Baba

Anyatejadás: milyen feltételek esetén lehet anyatejet adni?

Milyen feltételek esetén lehet anyatejet adni? Mennyi anyatejet lehet adni? Hogy történik az anyatejhez nyújtott tb támogatás elszámolása? Ezek a legfontosabb tudnivalók az anyatejadásról.
2021. Február 22.
Anyatejadás: milyen feltételek esetén lehet anyatejet adni? (Fotó: Getty Images)

Magyarországon lehetőség van arra, hogy az arra jogosult baba társadalombiztosítási támogatással anyatejet kapjon. Ilyen esetben a gyermekgyógyász szakorvos, illetve a házi(gyermek)orvos rendeli vényen a csecsemő részére tb támogatással anyatejet.

Ehhez az anyatej adása anyatejgyűjtő állomásokon, illetve az anyatejadó személytől közvetlenül történhet.

Ki adhat anyatejet?

Ahhoz, hogy valaki anyatejadó legyen, egyrészt részt kell vennie kötelezően előírt szűrővizsgálatokon, amelyek után érvényes, negatív leletekkel kell rendelkeznie. Az anyatej adásának egyéb feltétele, hogy az édesanya nem szed olyan gyógyszert, amelynek a hatóanyaga átkerül az anyatejbe (ha a gyógyszerszedése az anyatej adása közben válik szükségessé, a gyógyszerszedés idejére fel kell függeszteni az anyatejadást). Továbbá csak akkor adhat anyatejet az édesanya, ha káros szenvedélytől mentes – nem dohányzik, nem fogyaszt alkoholt, nem fogyaszt kábítószert.

Milyen vizsgálatoknak kell megelőznie az első anyatejadást?

  • Tüdőszűrés – az anyatejadásra jelentkező anyukák el tudják végeztetni a tüdőszűrést a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai részlegén, vagy állandó lakhely szerinti Tüdőszűrő Állomáson.
  • HIV ellenanyag-szűrés – ha nem végezték el a várandósság idején, szükséges a szűrés. (A budapesti Anyatejgyűjtő Állomáson anyatejet adók számára gyorsan lebonyolítható a vizsgálat a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai telephelyén, soron kívül.)
  • Wassermann vizsgálat – ez a várandósság első vizsgálatai között megtörtét, így ki lehet kérni róla az eredményt a védőnőtől. 1 éven belüli negatív lelet szükséges.
  • Székletvizsgálat – ehhez a háziorvostól szükséges beutalót és széklettartályt kérni. 1 hónapon belüli negatív lelet szükséges.
  • A bőr megtekintése, bőrvizsgálat – a védőnőtől lehet kérni a bőr megtekintését, probléma esetén szakorvos végzi a bőrvizsgálatot. 1 hónapon belüli eredmény szükséges.

Fontos, hogy csak az érvényes, negatív leletek birtokában lehetséges az anyatej adása.

Mennyi anyatejet lehet adni?

Anyatejet adó személyenként a tárgyhónapra társadalombiztosítási támogatással rendelt elszámolásra benyújtott anyatej mennyisége nem haladhatja meg a napi 800 ml-t. Ahogy a Heim Pál Gyermekkórház Anyatejgyűjtő Állomásának oldalán olvasható: “Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium elfogadta a Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium állásfoglalását, mely szerint  ‘a napi elszámolható anyatej mennyiséget – melyet egy tejadó anyuka a saját gyermekének táplálásán felül, egészségkárosodás nélkül, megfelelő minőségben le tud adni más baba számára – maximálisan 800 ml-ben határozta meg.”(Budapest területén akár napi 200 ml anyatejért is házhoz mennek.)

Hogy történik az anyatejhez nyújtott tb támogatás elszámolása?

Az anyatej adásáért adómentes jövedelmet biztosítanak az anyáknak, melyet havonta lehet elszámolni. Az anyatej társadalombiztosítási támogatás alapját képező literenkénti ára 2700 forint.A járóbeteg-ellátás keretében társadalombiztosítási támogatással rendelt anyatej támogatásának elszámolására az anyatejgyűjtő állomások, valamint a háziorvos, a házi gyermekorvos vagy a körzeti védőnő igazolása alapján az anyatejet adó személyek közvetlenül jogosultak. Az elszámolási időszak a tárgyhónap első napjától a tárgyhónap utolsó napjáig tart.Az elszámolásra jogosultaknak – anyatejgyűjtő állomások, valamint anyatejet adó személyek – a NEAK honlapján megtalálható formanyomtatványokat kell kitölteniük, az elszámolást a tárgyhónapot követő 8 napon belül kell benyújtaniuk a megyeszékhelyen működő járási hivatalnál, illetve Pest megye és a főváros esetén Budapest Főváros Kormányhivatala XIII. Kerületi Hivatalához – 2020. március 1-jétől pedig az illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalhoz.Az elszámoláshoz szükséges csatolni az alábbi dokumentumokat:

