Terhesség

Mikor kezd termelődni az anyatej?

Sokan úgy gondolják, hogy az anyatej a baba megszületése után kezd termelődni és alkati kérdés, hogy lesz-e elegendő belőle vagy sem. Egyik sem igaz.
2022. Október 27.
Anya szoptatja a kisbabát

A mellek változása már a terhesség alatt is érzékelhető, ennek egyik oka éppen az, hogy már a várandósság korai szakaszában felkészül a test a tejtermelésre és a szoptatásra. Már a terhesség kb. hatodik hetében megkezdődik az anyatej termelődése. Sok kismama tapasztalja, hogy a terhesség alatt úgy nevezett előtej vagy kolosztrum ürül a mellből, de az is teljesen rendben van, ha ez nem történik meg. A későbbi tejtermelődésre egyik sincs hatással.

A szülés után nemcsak a hormonok befolyásolják, hogy lesz-e elég anyatej a baba számára, hanem a kereslet-kínálat elve is, azaz minél többször teszed mellre a babát, annál hamarabb beindul a tej és éppen annyi fog termelődni, amennyire a babának szüksége van. Éppen ezért tilos teát, tápszert, cukros vizet adni a néhány napos babának, mert ezzel éppen negatív irányba befolyásoljuk a tejtermelődést. Ez azt jelenti, hogy naponta akár 18 alkalommal is szoptathatsz, nappal és éjjel egyaránt. Ez rendkívül kimerítő lehet, ezért a támogató környezet megléte kiemelt jelentőséggel bír.

Valójában biológiai ok miatt nagyon kevés nő nem tud szoptatni, mindössze 3-4 százalékra tehető azoknak a nőknek az aránya, akiknek tejmirigy-elégtelenségük van, azaz a mellben nincs elegendő tejmirigy, így nem is tud elegendő tej termelődni. Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem termelődik tej, kevesebb termelődik, mint amennyire a babának szüksége van.

Kép: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu