Baba

Több ezer babát táplál anyatejével ez a nő

A hiperlaktáció során az anya sokkal több anyatejet termel, mint amennyire a kisbabájának szüksége van.
2023. Szeptember 15.
Elisabeth Anderson Sierra

Elisabeth Anderson-Sierra abban reménykedett, hogy képes lesz szoptatni első gyermekét, amikor úgy nyolc évvel ezelőtt megtudta, hogy terhes. Fogalma sem volt róla, hogy több ezer másik babát fog etetni, vagy hogy Guinness-rekorder lesz az egy ember által létrehozott legnagyobb anyatej-adományozásáért.

Az oregoni születésű nő eddig 1599,68 liter tejet adományozott. És még mindig jön a teje, most napi 6 litert termel. Az átlagos emberi tejjel táplált csecsemő körülbelül 7-8 deci tejet fogyaszt naponta.

Elisabeth úgynevezett hiperlaktációs szindrómában szenved, ami azt jelenti, hogy sokkal több tejet termel a szervezete, mint amennyire a babájának szüksége van. A Parents.com cikke egy 1996-os kutatást említ, amely szerint az anyák 15 százalékánál van tejtúltermelés, ám ennek már csaknem három évtizede.

A szoptatással foglalkozó amerikai szervezet, az Academy of Breastfeeding Medicine (ABM) a hiperlaktáció három okát sorolja fel:

  • Önindukált. A hiperlaktáció ezen okát olyan viselkedések okozzák, mint az etetés utáni túlpumpálás vagy gyógynövény- és vényköteles gyógyszerek szedése.
  • Iatrogén hatású. Ez a hiperlaktáció akkor fordul elő, amikor az egészségügyi szakemberek szerepet játszanak az anyatej túltermelésében, például arra utasítják a szoptató anyát, hogy mellszívót használjanak, miután a baba eleget szopott.
  • Idiopatikus. Ez a kifejezés olyan kismamákat ír le, akiknek egyértelmű ok nélkül nagy mennyiségű tejük van. Ennek okai lehetnek olyan mögöttes egészségügyi problémák, mint például az agyalapi mirigy-daganata vagy a pajzsmirigybetegség, amelyek miatt túltermelődik a prolaktin, a tejtermelésért felelős hormon.

Ez utóbbi csoportba tartozik Elizabeth is, akinél a vérvizsgálat megállapította, hogy a megnagyobbodott agyalapi mirigye felelős a túlzott tejtermelésért.
Így a nő most rengeteg olyan családon segít, ahol kevés az anyatej, és még a fagyasztót is tele tudja pakolni a bezacskózott adagokkal.