy az orvosotokkal. Lehetséges, hogy valamilyen izomtónus problémája van, és emiatt nehezebben szopizik vagy nagyon elfárad. Érdemes ennek gyanúja esetén felkeresni a korai fejlesztőt. A jeleket érdemes figyelni és nem az órát: egyfelől az újszülöttek hosszan szopiznak, akár 60-90 percig is alkalmanként, de vannak olyan babák is, akik 20 perc alatt végeznek. A jelekről, ami a jóllakottságot mutatják O’Connor a nyitott és laza kézfejeket említi, míg a szorosan összeszorított ujjak és a megfeszített arc arról árulkodik, hogy a baba még mindig éhes.

Mindent egybevéve O’Connor hangsúlyozza, hogy „a legtöbb esetben a csecsemők elalszanak, miután elég tejet kaptak, és a szopási igényeik kielégültek”.

Kép: Getty Images

Forrás: romper.com