Baba

Aranyat érő anyatej – de mit lehet tenni, ha nincs?

Az anyatej pozitív élettani hatásairól rengeteg cikk és tanulmány jelenik meg. A baba anyatejjel való táplálásának előnyei megkérdőjelezhetetlenek a tudomány mai állása szerint.
2018. Október 02.
Aranyat érő anyatej - de mit lehet tenni, ha nincs?

De mi lehet tenni akkor, ha valamilyen oknál fogva az édesanya nem tudja anyatejjel táplálni a babáját? És mit tehet az, aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy több anyateje lesz, mint amennyire a babájának szüksége van?

Az anyatejgyűjtés és adás magyarországi protokollját Tasi Zsuzsannával, a Heim Pál Gyermekkórház Anyatejgyűjtő Állomásának vezetőjével jártuk körül.

Biztonságos rendszer

Magyarországon egyedülálló módon támogatja az OEP az anyatejgyűjtést és komoly, több lépcsőben biztosított rendszer áll a mögött, hogy a rászoruló babák megbízható, jó minőségű anyatejet kapjanak. Mindezt úgy, hogy a tejadó édesanyákat is adómentes jövedelemhez juttatja.

Magyarországon az anyatej adás vagy a gyűjtőállomásokon, vagy ahol nincsenek gyűjtőállomások háztól-házig rendszerben történik.

Jogszabályok határozzák meg, ki adhat anyatejet. Először az anyukát ki kell vizsgálni, hogy alkalmas-e a feladatra – kezdi Tasi Zsuzsanna, a Heim Pál gyermekkórház Anyatejgyűjtő állomásának vezetője.

Ahhoz, hogy kiderüljön, egy édesanya alkalmas lehet-e anyatej ledásra első körben a következő vizsgálatokat kell elvégzeni:

1. HIV ellenanyag-szűrés

2. Tüdőszűrés

3. Székletvizsgálat

4. Bőrgyógyászati megtekintés

5. Wassermann-vizsgálat, mely a várandósság első vizsgálatai között már megtörtént.

Ha ezen vizsgálatok eredményei negatívak, akkor az anyai életmódot kell egy kicsit megvizsgálni. Nem dohányozhat az édesanya, hiszen a nikotin is átkerülhet az anyatejbe, illetve nem szedhet olyan gyógyszert, melynek a hatóanyag átjuthat az anyatejbe.

Ha megvannak az eredmények, az anyatejgyűjtő állomás mikrobiológia laboratóriumában megvizsgálják az anyatejet , hogy az nem áll-e fent anyatejhamisítás veszélye. Ha felmerül a hamisítás gyanúja, akkor a minta az OÉTI-be kerül további vizsgálatra. Bár ritkán fordul elő, hogy felmerül ez a gyanú,még soha nem igazolódott be. Mielőtt kiadnánk az anyatejet, ezt is minden alkalommal megvizsgáljuk, azaz hogy nincs-e hígítva az anyatej, vagy esetleg tehéntejjel keverve.

Ezzel egy időben sor kerül egy mikrobiológiai vizsgálatra is, mely arra irányul, hogy a fejés során nem került-e be az anyatejbe olyan baktérium, amelytől az kiadhatatlanná válna.

Ha minden rendben van

“Ha a minta megfelelőnek bizonyul, akkor ha az anya közel lakik, be is adhatja az anyatejgyűjtő állomásra, de egy kollégánk autóval el is megy az anyatejért egy megadott időpontban” – folytatja Tasi Zsuzsanna. A begyűjtések között az anyatejet az édesanyák otthon tárolják meghatározott feltételek mellett.

Az anyatej akár három napig is eltartható otthon, ha az édesanya betartja azokat az előírásokat, amelyeket mi egy tájékoztató füzetben eljuttatnak hozzá.

Hétfőn, szerdán és pénteken vannak a gyűjtési napok. 200 milliliter anyatejért is házhoz mennek az állomás munkatársai.

Kevés a tej

Bár a rendszer jól működik és sok édesanya ad tejet, de még sajnos így is elég kevés az az anyatej mennyiség, ami szétosztásra kerülhet. Az igénylők között nem állítanak fel sorrendet, minden baba, akinek a háziorvos felírta az anyatejet, egyenlő arányban kap a leadott tejből.

Pillanatnyilag háromszor-négyszer ennyi anyatejre lenne ahhoz szükség, hogy kielégítsék a rászoruló babák igényeit – teszi hozzá a szakember. “Mi nem teszünk különbséget, mindenki, aki nálunk jelentkezik, mert a gyermekorvos felírta neki az anyatejet, fog kapni anyatejet. A bejövő mennyiséget osztjuk el az otthon gondozott, illetve a kórházban gondozott csecsemők között.”