  • Anyatejgyűjtő állomások esetében – a tárgyhónapban átvett vényeket, és a vény alapján a tárgyhónapban átadott anyatej mennyiségét tartalmazó átvételi nyilatkozatot, melyet az anyatejet átvevő aláírásával hitelesített.
  • Anyatejet adományozó személyek esetében – a tárgyhónapban átvett vényeket, és a vény alapján tárgyhónapban átadott anyatej mennyiségét tartalmazó átvételi nyilatkozatot, melyet az anyatejet átadó és átvevő aláírásával hitelesített. A nyilatkozaton az illetékes háziorvos, a házi gyermekorvos vagy a védőnő igazolja, hogy az anyatej adományozója hitelt érdemlően igazolta a rávonatkozó közegészségügyi feltételeknek való megfelelését.

Az átvételi nyilatkozatokban meghatározott és a vényen rendelt mennyiségű anyatej számolható el a tárgyhónapra, melynek mennyisége nem haladhatja meg a napi 800 millilitert.Az anyatej mennyisége alapján elszámolt összeget utalják az anyának.A babák számára, akik kapják az anyatejet, az anyatej ingyenes.

Néhány további tudnivaló az anyatejadásról

Az anyatejgyűjtő állomás csak a frissen fejt (nem fagyasztott) anyatejet veheti át. A Heim Pál Gyermekkórház Anyatejgyűjtő Állomásának weboldala szerint a szükséges steril üvegeket az intézet biztosítja. Az üvegekbe lehet kézzel vagy mellszívó készülék használatával is fejni az anyatejet.A honlapon olvasható információ alapján a fővárosban az anyatej átvétele céljából a gépkocsivezető heti 2 alkalommal keresi fel otthonában az anyatejadó anyákat, hétfő-csütörtöki napokon. Az anyatej szállítása a gépkocsiban, hűtőtáskában történik. A főváros környéki településeken lakó édesanyáktól akkor tudjuk fogadni az anyatejet, ha arra nincs igény a településen, és a lefejt anyatejet minimum heti 3 alkalommal Budapest területére juttatják (hozzátartozók munkahelyére, lakcímére, egy gyermekrendelőbe, vagy az Anyatejgyűjtő Állomásra).A beérkező anyatej mennyiségét mérőhengerben mérik le, majd mintát vesznek belőle, melyet mikrobiológiai laboratóriumban bakteriológiai szempontból megvizsgálnak. Az anyatejet további ellenőrzésnek is alávetik, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a beérkezett anyatej nem hígított anyatej-e? A vizsgálatok után az anyatejet az üvegben, amelyben adták, 65 °C-on 30 percen át pasztörizálják.Az országban több településen működik anyatejgyűjtő állomás, így az egyes állomásoknál az anyatejadás pontos menetéről érdemes külön érdeklődni. A Melletted a helyem egyesület weboldalán összegyűjtötte az országban található anyatejgyűjtő állomásokat, és ezek telefonos elérhetőségét. Ahogy az egyesület írja, amennyiben nincs a közelben anyatejgyűjtő állomás, mindenki számára egyaránt elérhető az anyatej úgynevezett “háztól házig” történő adása.Az anyatej fejésénél és tárolásánál nagyon fontos, hogy maradéktalanul betartsák a higiéniai előírásokat. Így minden eszközt, ami az anyatejjel érintkezik, ki kell fertőtleníteni. Továbbá a mellet is szükséges fertőtleníteni minden fejés megkezdése előtt. Az anyatejet azonnal a kifertőtlenített tárolóedénybe kell tenni, és hűtőszekrényben tárolni. Az anyatejet hűtőtáskában kell szállítani, a hűtőlánc megszakítása nélkül.Felhasznált források és további információ: heimpalkorhaz.hu/anyatej/anyatejadas/heimpalkorhaz.hu/anyatej/kerdesek-es-valaszok/neak.gov.humellettedahelyem.hu/pici-ellatas/anyatejgyujto-allomasok