Baba

Az anyatej beprogramozza az anyagcserét!

Sokszor hangoztattuk már, hogy a szoptatás nem csak táplálékot biztosít a babának. Újabb és újabb csodák derülnek ki róla!
2011. Augusztus 24.

A szoptatás egyedi üzemmódra állítja a gyermekek anyagcseréjét!

Francia kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a csecsemőtáplálás módjának hosszú távon is hatása van az anyagcserére. Egy alacsonyabb és egy magasabb fehérjetartalmú tápszer hatását vizsgálták, a kontrollcsoportot pedig szoptatott kisbabák jelentették: a 234 kutatásba bevont, 7 naposnál fiatalabb újszülött között a legalább 4 hónapig kizárólag szoptatottaknál mért értékeket tekintették olyan normának, amelyhez minden más táplálási mód hatását viszonyíthatták.

Miközben az eddig is ismeretes volt, hogy a szoptatás szerepet játszik többféle betegség (például az asztma, a cukorbetegség, az elhízás) hosszú távú megelőzésében, ebből a kutatásból fény derült néhány újabb érdekes összefüggésre.

A négy hónapig kizárólagosan szoptatott gyermekek hároméves korukig a tápszerrel táplált társaiktól eltérő ritmusban növekedtek, fejlődtek. Már 15 napos korban kimutatható volt, hogy az anyatejes kontrollcsoport inzulinszintje alacsonyabb, ami kimondottan kedvező jelenségnek tekinthető.

Hároméves korban a különbségek nagy része már elenyésző volt, ami például a testsúlyt, a testmagasságot, a zsírszövet arányát és súlyát, a testtömegindexet vagy a csontok ásványianyag-tartalmát illeti. A fejkörfogat azonban az alacsony fehérjetartalmú tápszerrel táplált gyerekeknél jóval kisebb volt, mint a másik két csoportnál, a vérnyomás pedig a magas fehérjetartalmú tápszerrel táplált csoportnál lett magasabb (amellett, hogy mindkettő a normális tartományon belül maradt).

A kutatásból levonható az a következtetés, hogy a szoptatás egyedi és utánozhatatlan hatást gyakorolt a növekvő kisbabára. Ha viszont az anyatejes táplálás valamilyen okból nem valósul meg, akkor a megfelelő tápszer kiválasztása kap nagy szerepet, főként a fehérjetartalom tekintetében.

Forrás: Roan, Shari (2011): Breastfeeding appears to program an infant’s metabolism

Kapcsolódó cikkeink:

  • Mit mond a tudomány a szoptatásról?
  • A szoptatás jobb életminőséget is jelent
  • Bevezetés a szoptatásba