Baba

Az anyatej összetétele

Az előtej és az anyatej biztosítja az újszülött sikeres alkalmazkodását az önálló, méhen kívüli élethez és egyben fedezi minden tápanyagigényét is.
2001. Április 03.

Az anyatej összetétele

Az előtej és az anyatej biztosítja az újszülött sikeres alkalmazkodását az önálló, méhen kívüli élethez és egyben fedezi minden tápanyagigényét is. Az előtej ragadós sárgás folyadék, a terhesség utolsó harmadában már megjelenik a tejelválasztó mirigyekben (alveolusokban), és a szülés után még egy-két napig termelődik. Mennyisége viszonylag kevés, de igen sűrű. Nagyon magas az immunglobulin- és egyéb védőfaktor-szintje.

Az előtej kifogástalanul illik az újszülött speciális igényeihez. Az érett tejre jellemző összetétel a szülést követő 3-14 napon alakul ki. A szoptatás időtartama alatt hétről hétre változik a tej összetétele a fejlődő csecsemő igényeinek megfelelően.

Fehérjék

Az emlősök között az anyatejnek a legkisebb a fehérjetartalma. Ez a viszonylag alacsony fehérjeszint még így is magasabb, mint amennyire az újszülöttnek szüksége van, de ahhoz elég alacsony, hogy a baba veséjére ne rójon túl nagy terhelést.

Zsírok

Az újszülött és a csecsemő főleg a zsírból nyeri az energiát. A tej zsírkoncentrációja a késő délelőtti és kora délutáni órákban a legmagasabb. Egy szoptatáson belül is nagy különbség tapasztalható a zsírszintben. A szoptatás vége felé ürülő tejben 4-5-ször nagyobb a zsírkoncentráció, mint a szoptatás elején.

A szoptatás vége felé fogyasztott tej mennyisége ugyan már kevesebb, de jóval több energiát tartalmaz. Ezért sem helyes a túl rövid ideig tartó szoptatás vagy amikor az édesanya szoptatás közben túl gyorsan teszi át az újszülöttjét egyik melléről a másikra.

Szénhidrátok

A laktóz az anyatej legfontosabb szénhidrátja. Rendkívül fontos a megfelelő szénhidrátmennyiség bevitele, de ennek a feltételnek is eleget tesz a szoptatás.

Vitaminok

Az anyatej vitamintartalma szoros összefüggést mutat az anyai vitaminbevitellel. Az átlagosan jól táplált anya tejének a vízben oldódó vitamintartalma elegendő csecsemőjének. Vegetáriánus anyák tejének B-vitamintartalma alacsony lehet.

Ásványi anyagok

Az anyatejben az ásványi anyagok koncentrációja – kalcium, vas, foszfor, magnézium, cink, kálium, fluor – nem függ különösebben az anyai étrendtől. A női tejben ezek az anyagok alacsonyabb szinten vannak jelen, mint a tehéntejben vagy a tápszerben, de összetételük jobban alkalmazkodik az újszülött táplálkozási igényeihez.

Nyomelemek

Az anyatej nyomelemei, mint a réz, a kobalt, a szelén, a jód, a króm, a mangán, az alumínium nagyon fontosak. Koncentrációjuk a női tejben nem túl nagy, de felszívódásuk igen hatékony.

Immunológiai alkotóelemek

Az anyatej nem egyszerűen tápanyagforrás, hanem élő anyag, melynek immunológiailag aktív elemei is vannak. Nemcsak különleges védelmet nyújt a fertőzések és allergiák ellen, de a csecsemő saját ellenálló rendszerének a fejlődését is serkenti. Az anyai szervezetben jelenlevő minden egyes megbetegítő kórokozó ellen termelődött ellenanyag is kimutatható az anyatejben.

Az anyatej alkotó elemeinek megismerése bizonyítja, hogy a szoptatás pótolhatatlan és tökéletesen nem helyettesíthető mesterséges táplálással.

Kapcsolódó cikkeink anyatej témában:

Forrás: Anyák Lapja