Terhesség

A mellnövekedés mértéke a terhesség alatt megjósolhatja a baba nemét

A mellek változása nemcsak azt árulhatja el, hogy terhes vagy-e, hanem azt is, hogy fiút vagy lányt vársz.
2022. Március 22.
A mell növekedésének mértéke a terhesség alatt megjósolhatja a baba nemét (fotó: Getty Images)

Sokszor a mellek változása az első jele annak, hogy valaki babát vár. Feszülnek, fájdalmasak lehetnek már a terhesség korai szakaszában. A hormonok tehetnek erről is: már a kora terhesség időszakában felkészül a test a szoptatásra. A zsírszövet növekszik és a véráramlás fokozódik, hogy segítse a tejcsatornák és az emlőmirigyek növekedését. Mire körülbelül hat hetes terhes leszel, a melleid egy teljes kosárméretet vagy akár még többet is nőhetnek, és átlagosan a kilencedik hónapra két kilót gyarapodnak csak a melleid.

A mellek változása nemcsak azt árulhatja el, hogy terhes vagy-e, de azt is elárulhatják, hogy fiút vagy lányt vársz.

Az American Journal of Biology című folyóiratban megjelent tanulmányban kilencvenhárom nőt vizsgáltak egy háromlépcsős longitudinális vizsgálatban. Terhességük 12., 22. és 32. hetében 3D mellszkennelést végeztek, hogy kiszámítsák mellük térfogatát. Az értékeket összehasonlították a fiút és a lányt hordozó nők között.

Az eredmények azt mutatták, hogy a mellméret nagyobb mértékű növekedése előre jelezte, hogy az anya nagyobb valószínűséggel vár fiút.

Ugyanez a tanulmány kimutatta azt is, hogy ha a mellek a terhesség előtt aszimmetrikusak voltak (ez a nők 88% -ra jellemző), akkor a terhesség során nagy valószínűleg kiegyenlítődik a különbség a két mell között, ugyanakkor a szimmetria nem befolyásolja, hogy fiúval vagy lánnyal várandós vagy.

Egy másik kutatásban, amelyben 8556 csecsemőt vizsgáltak felfedezték, hogy a fiúk születéskor átlagosan 198 grammal nehezebbek voltak, mint a lányok, ami valószínűleg eltérő tápanyagszükségletet igényel a szoptatás során. Egy másik kutatás pedig arra az eredményre jutott, hogy a fiú gyerekeket szülő anyák 25 százalékkal nagyobb energiatartalmú tejet termelnek, mint a lányos anyák. Az anyatej összetétele mindig a babához igazodik, az ő igényei szerint alakul a mennyisége és az összetétele is.

(Cikk forrása: mother.ly)