Baba

15 érdekes tény, amit nem tudtál a szoptatásról

A szoptatás csodálatos élmény, a babának és az anyának is. Ezt valószínűleg te is tudod, ha szoptatsz, mint ahogyan azt is, hogy az anyatej a legjobb, amit a kisbabádnak adhatsz. A szoptatásnak vannak azonban érdekességei is!
2017. Május 10.

A szoptatás maga a csoda

Melyek ezek? A todaysparent.com összegyűjtött 15 érdekes tényt, amit valószínűleg te sem tudsz a szoptatásról!

1. A melleid méretének semmi köze a tej mennyiségéhez, a tejtermelésért a hormonok a felelősek, úgyhogy felejtsd is el azt a mítoszt, hogy kis cicivel nem lehet szoptatni.

2. Senkinek sem szimmetrikusak a mellei, az egyik biztos, hogy kicsit nagyobb, mint a másik. Valamelyik melled valószínűleg neked is előnyben részesíti a kisbabád. Sőt, olyan is van, hogy egy kisbaba mindig csak egyetlen mellből szopik és így is jól lakik.

3. A magyar nők 95%-a szeretné szoptatni a kisbabáját. A kisbabák körülbelül 50%-a kap kizárólag anyatejet 4 hónapos korig, 30%-uk pedig 6 hónapos korig.

4. A melledből akkor is szivároghat az anyatej, ha csak a kisbabádra gondolsz. Hát nem csodálatos?

5. Az anyatejnek gyógyító hatása van. Ha te megbetegszel, az anyatej ellenanyagot termel, ami megvédi a kisbabádat a fertőzéstől. Néhány csepp anyatej jó hatással van a kisbabád bőrére pelenkakiütés esetén, enyhíti a torokfájást is.

6. Álmos vagy? Ez nemcsak az alváshiány miatt van. A szoptatás közben termelődő oxitocin pihentet, ellazít téged is.

7. A kisbabák bárhol, bármikor képesek 5-40 percig szopizni.

8. Az anyatej íze hasonlít a tehéntejéhez, de táplálóbb, édesebb, olyan vaníliaszerű. Egy-egy szoptatás végén az anyatej összetétele krémesebb és sűrűbb.

9. A csecsemők több mint 10%-ának le van tapadva a nyelve, ami gátolhatja a szoptatást. A probléma gyakoribb a fiúk között. A letapadt nyelvet természetesen egy gyors eljárással orvosolni lehet.

10. Ha van egy kisgyermeked akit szoptatsz, de újra kisbabát vársz, nem kell elválasztanod a nagy testvért. Próbáld ki a tandem szoptatást. Ha ikreid vannak, egyszerre is szoptathatod őket, ehhez a legjobb pozíciókat itt találod.

11. Ha el szeretnél tenni a fagyóba némi anyatejet, a legjobb idő a mellszíváshoz egy órával azután jön el, hogy reggel megszoptattad a kisbabádat.

12. Ha nehezen indul meg a tejed mellszívás közben, lélegezz mélyeket. Az is hasznos lehet, ha a kisbabádra nézel közben, ez beindítja majd a tejed!

13. A kisfiúk több anyatejet isznak a nap folyamán, mint a kislányok.

14. Egyesek úgy gondolják, egy pohár sör után bedurrannak a cicik és több tejet tud termelni az édesanya. Mi azonban azt javasoljuk, várj két órát sörivás után, mielőtt újra mellre helyeznéd a kisbabádat, mert bár a sörben található árpa növeli a tejtermelő hormon, a prolaktin szintjét, az alkohol csökkenti azt.

15. Minél tovább szoptat egy édesanya, annál inkább csökken a mellrák és a petefészekrák kialakulásának az esélye.

Ezek is érdekelhetnek: