Terhesség

A körültekintő anyatejes táplálás

Az anyatejben minden olyan fontos ásványi anyag és vitamin megtalálható, amelyek a csecsemő egészséges fejlődéséhez szükségesek. A szoptatás során azonban olyan vegyületek is átjuthatnak az anyatejbe, amelyek árthatnak a babának.
2022. Június 10.
A körültekintő anyatejes táplálás (fotó: Getty Images)

A terhesség és szülés kapcsán az anyák jobban kitettek a hüvelyi fertőzéseknek. Minden esetben tájékozódjunk, hogy a szoptatás időszakában mely készítmények használata veszélytelen.

A különleges összetételű anyatej nemcsak táplálja a babát, hanem védelmet is nyújt számára a külvilágból érkező ártalmakkal szemben. A táplálás és a védelem mellett a szoptatás megnyugtatja, ellazítja a gyermeket, fájdalomcsökkentő hatású és – nem utolsósorban – a kötődést is erősíti.

Azt hihetnénk az anyatejről, hogy összetétele és mennyisége állandó, noha ez egyáltalán nem így van. Az anyatej egyik legfőbb tulajdonsága, hogy a csecsemő igényeihez igazodik, összetétele folyamatosan változik a baba korától, egészségi állapotától, a napszaktól és a szoptatás hosszától függően.

Az emberi anyatejben több tejcukor (laktóz) és kevesebb zsír, illetve fehérje van, mint más emlősökében. A magas laktózszint az agyfejlődés szempontjából kiemelten fontos az első életévben. Az anyatej könnyen emészthető, az alacsonyabb zsír- és fehérjetartalom miatt gyorsan ürül ki a szervezetből. A viszonylag alacsony zsírtartalomnak köszönhetően a kisbaba gyakran kívánkozik a mellre: napi 8-12 alkalommal vagy akár többször is.

A kisbabának élete első 6 hónapjában a legjobb tápanyagforrás az anyatej. Kizárólag az anyatejben találhatók meg bizonyos ásványi anyagok és vitaminok, amelyek nélkülözhetetlenek a baba számára, és mint említettük, az anyatej minden esetben a kisbaba szükségleteihez igazodik.

A kiegyensúlyozott anyai táplálkozás nemcsak a terhesség alatt, hanem a szoptatás időszakában is rendkívül fontos, ugyanakkor az anya étrendje csak kis részben befolyásolja a tej minőségét. Szélsőséges esetektől (mint például az anya éhezése) eltekintve az anyatej összetétele kizárólag a baba igényeihez igazodik.

Makrotápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok

Makrotápanyagoknak nevezzük a fehérjéket, a zsírokat és a szénhidrátokat. A szénhidrátok biztosítják a megfelelő agyfejlődést, a fehérjéknek a különböző szövetek felépítésében van szerepük, a zsírok pedig energiát adnak a babának.A tej zsírtartalmát befolyásolhatja például a gyakori szoptatás. Elsősorban akkor jut elegendő, zsírdús tejhez a baba, ha elég ideig szopik, ugyanis az úgynevezett hátsó tej zsírosabb. Minél inkább ki tudja üríteni a baba a mellet, annál nagyobb mennyiségben jut hozzá a zsírosabb hátsó tejhez, amelyből emiatt több termelődik. Az anyatej vitamin- és ásványianyag-összetétele is alkalmazkodik a gyermek aktuális igényeihez.

Immunanyagok

Az újszülötteknek még nincs kifejlett immunrendszerük, az anyatej azonban nagy mennyiségű antitestet tartalmaz. A csecsemők az anyukájuktól, a tejen keresztül kapják a védelmet.

Ami átjut az anyatejbe, az a babára is hat

A szoptatás során nemcsak tápanyagok kerülhetnek az anyatejbe, hanem gyógyszerek és ártalmas anyagok is. Ezért tilos az alkohol- és drogfogyasztás a szoptatás során. A dohányzás káros hatásait is megsínylik a csecsemők, és a nikotinfüggőség a felnőttekéhez hasonló problémaként jelentkezik náluk, illetve az anya kávéfogyasztása befolyásolhatja a kisded alvási ciklusait.A hüvelyi bakteriális fertőzések előfordulása gyakoribb a terhesség és a szoptatás ideje alatt. Ha az anya a szoptatás mellett megbetegszik, mindig értesítsük a kezelőorvost a szoptatás tényéről, hogy megfelelő körültekintéssel válasszon készítményt.Több módon is ellenőrizhetjük, hogy alkalmazható-e az adott készítmény a szoptatás alatt. Szerencsére a szoptatás idejére engedélyezett készítményeken gyakran eleve feltüntetik, ha nincs ilyen megkötés a szedésükre vonatkozóan. Ha nem lennénk biztosak a dolgunkban, olvassuk el a készítményhez mellékelt betegtájékoztatót vagy használati útmutatót, ugyanis a készítményeknél minden esetben jelölni kell a szoptatásra vonatkozó tiltást.Beszélhetünk szoptatási tanácsadóval, illetve bizonyos weboldalakon mi is rákereshetünk az adott gyógyszerre, ahol színskála jelöli a készítmény veszélyességét, más oldalak írásban erősítenek meg, hogy veszélyes-e egy adott szer szedése a szoptatás ideje alatt.