Baba

6 jel, hogy szoptatás utáni szorongásod van

Keveset beszélünk róla, de ahogy szülés utáni, úgy szoptatás utáni szorongás is létezik. Egy kutatás szerint az anyák valamivel több mint fele tapasztalja meg a szorongást, miután a baba elválasztotta magát.
2023. Szeptember 15.
Nő szorong
Kép: Getty Images

A szoptatás utáni szorongásról nem gyakran esik szó, ami nem is csoda. „Mint a szoptatás és a laktáció számos aspektusa, az elválasztódás utáni szorongás is kevéssé kutatott és megértett terület” – mondta Jessica Madden, orvos, IBCLC a Motherly-nek.

Milyen jelei vannak a szoptatás utáni szorongásnak?

A tünetek jellemzően a szoptatás abbamaradása utáni néhány nappal, maximum néhány héten belül jelentkeznek.

A tünetek hasonlóak ahhoz, amit általános szorongás esetén tapasztalhatunk:

  • aggodalmaskodás
  • pánik
  • erős szívdobogás
  • szédülés
  • remegés
  • izzadás

A szoptatás utáni depressziónak hasonlóak  a tünetei, de markánsabban jelentkeznek és kiegészülnek a gyakori sírással, szomorúsággal, levertség érzésével.

A tünetek általában néhány hét alatt megszűnnek, de egyes anyáknál  súlyosabbá válhatnak, ők gyógyszeres vagy terápiás támogatást igényelnek. Ha a tünetek két hétnél tovább tartanak, érdemes segítséget igénybe venni.

Mi okozza a szoptatás utáni szorongást?

Mint a szülés utáni időszak sok változása esetén, valószínűleg itt is a hormonok állnak a háttérben. Bár a jelenséggel kapcsolatban kevés kutatás van, úgy gondolják, hogy a szoptatást támogató hormonok gyors csökkenése válthatja ki a szorongás.

A szoptatásban részt vevő két fő hormon a prolaktin és az oxitocin. „Amikor az oxitocin elillan, gyorsan bekúszhatnak az aggódó és szorongó érzések” – jegyzi meg Dr. Madden. Ezenkívül az ösztrogén és a progeszteron ingadozása is előfordul az elválasztódás során, ami szintén előidézheti a depressziót, a szorongást vagy mindkettőt – teszi hozzá.

Ez az állapot attól függetlenül beállhat, hogy milyen hosszú ideig szoptatott az anya, vagy a baba magát választotta el, vagy az anya választotta el őt.

Hogyan előzhető meg?

Dr. Madden annak a támogatója, hogy a szoptatás abbamaradása fokozatosan, lassan és egyenletesen történjen, ezzel megelőzhetjük a hormonok nagymértékű ingadozását.