Baba

7 fontos tény a szoptatásról

A szoptatást sokan misztikus dolognak tartják, annak ellenére, hogy talán nincs természetesebb dolog a földön. Olvasd el a szoptatással kapcsolatos legfontosabb ismereteket, és mindjárt tiszta és érthető lesz minden!
2012. Március 29.

1. A szopás a baba ösztönös viselkedése

Abban az esetben, ha semmi nem zavarja meg a szülés körüli időszakot, ha nem történik szülésindítás, fájdalomcsillapítás, más gyógyszeres beavatkozás, műtét, vagy nem okoznak a babának fájdalmat, a baba szopási ösztöne működni fog. Remekül fog szopni, ha hagyják, hogy kövesse az ösztöneit.

2. Az anya számára a szoptatás tanult viselkedésforma

Teljesen normális, ha segítséget kérsz eleinte, és akár hetekig is eltart, míg úgy érzed, biztos vagy a dolgodban. Ez még azokra az anyákra is érvényes, akik úgy nőttek föl, hogy rengeteg szoptatott baba vette őket körül, és a környezetük támogatja a szoptatást.

Bízz a babában, és tudd, hogy mi miért történik!

3. A bőrkontaktus segít

Ha a meztelen mellkasodra fekteted a babát, mint egy kiskengurut, a babád ösztönösen keresni kezdi a mellet, és jól kapja be. A bőröddel való érintkezés olyan hormonális folyamatot indít el, mely által erősebb lesz a kötődés. A bőrkontaktus a tejleadó reflexet is befolyásolja, és fokozza a tejtermelést.

4. Az éhség jelei hamar felismerhetők!

Innen tudod, hogy éhes a kisbaba:

– szopja az ujját,

– szopja az öklét,

– forgatja a fejét,

– fészkelődik,

– nyitja-csukja a száját, mint egy halacska,

– cuppog, csettintget a szájával,

– kidugdossa a nyelvét.

Ha sír, az már azt jelenti, hogy nagyon éhes. Ha csak akkor teszed mellre, amikor már elkeseredett az éhségtől, sokkal nehezebben fog jól mellre kerülni, nem tud nyugodtan szopni. Képzeld el, hogy nem kapsz enni, amikor megéhezel. Először szépen kéred, kulturáltan, ahogy máskor is szoktál kommunikálni. Ha kérésed többször egymás után sem talál meghallgatásra, ideges leszel, és végül sírni vagy kiabálni kezdesz, hogy figyeljen rád végre valaki.

A babák gyomra – különösen az első hónapokban – igen pici. Gyorsan megtelik, és gyorsan ki is ürül. Ezért általában elég hamar megéheznek. Ha megtanulod a babád jelzéseit, és megfelelően reagálsz rájuk, biztosan sikeresebb lesz a szoptatás – és elégedettebb a baba.

5. Segíthetsz, hogy több tejhez jusson!

Ha finoman masszírozod a melled a baba szája felé, miközben ő szopik, több tejhez fog jutni. Ez a technika segít abban, hogy a szopás közben elszundító baba is jóllakjon. A “lusta” babát további szopásra készteti, ha az állát simogatod vagy csikized.

6. A kis mell is jó mell!

Minden anyának más a testalkata, így mellének tejtároló képessége is eltérő. Ettől is függ, hogy milyen gyakran szeretne szopni a kisbaba, és hogy elég-e neki egy mell, vagy minden alkalommal mind a kettőből kér. Akinek kevesebb tejet képes tárolni a melle, azt hiheti, hogy a babája a normálisnál gyakrabban szeretne szopni, ebből pedig arra gondolhat, hogy kevés a teje. Más anya azt tapasztalhatja, hogy a kisbabája ritkábban szopik az átlagnál, és többet eszik egy alkalommal. Ez is teljesen normális.

A tejtermelést minden anya ugyanúgy tudja fokozni: az eddiginél gyakrabban üríti ki a mellét. Szervezeted az első hónapban készül fel a hosszú távú szoptatásra, ezért ebben az időszakban kifejezetten fontos az, hogy igény szerint szoptass, és fejj, ha a baba nem szopik hatékonyan.

7. Annyi képződik, amennyi kell!

A mell kiürítése jelzi a szervezetnek, hogy mennyi tejre van szükség. Tehát: minél gyakrabban és többet szopik a baba (vagy minél gyakrabban fej az anya), annál több lesz az anyatej. Ez a kereslet-kínálat elvének alapja.

A tested többet termel, ha azt az üzenetet kapja: többre van szükség. Ha a baba pótlást kap szoptatás helyett (akár tápszert, akár mást), vagy ritkábban fejsz, ez azt üzeni a szervezetednek: kevesebb tejre van szükség. Így csökkenni fog a tejtermelés. Ez az oka annak, hogy a pótlás a tejtermelés csökkenéséhez vezet. Ezért vizsgálják meg nagyon körültekintően a hozzáértő orvosok és szoptatási tanácsadók a baba és az anya állapotát, ha szóba kerül, hogy esetleg pótlásra lehet szükség.

Ha az anya fokozni akarja a tejtermelést, akkor a lehető leggyakoribb szoptatás mellett is szükség lehet fejésre. Ilyenkor általában üresnek érezzük a mellünket, “egy csepp sem jön”. Maga a fejés fog a tejmennyiség növeléséhez vezetni, ezért az utolsó csepp megjelenése után még három percig érdemes fejni. De lehet, hogy az első csepp megjelenéséig még 25 percre lesz szükség.

Hasznos cikkek a témában:

A cikk a drmomma.org írása alapján készült