Mindenképpen kincset ér

Nagy kérdés, hogy vajon minden babának jó-e egy másik édesanyának a teje? Vajon meg tudja adni azokat a pozitív élettani hatásait, mint amit a saját édesanyja teje tudna megadni neki? Képes-e kialakítani ugyanazt a védettséget?

Abban a szakértők egyetértenek, hogy minden babának természetesen a saját anyukájának a teje legjobb. De az állomáson gondosan ügyelnek arra, hogy a leadott tejben a lehető legtöbb fontos anyag benne maradjon. A beérkező tejeket hőkezelik és a vizsgálatok szerint a hőkezelés hatására valamennyi ellenanyag ugyan elvész a 65 fokos pasztörizálás során, de a mérések azt mutatják, hogy a legtöbb hasznos anyag így is az anyatejben marad.

Kik jogosultak anyatej ellátásra?

Ma Magyarországon a gyermekorvos rendeli el az anyatejet vényre, mellyel fel kell keresni azt a kijelölt védőnői szolgálatot, mely a kerületben az anyatejrendeléssel foglalkozik. A védőnő vényre fogja megrendelni az anyatejet az anyatejgyűjtő állomástól, melyet minden héten két alkalommal kiszállítanak és a rendelőben lehet átvenni.

Tejtestvér az internetről?

A fórumok és a közösségi média térhódításának korában egyáltalán nem ritka, ha egy édesanya az interneten próbál anyatejet szerezni babájának. Ám mielőtt bárki ilyen módon próbálná megoldani babája anyatejes táplálását pár dolgot érdemes figyelembe venni.

Az édesanyák között direkt tejadásnak sajnos vannak veszélyei – emeli ki Tasi Zsuzsanna. Fontos kritériumnak kellene lenni, hogy aki elfogadná ezt az anyatejet, annak meg kellene győződnie arról, hogy a fent felsorolt vizsgálatok megtörténtek-e, illetve hogy biztosan nem szed-e gyógyszert az édesanya. Bár kevesen tudják, de nagyon sok gyógyszernek van olyan mellékhatása, amelynek hatására akár több liter plusz anyatej is termelődik naponta. Ilyen eset lehet például, ha valakinek pajzsmirigy hormont kell szednie, ami napjainkban gyakran előfordul. Ezek az anyatejek így hormont is tartalmazhatnak, mely nem biztonságos a baba számára, illetve ha a tej nem ellenőrzött, akár betegségek is terjedhetnek az anyatejjel. Ebben az esetben a tárolás és fejés körülményeit sem ellenőrzik, tovább a hőkezelés is kimarad, ami pedig nagyon fontos eljárás mielőtt más anyatejét adjuk a saját babánknak.

Ugyanakkor internetes, vagy ismerősi körben történő tejadás a megfelelő óvintézkedések betartása mellett mégis megoldható, a védőnők adhatnak ezzel kapcsolatban pontos instrukciókat és tanácsokat.

Ha valaki szeretne mástól anyatejet elfogadni, akkor a fent leírt vizsgálatokat fontos elvégeztetni a teljes biztonság érdekében. Magánúton is van lehetőség arra, hogy az OÉTI-ben bevizsgáltassuk az anyatejet.

Mindenki jól jár

Magyarországon elég sokat fizetnek a leadott anyatejért, ez más országokban nem jellemző. Magyarországon az a szerencsés helyzet állt elő, hogy támogatják a tejadó édesanyákat, jelenleg 1800 forint adómentes jövedelmet biztosítanak literenként a leadó édesanyáknak, tehát akár még némi kiegészítést is kaphatnak a gyed, gyes mellé, úgy, hogy közben tudnak segíteni más babáknak is. Az anyatejben részesülő babák számára ez az anyatej ingyenes, nem kell érte fizetni.

Keretes

Átlagosan most havonta 40-50 otthon gondozott csecsemő kap anyatejet az anyatejgyűjtő állomáson keresztül, illetve hat kórháznak szállítanak.

Kik jogosultak térítésmentes anyatejellátásra?

  • koraszülöttek
  • kis súlyú újszülöttek
  • érett újszülött és csecsemő, ha súlyos táplálkozási allergiában, felszívódási zavarban, hasműtéttel járó fejlődési rendellenességben szenved, és az anya saját tejével táplálni nem tudja.

Ha az édesanya

  • fizikailag alkalmatlan az anyatejjel történő táplálásra,
  • olyan fertőző betegségben vagy mérgezésben szenved, amely a csecsemő egészségét veszélyezteti,
  • olyan gyógyszert szed, amely szedése a szoptatás időszakában ellenjavallt,
  • súlyos, gyakori tudatvesztéssel járó állapotban van,
  • pszichés állapota a szoptatást lehetetlenné teszi,
  • a szoptatás időszakában meghalt, vagy a gyermeket elhagyta.

További információk: heimpalkorhaz.hu/anyatej

A cikk forrása a Kismama magazin. A lapra online is előfizethetsz!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin