Kisgyerek

Ne mondd ezeket egy szoptató anyának

Szoptatni egyáltalán nem könnyű mindenkinek, különösen az első időszakban fizikailag, érzelmileg is megterhelő lehet. Ha bátorító szavakat mondanánk, az rendben van, de semmiképp ne legyünk lekezelők, bántók és kéretlenül ne osztogassunk tanácsot.
2022. November 18.
anya mosolyogva szoptat

Íme, ezek a leggyakrabban előforduló káros és bántó mondatok, amelyeket sokszor kapnak meg az anyák a szoptatással kapcsolatban.

Ezt itt fogod csinálni?

Igen, szabad, sőt természetes nyilvános helyen szoptatni. Jó lenne, ha a társadalmunk nem lenne ennyire prűd: köldökig érő dekoltázs normális, de ha egy kisbabát megszoptat az édesanyja, akkor lehetőleg bújjon el a mosdóban. Egyébként pedig semmi nem kell, hogy látszódjon a női mellből szoptatás közben, és legfőképpen nem kell megbámulni a szoptató anyát.

A szoptatás természetes dolog

A szoptatás természetes folyamat, de nem mindig jön magától és nem mindig jön könnyen. Valójában sok nő küzd azért, hogy működjön, különösen az első hetekben. Az arra vonatkozó megjegyzések, hogy a szoptatás mennyire ösztönös és így természetes – még akkor is, ha jót akarsz -, bántóak lehetnek.

A La Leche Liga úgy fogalmaz, hogy a szoptatás valóban természetes, de nem úgy, mint a légzés, hanem inkább úgy, mint a járás – meg kell tanulni.

Hű, de pici a babád! vagy Hű, de nagy a babád!

A baba méretére vonatkozó megjegyzések, még akkor is, ha nem akarunk rosszat, szorongást válthatnak ki az anyában: azt jelzed vissza ezekkel a mondatokkal, hogy a baba nem eszik eleget vagy éppen túl sokat szopik. Az első gyerekes anyákban egyébként is sok szorongás és kétség van, nem kell még tetézni is.

A babád túl nagy már a szoptatáshoz

Nincs olyan, hogy túl nagy. Csak az van, amit az anya és a baba szeretnének: ahogyan és ameddig nekik jó a szoptatás.

Azért szögezzük le a tényeket: a kisbabák számára az anyatej a legmegfelelőbb táplálék. Az élet első 6 hónapjában minden babának kizárólag anyatejre van szüksége, ezután kezdődik meg a hozzátáplálás. Ahogy az elnevezésből is egyértelmű: a szoptatás mellett (tehát nem helyett!) táplálunk hozzá szilárd ételeket, a fokozatosságra törekedve.

Minden szakmai szervezet állásfoglalása szerint a kisbabákat minimum egy, de inkább kétéves korig jó, ha kapnak anyatejet. Ez nem azt jelenti, hogy ahogy betöltötte a baba a kétéves kort el kell választani, épp ellenkezően: minden nap, hónap aranyat ér.

Úgy tűnik, a szoptatás stresszel téged. Nem tudnád egyszerűen abbahagyni?

El kell fogadnunk azokat az anyákat, akik nem tudnak vagy nem akarnak szoptatni. Ugyanakkor az ehhez hasonló megjegyzések bántónak tűnhetnek azokkal a nőkkel szemben, akiknek nehézséget okoz a szoptatás, de szoptatni akarnak. Egy ilyen mondat nemhogy felesleges, hanem egyenesen bántó és cseppet sem támogató. Ráadásul nem lehet csakúgy abbahagyni a szoptatást egyik pillanatról a másikra, nem úgy működik, mint egy kapcsoló, amit kényem-kedvem szerint hol be, hol kikapcsolok.

A fejés nem szoptatás

Ez a fajta gondolkodás sértő. Az anyatej fejése nagyon komoly munka, iszonyú nagy áldozattal, sok feladattal jár azért, hogy a kisbaba, ha nem is szoptatva, de anyatejhez jusson. Ezt az anyai erőfeszítést becsmérelni finoman szólva ostoba dolog.

Kép: Getty Images

Forrás: huffpost.com