Baba

Meddig szoptassunk?

Az idősebb baba szoptatása már más, mint eleinte. Az érzelmi motívumok jelentősége nő, míg a táplálkozás szempontjai lassan háttérbe szorulnak. Egyszer aztán véget ér a szoptatás, de élménye az édesanyát és a gyermeket is tovább kíséri.
2004. Augusztus 04.

Meddig szoptassunk?

Úton a kisgyermekkor felé

Egyéves kor körül a baba egyre nagyobb érdeklődést mutat már a környezete iránt, sokat nőtt, arcocskája is egyre karakteresebb. A csecsemőből lassan kisgyermek lesz.

Ennek az új szakasznak egyik jele az is, hogy egyre kíváncsibb lesz a “nagyok” ennivalójára, szeretne valami újat is kipróbálni.Az édesanya ne engedje, hogy mások megjegyzései megzavarják, ha ő és a gyermeke még mindig élvezik a szoptatást. Nem kell dátumhoz kötni, meddig tart az anyatejjel való táplálás.

Az ajánlások szerint a babát kizárólag anyatejjel tápláljuk féléves koráig, ezután kezdődhet meg a hozzátáplálás, de a szoptatásnak nem kell abbamaradnia, sőt, egy éves kor után is ajánlatos folytatni egészen kétéves korig vagy azon is túl. Az, hogy mikor marad abba a szoptatás több tényezőtől is függhet: kényszerű helyzetben dönthet így az anya, ha azonban nincs kényszerítő körülmény, akkor bízzuk rá ezt a babára, akik általában fokozatosan, nem egyik napról a másikra hagyják abba a szopizást.Kisgyermekkorban különös jelentőséget kaphat a szoptatás akkor, ha például a kicsi a nagy járás-kelésben elesett és megütötte magát, vagy ha beteg, netán valamilyen orvosi beavatkozáson esett át.Ilyenkor az aktus, megvigasztalja a gyermeket, az édesanyának pedig biztonságot ad. A szoptatások gyakorisága és időtartama nem feltétlenül lesz kevesebb és rövidebb, ez teljesen gyerekfüggő.

Változó kapcsolat

Továbbra is nagyon fontos, hogy a szülő figyeljen gyermeke igényeinek kielégítésére, s amennyiben a kicsi szopni akar, vonja a mellére.A legtöbb család esetében jól működik, ha kialakítanak egy rendszeres ritmust, amelyhez következetesen ragaszkodnak. Így könnyebben tud tájékozódni a gyermek is a mindennapok házi szabályai között, és biztonságot nyújt számára a kiszámítható rend.Az elválasztódás idején a legjobb, ha az anya összhangba hozza a saját és a gyermeke igényeit, s lassan, lépésről lépésre együtt alakítják ki azt az új világot, amelyben egyre nagyobb és tevékenyebb szerepet kap a kisbaba. Amennyiben az anya ügyel arra, hogy a szoptatáson kívül is egyre többet legyen a gyermekével, részt vegyen a világ felfedezésében, észrevétlenül értékelődik át a kicsi lelkében is a biztonság érzete, s már nem feltétlenül a szoptatás lesz az, amikor ezt megérezheti.

A hosszú szoptatás előnyei

Meddig szoptassunk?

Tudjuk, hogy az anyatej mennyi fontos tápanyagot rejt magában, s a gyermek kalória- és fehérjeszükségletének jelentős hányadát ebből kapja, nem beszélve az anyatejben található vitaminokról, ásványi anyagokról, illetve azokról a fontos ellenanyagokról, amelyek szintje a hosszabb szoptatási idő alatt nemhogy csökkenne, de megemelkedik az anyatejben. Minden szoptatással eltöltött hónap növeli a gyermek immunrendszerének védelmét, s csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának veszélyét.Az elválasztódásnak a leggyengédebb és legtermészetesebb módja, ha az anya engedi, hogy a szoptatás lassan, szinte magától érjen véget. Az anya érzékenyen követi a gyermek jelzéseit, ha szopni szeretne, engedi. Nagyon valószínűtlen, hogy a gyermek egyéves kora előtt maga “kezdeményezné” az elválasztást, azaz jelezné, hogy nincs igénye erre.Lassan gyakorlattá válhat az is, hogy a megsérült önbizalom, a gyermekszív kis fájdalmainak enyhítésére az anya csupán a karjába emeli a gyermeket, összesimulnak kis időre, de maga a szoptatás már elmarad, persze akkor, ha a gyermek ezt már nem igényli. Ekkor a tejtermelődés is csökken, majd szépen, magától megszűnik.Előfordulhatnak olyan esetek is, amikor az elválasztás után kialakult nehéz helyzetekben a bölcs szervezet dönt helyettünk. Ismer a szakirodalom olyan eseteket, amikor – például a szerb háború alatt – az édesanyák tejtermelődése ismét beindult, és a már közel hároméves gyermeket ismét tudta szoptatni, ezzel biztosítva, hogy az ínségesebb időkben is megfelelő táplálékhoz juthasson.

Ha az anya kezdeményezi az elválasztást

Az anya is érezheti úgy, hogy már nem tud vagy nem akar megfelelni a követelőző gyermeknek, csökkenteni szeretné a szoptatások számát és a táplálkozás idejét. Akkor is úgy kell azonban leszoktatni a kicsit az anyamellről, hogy ez a lehető legkisebb megrázkódtatással járjon. Türelmesen és lépésről lépésre szabad csak haladni. Fontos, hogy legelőbb az anya tisztázza önmagában, miért is nem szeretne tovább szoptatni. Az okok között gyakran szerepel az alvászavar, a gyermek dacreakciói vagy az az érzés, hogy nehéz már állandóan készenlétben állni. A problémák felvetése gyakran megszünteti a feszültséget, s az elválasztás folyamata kellemetlenségektől mentesen zajlik le.Kapcsolódó cikkeink:

X.évf./2.sz.

Forrás: Anyák Lapja