Baba

Ezért érdemes anyatejet adni

Amikor egy anya szoptatni kezd, akkor az első kérdések egyike, hogy lesz-e, van-e elegendő teje, érdemes-e, kell-e fejnie vagy sem. Ritkán merül fel az a kérdés, hogy érdemes-e anyatejadó anyának lenni?
2021. Április 20.
Ezért érdemes anyatejet adni (fotó: Getty Images)

Úgy képzeljük, hogy azok az édesanyák lesznek anyatejadók, akiknek sokkal több tejük van, mint amennyire a babájuknak szüksége van illetve a felesleget lefejve is marad még annyi teje, amivel segíteni tud más anyáknak és babáknak. A heimpalkorhaz.hu összegyűjtött néhány olyan szempontot, amit érdemes átgondolni azoknak az anyáknak, akiknek túl sok teje van.

Fejéssel az anya biztosítani tudja, hogy a kisbabájának legyen elegendő teje, ráadásul a mellgyulladást is megelőzheti vele. Amellett, hogy anyatejadónak lenni nemes gesztus, hiszen ezzel segíthetünk másokon, az Anyatejgyűjtő Állomás a tejleadás idejére mellszívót is kölcsönöz az anyáknak. Az anyatej leadásért plusz adómentes jövedelemhez is juthatunk, jelenleg 1 liter anyatejért 1800 Ft-ot fizetnek.

A cikk szerint érdemesebb odaadni más édesanyának és babának a tejet, mint lefagyasztani, mert a lefagyasztott anyatej kb. 3 hónapig használható fel, annak, akinek folyamatosan termelődik elegendő teje, nem biztos, hogy 3 hónap múlva szüksége lesz rá. Ráadásul, ha a baba még kicsi, akkor a lefagyasztott anyatejet nem tudjuk felhasználni, hiszen még nem eszik mást a baba. Mire a baba eléri a hat-hét hónapos kort, az újszülött korban lefagyasztott anyatej nem használható fel. Ha a lefejt anyatejet steril zacskóban akarjuk lefagyasztani, akkor 1,5-2 liter anyatej 1300 Ft-ba kerül, míg ha ugyanennyi mennyiséget leadunk, akkor 2700-3600 forintot kapunk érte.

Az anyatejleadáshoz néhány vizsgálatot el kell végeztetni azért, hogy nagy biztonsággal lehessen más babának adni a tejet. Ezek a vizsgálatok azért kellenek, hogy ne okozzanak kárt a más édesanya tejét megkapó babának. Az anyatejadó anya ezekkel a vizsgálatokkal megbizonyosodhat saját egészségi állapota felől.

Anyatejet csak hivatalos úton érdemes adni és elfogadni is, mert csak ebben az esetben lehetünk biztosak abban, hogy az anyatej egészséges. Az Anyatejgyűjtő Állomás nemcsak rendszeresen bevizsgálja az anyatejet, hanem pasztörizálják is, ez növeli a biztonságot mind a tejadók, mind az anyatejet megkapók számára. Azoknak az édesanyáknak, akik anyatejet igényelnek kisbabájuknak, a gyermekorvos receptre felírja az anyatejet, így ingyenesen jutnak hozzá.

Forrás: heimpalkorhaz.hu