Baba

Ennyi tejet szopik az újszülött baba az első napokban

Az újszülött az első napokban csak kis mennyiséget vesz magához az anyatejből, hiszen a gyomra még nagyon kicsi, de ez a mennyiség folyamatosan növekszik.
2022. Szeptember 16.
anya szoptat

A nagyszámú szoptatott csecsemővel végzett tanulmányok szerint az első 24 órában átlagosan körülbelül 14 gramm kolosztrumot fogyasztanak etetésenként, 48 órán belül etetésenként kb. 18 grammot, 72 órán belül pedig 28 grammot. Nagyjából ekkor amikor az érett tejtermelés megkezdődik.

A kolosztrum sűrű, gélszerű folyadék, amely igen magas koncentrációban tartalmaz ellenanyagokat, fehérvérsejteket, enzimeket, antioxidánsokat és egy sor más fontos összetevőt. A kolosztrum bevonja az újszülött bélfalát, megakadályozva ezzel a kórokozók megtelepedését; elősegíti a hasznos bifidusz flóra kialakulását, és hashajtó hatású, ezzel csökkenti a sárgaság kialakulásának esélyét ill. annak mértékét.

(forrás: La Leche Liga)

 

Négynapos korban a legtöbb szoptatott baba etetésenként körülbelül 42 grammot, ötnapos korban pedig 70 grammot vagy annál többet fogyaszt.

Természetesen szoptatás közben lehetetlen pontosan tudni, hogy a baba milyen mennyiséget szopott. Az első napokban a megfelelő bevitel legmegnyugtatóbb jelei közé tartozik a mekónium távozása. A tejbelövellés 72 órával a szülés után általában megindul, a mell teltségének észrevehető változásával.

Megnyugtató jel, hogy a baba jól és hatékonyan szopik, ha halljuk, ahogy nyel, és az anya érzi, hogy a mellei puhábbak lesznek etetés közben.

Életének ötödik napjára a baba széklete sárga vagy mustárszínű lesz és néhány óránként nedves pelenkát kell produkálnia A csecsemők általában az élet első néhány napjában fogynak, de a súlyveszteség nem haladhatja meg a születési súlyának 10 százalékát. 10-14 napos korra a legtöbb baba visszanyeri születési súlyát.

Kép: Getty Images

Forrás: babycenter.com