Kisgyerek

Ez az előnye a 6 hónapon túli szoptatásnak

A féléves kor után is folytatott szoptatásnak számos előnye van mind a babának, mind az anyának.
2021. Március 08.
Ez az előnye a 6 hónapon túli szoptatásnak (fotó: Getty Images)

A szakmai ajánlások szerint 6 hónapos korig kizárólag anyatejre van szüksége egy kisbabának. Féléves kora után megkezdődik a hozzátáplálás, ami nem jelenti azt, hogy abba kéne hagyni a szoptatást, sőt. Ajánlatos legalább egy éves korig szoptatni, még ideálisabb az lenne, ha a szoptatás nem fejeződne be a baba kétéves kora előtt. Ha a babának és anyának jó, akkor pedig még tovább is tarthat a szoptatás.

Sok a tévhit azzal kapcsolatban, hogy amikor a baba már szilárd táplálékot is eszik, akkor semmi szüksége az anyatejre, illetve, hogy az anyatejben ekkora már nincs semmi, ami miatt érdemes lenne folytatni a szoptatást. Mi a valóság?

Az anyatej hat hónap után is tartalmaz olyan élő sejteket és immunológiai összetevőket, amelyek csökkentik a fertőzések kialakulását és súlyosságát. Az anyatej összetétele mindig változik (még egy adott napon belül is!), és mindig a gyerek életkori igényeihez mérten változik. Egy éves kor után éppen annyi zsírtartalma van az anyatejnek, amennyire a fejlődő gyereknek szüksége van. Az anyatej hozzájárul az egészséghez azzal, hogy immunizáló hatása van, tehát minden cseppje aranyat ér. Ennek akkor még nagyobb jelentősége van, amikor a kisgyermek közösségbe kerül, ezért a hosszan tartó szoptatásnak ez az előnye is érvényesül.

Az anyatej ásványi anyagokat, vitaminokat, nyomelemeket, zsírt, szénhidrátot, fehérjét is tartalmaz, nemcsak hat hónapos korig, hanem azon túl is.

Az anyatej jótékony hatással van a bél mikrobiomjára: az anyatejben található mikrobák hasznosak a fejlődő baktériumflóra számára.

Mivel a szoptatás nem egyenlő pusztán az anyatejes táplálással, hanem lélektani, érzelmi szempontból is fontos, ezért ezek a hatások továbbra is érvényesülnek a baba féléves kora után is.

De nem csupán a baba, hanem az anya is profitál abból, ha minél tovább szoptat. Kutatások bizonyítják, hogy a hat hónapnál tovább szoptató anyák körében csökken a mellrák kialakulásának kockázata, kevésbé hajlamosak a csontritkulásra, a 2-es típusú cukorbetegségre és a petefészekrák kockázata is csökken.

(Cikk forrása: szoptatasportal.hu, nutriklub.hu, kuffer.hu)