Baba

Meddig szoptatsz? Magánügy!

Rendszerint komoly vihart kavar, ha szóba kerül ez a téma. A nők többsége úgy tervezi, a gyerek egyéves koráig fog szoptatni, de aztán másként alakul: nem is olyan ritka már, hogy kétéves kor után fejeződik be.
2011. Július 30.

A szoptatás meghitt pillanata

Az Egészségügyi Világszervezet ugyan azt ajánlja, hogy kétéves korig vagy azon túl folytassuk a szoptatást, és ezt elsősorban biológiai, immunológiai érvekkel támasztja alá, mégis sokan felvonják a szemöldöküket, ha a csecsemőkoron túl is szoptatott gyerekről hallanak vagy ilyet látnak.

Bár a Föld számos országában szokás a két-három éves korig tartó szoptatás, és az antropológiai kutatások is azt támasztják alá, hogy a szoptatás természetes körülmények közt egyáltalán nem korlátozódik a csecsemőkorra, a fejlett országokban mégsem megszokott látvány.

Jellemzőek például egy blogon olvasható rosszalló kommentek:

“A húgom a fiát még 3 és fél évesen is ‘szoptatta’. Nekem egy borzalom volt, ahogy a nagy gyerek az anyja pólóját felrántotta, és állva csócsált egy kis anyatejet.”

“Van ebben a történetben valami, szerintem az anya szemszögéből nem túl egészséges kötődés. A gyerek nem az anya tulajdona, aki azért jött a világra, hogy az elcseszett életét jobbá tegye.”

“Ez olyan, hogy ha mar nem tudsz felvágni a plazmatévéddel meg a BMW terepjáróddal, mert másoknak is van, akkor ki kell találni valamit, amivel felvághatsz. ÉN (bezzeg) kétéves korukban is szoptatok, bibibiiiiiiiii………….”

“Csak én érzem ezt az egészet propagandának? Ne egyél csipszet, fogyj le, szülj hüvelyi úton, szoptass oviig… lakj jurtában a nagyszülőkkel, és gondoskodj a nyugdíjukról. Bocs.”

Mit tehet hozzá mindehhez a szoptatási tanácsadó? Legelőször is azt, hogy szigorúan magánügy, ki meddig szoptat. Senkinek sincs joga bírálni az anyát sem azért, ha pár hetesen választja el a gyereket, sem azért, ha ötévesen.

Nem is olyan ritka, hogy az anya már nagyobbacska, még mindig szopó gyerekének elválasztásáról érdeklődik. Amikor jobban belemerülünk a beszélgetésbe, rendszerint kiderül, hogy valójában nem akarná ő még elválasztani, de az ismerősök, rokonok megjegyzései már nagyon zavarják, és el is bizonytalanodott, ugyanis pszichológustól is hallotta már, hogy az évekig tartó szoptatásnak túlzott kötődés, homoszexualitás lehet a következménye.

Hogy is van ez? Mi áll szemben mivel? Segítségemre siet a magyarázatban egy régi történet és egy vers, amely nagyon közel áll hozzám, olyan, mintha velem történt volna, mintha az én érzéseimet mesélné el. Bevallom, meglepődtem, amikor sok évvel ezelőtt kezembe került a Kismama magazin egyik olvasójának levele, melyben kíméletes elválasztási módszerek iránt érdeklődött, és leírta, egyik rokona hatvan évvel ezelőtt csirkeepével kente be a mellét, hogy megszabaduljon végre a szoptatás nyűgétől.

Lelki szemeim előtt megjelent a hajdani kisgyerek, aki bizalommal és ragaszkodással futott nap mint nap az édes anyamellhez, hogy csalódásai, kisebb balesetei után vagy éppen unalmában egy kis odabújással, néhány korty tejjel vigasztalja magát. Szinte láttam csalódását és undorát, ahogy elfordul onnan örökre. Egyik pillanatról a másikra omolhatott össze benne az addig biztonságosnak, kiszámíthatónak hitt világ.

Ilyen hirtelen kellett megtanulnia, hol húzódik a határvonal édesanyja teste és az ő személyisége közt. Eszembe jutott kisöcsém is, aki lelkesen szopta az ujját, egészen addig, amíg valaki leleményesen be nem kente csípős paprikával, hogy soha többé ne legyen kedve bekapni. Emlékszem könnyáztatta arcára, és arra a meglepő érzésre, hogy életemben először tiszta szívből sajnálom őt.

A szoptatással és elválasztással kapcsolatos aggodalmakra rövid válasz

Ha csak lehet, bízzuk a gyerekre, mikor választja el magát. Adjuk meg neki a lehetőséget, hogy önszántából, fejlődése természetes lépcsőfokaként mondjon le a szopásról, akkor, amikor már nincs szüksége rá. Egyszer úgyis kinövi a kapcsolattartásnak ezt az intim, szeretetteljes formáját.

Másfelől ismerős az érzés, hogy – bármennyire is imádunk szoptatni – azért néhanapján, az évek múlásával talán egyre gyakrabban, némi függetlenségre vágyunk, és arra, hogy ismét birtokba vegyük a testünket. Bizony, egy szép napon úgy érezzük, ez már sok, elég volt. Párhuzamosan futnak ezek a dolgok, távolodunk egymástól a cseperedő gyerekkel.

Megtanuljuk egymást elengedni, nagyobb távolságtartással szeretni. Örülünk annak, hogy egyre önállóbb, de titokban fáj is egy kicsit. Hogy mennyire, azt sohasem sikerült szavakba öntenem. Aztán összehozott a sors Rist Lilla versével. Ebben minden benne van, amit erről a témáról el lehet mondani.

Édes és sós

Mentünk hát

együtt,

sokáig mentünk,

tél volt,

aztán nyár is,

és öregedtünk,

az én arcomat

átmetszette

egy szarkaláb,

ő megnyúlt

és

fürtös haja szaladt

vele,

ha elfutott,

és én

utánakaptam,

mindig…

aztán hagytam,

hadd essen el,

és mikor sírt

egy kicsit,

még megszoptattam újra,

ott kint,

az emberek előtt,

hadd csodáljanak,

hogy

így vagyunk

mi ketten.

Kicsit elfordultak,

láttam,

mintha nem illenék,

ami jólesik,

de mi mentünk

tovább.

Mentünk

gyalog,

léptünk fűre

és mentünk

át a városon,

és ha éhesen

megálltunk,

csak leültünk

a kőre,

mint régen a parasztasszonyok,

szaladhatott

köröttünk

a világ.

És

aprócska teste

hozzám simult,

összekapaszkodtunk,

én fogtam őt,

ő markolt engem,

hagytam,

és lehunytam a szemem.

Valahol messze jártunk

megint,

valami ismeretlen tájon,

ahol csönd van

nincs szabály

se tudat,

se nyelv,

csak erő

és mozdulat,

ő jött felém

és én felé mentem

s hogy találkoztunk,

kinevettük az időt.

Kicsúfoltuk őt

mi ketten, bizony

én meg ő,

mondtuk neki,

hogy múlhat, ha kell,

mi maradunk

egymásba írva.

S mikor

kétfelé szakadtunk,

ő jövővé lett,

én múlttá,

és menni mertünk

ketten kétfelé,

külön,

jó volt az is,

jó.

Szabad lehettem,

hogy elapadt

a folyó, az édes,

s ahogy elapadt,

ez a sós,

a szabadság vize,

csípni kezdte az arcom.

Kapcsolódó cikkeink: