Baba

Anyatej online?

Hova fordulhat az a kismama, aki anyatejjel szeretné táplálni a babáját, saját erőből mégsem tudja megoldani ezt?
2014. Március 17.

Az anyatejben található számos immunanyagot, enzimet és hormont semmilyen mesterséges tápszer nem pótolhatja, ezért érthető, ha az újdonsült kismamák a lehető legtovább szeretnék ezzel a “csodaitallal” táplálni kisbabájukat. Még akkor is, ha a tej történetesen egy másik anyától származik. Összegyűjtöttük a tejtestvérré válás lehetséges útvonalait, azok előnyeivel és hátrányaival együtt.

A legbiztonságosabb: anyatejgyűjtő állomás

Az anyatejgyűjtő állomások célja, hogy “hivatalos formában” juttassanak anyatejet az abban hiányt szenvedő csecsemőknek. Ha egy kismamának több teje van, mint amennyit saját gyermeke el tud fogyasztani, az értékes felesleget eljuttathatja egy anyatejgyűjtő állomásra. Az intézménynek köszönhetően az eladó és a vevő is jól jár – a tejadó anyukák literenként 1800 Ft adómentes jövedelemben részesülnek, a fogadó babák szülei pedig ellenőrzött forrásból juthatnak hozzá az anyatejhez. A frissen lefejt tejet ugyanis az állomáson mennyiségileg és minőségileg is ellenőrzik (megvizsgálják, hogy tartalmaz-e hozzáadott vizet vagy bármilyen kórokozót), majd pasztörizálják. Az állomások emellett steril üvegeket és ingyenes mellszívó készüléket is biztosítanak az adakozó anyukáknak.

Tipp: Érdeklődj az állomáson, hogy van-e lehetőség az anyatej begyűjtésére! A budapesti Heim Pál Kórház például hetente három alkalommal keresi fel a fővárosi tejadó anyukákat otthonukban, és autóval szállítja el a tejet az állomásra.

A legkényelmesebb: internet

Annak ellenére, hogy az anyatejgyűjtő állomások is fizetnek a leadott tej után, az interneten bőven találni eladásra kínált anyatejet. Szinte minden nagyobb online “piactéren” hozzá lehet jutni friss vagy fagyasztott áruhoz, a közösségi portálokon pedig külön erre a cserekereskedelemre szakosodott csoportok is alakultak. És bár kézenfekvő dolog megkeresni a hozzánk legközelebb lévő anyatejforrást, a nem hivatalos út bizony nem teljesen veszélytelen. A tejadó kismamák ugyanis nem mindig rendelkeznek a szükséges (negatív) leletekkel, és sajnos lehetetlen ellenőrizni, fogyasztott-e a szoptatós anyuka valamilyen egészségtelen ételt, koffeint, alkoholt, cigarettát, gyógyszert vagy bármilyen tudatmódosító szert. A legnagyobb fertőzésveszélyt mégis a fejés és a tárolás nem steril körülményei jelentik – ilyen lehet például egy nem kellően tiszta fejőgép vagy tárolóüveg.

Tipp: Az interneten sok csalóba belefuthatsz, ezért kétszer is gondold meg, hogy kivel kötsz alkut. Ha lehet, próbálj meg a vásárlás előtt webkamerán, skype-on keresztül beszélni az eladóval, hogy arcot is társíthass a név mellé.

A középút: tejtestvér-közvetítés

Az internet adta teljes névtelenség és ellenőrizhetetlenség elkerülése, valamint az eladó és a vevő egymásra találása érdekében jött létre többek között az Anyatejmisszió nevű oldal is, melynek jelenleg több mint 400 követője van a Facebookon. Az Eszter-lánc Anyatejmisszió csapata 2001 óta foglalkozik fagyasztott és friss anyatej közvetítésével országszerte. A nonprofit alapítvány 3000 forintos regisztrációs díjért cserébe három hónapig segít abban, hogy az eladó és a vevő egymásra találjon, de lehetőség van ingyenes felajánlásra is, ami mentesít a regisztrációs díj alól. A tejadó anyáknak ugyan kötelező kitölteniük egy adatlapot, amelyben az egészségi állapotukra, valamint táplálkozási, gyógyszerfogyasztási és anyatej-tárolási szokásaikra vonatkozó kérdéseket kell megválaszolniuk, a leírtakat hivatalos úton senki sem ellenőrzi, vagyis az adatok valószerűsége többnyire a tejadó anyuka jóindulatán múlik. A rendszer – hibaforrásai ellenére – mégis működik, hiszen az anyatejet kereső és kínáló kismamák nehezen találnak egymásra – a fővárosi lehetőségekkel szemben ugyanis anyatejgyűjtő állomásból vidéken jelenleg kevesebb mint tíz üzemel, forgalmuk pedig évről évre csökken.

Tipp: Ha van a családban, közeli rokonságban, baráti körben szoptatós kismama, akinek bőven van teje, kérdezd meg, hogy lenne-e a személyes tejadótok. Így mégsem egy vadidegen jóindulatára vagy bízva, és minél közelebbi ismerős, annál kisebb a veszély, hogy megpróbál átverni.

Forrás: Kismama magazin