Baba

5 elképesztő tény az anyatej termelődéséről

Az anyatej termelődése már a terhesség legkorábbi szakaszában megkezdődik, és egészen odáig tart, míg abban nem hagyod a szoptatást. Íme, néhány egészen elképesztő tény.
2019. Augusztus 11.
Lenyűgöző tények az anyatejről

Már a terhesség hatodik hetében elkezdődik az anyatej termelődése, mikor a hormonális változások hatására a mellben található szövetek ún. laktocitákká, vagyis tejtermelő sejtekké alakulnak. A valódi tejtermelődésre azonban a 32. hétig várni kell, amikor a laktociták elkezdik előállítani az értékes kolosztrumot (előtejet). A szülés után azonban már nemcsak a hormonok játszanak szerepet abban, hogy a babának elegendő tej jusson, hanem a kereslet is: minél többször teszed mellre a babát, minél többet szoptatod (vagy igyekszel többet fejni neki), annál több tejed lesz. 

Az anyatej összetétele mindig a baba igényeinek megfelelően változik. Az etetések gyakorisága, hogy a nap melyik szakaszában szoptatsz, vagy a baba nyálának összeteéte is befolyásolja, hogy milyen tejet állít elő a szervezet, vagyis mennyi benne a zsír, a tápanyag vagy éppen a betegségek ellen védő antitest.

Sokáig tartotta magát az az elképzelés, hogy az anyatej hígabb, kevésbé tápláló előtejből és tápanyagokban dúsabb “utótejből” áll, vagyis nagyon lényeges, hogy elég ideig tartsuk mellen a babát, hogy a tápanyagokban gazdag tej jusson neki. Mára azonban inkább úgy gondolják, hogy ha igény szerint szoptatunk, a kicsinek pontosan olyan mennyiségű és minőségű anyatej jut, amilyenre szüksége van.

A “túltermelődés” sokkal ritkább, mint hisszük, de előfordulhat, hogy túl erős a tejleadás, vagyis a baba nem tud lépést tartani azzal, ahogyan az anyatej a mellből jön. Emiatt pedig köhögés, fulladozás, öklendezés vagy éppen nyűgösség is kialakulhat nála. Ilyen esetekben különösen fontos, hogy megtanuljuk megfelelően mellre tenni a babát!

Még ha az első napokban reménytelennek tűnik is a szoptatás, esetleg a baba nem tud megfelelően “csatlakozni”, érdemes minél többször próbálkozni, mert ha a laktociták nem dolgozhatnak, lassan elpusztulnak, így csökkenhet a tejtermelődés.

A tejleadó reflex rendkívül érzékeny, például a szagokra, a hangokra vagy éppen az érintésre. Sok szoptató anyuka számol be például arról, hogy szivárogni kezd a melléből a tej, ha kisbabasírást hall.

(Cikk forrása: todaysparent.com)

Ez is érdekelhet: