Terhesség

Milyen hatása van az oxitocinnak?

Mindannyian láthattuk már filmekben, hogy a kismama magzatvize elfolyik, a szülés megindul, gyorsan bemennek a kórházba, ahol pár perccel később már meg is születik a baba. A való életben ez csak ritkán működik így.
2020. November 28.
Milyen hatása van az oxitocinnak? (fotó: Getty Images)

Valójában sokszor indítják meg vagy gyorsítják a szülést. Erre leginkább az oxitocint használják. Ez egy erőteljes gyógyszer, aminek hatására rövidebb idő alatt megszülethet a baba vagy megindíthatja a szülés folyamatát. De vannak hátrányai is, mellékhatásai is.

Mi is az oxitocin?

Az oxitocin (más néven pitocin) a természetes oxitocin hormon szintetikus változata. A természetes oxitocin hormon több mindenért is “felelős”: segíti a tejbelövellést, a méhösszehúzódást, de lelki-érzelmi hatása is van. Amikor valaki a szülés beindítása vagy a vajúdás gyorsítása miatt oxitocin infúziót kap a kórházban, akkor az a testi folyamatokra hat, az érzelmiekre nem.Nem az oxitocin az egyetlen eszköze az orvosoknak ahhoz, hogy megindítsák vagy gyorsítsák a szülést. Lehetőség van a méhnyak stimulálásra, a burokrepesztésre. Ha azonban mindez nem a kívánt eredményt hozza, akkor úgy szoktak dönteni, hogy oxitocinnal hatnak a folyamatra. Az oxitocint infúzió segítségével adagolják, méghozzá fokozatosan növelik az adagot. Szoros felügyelet mellett történhet csak az oxitocin adagolása.

Milyen gyorsan hat az oxitocin?

Az oxitocin minden kismamára másképp hat, ezért nehéz megmondani, hogy mikor indítja be a folyamatot, vagy mit is várhatunk pontosan a gyorsító hatásától. Amikor az összehúzódások megkezdődnek, erősek lehetnek, gyorsabbak és rendszeresebbek, mintha a vajúdás magától indult volna be.

Vannak-e mellékhatásai az oxitocin használatának a vajúdás során?

Az oxitocin hatására a kontrakciók erősebben és gyorsabban indulhatnak el, mint abban az esetben, amikor a vajúdás természetesen kezdődik meg. Ez plusz stresszt jelenthet a magzatnak és a méhnek is, éppen ezért jellemző, hogy szoros megfigyelés alatt tartja a vajúdót az orvosa. Ez folyamatos monitorozást, helyhez kötést jelent, és megnehezítheti a helyváltoztatást a vajúdás alatt.Vannak nők, akik szültek oxitocinnal és anélkül is, ők sok esetben arról számolnak be, hogy sokkal fájdalmasabb, nehezebb és intenzívebb fájásokat tapasztaltak akkor, amikor oxitocinos beavatkozással vajúdtak, mint amikor a folyamat természetes módon és ütemben haladt. Valóban elmondható, hogy sokkal gyakoribb az epidurális fájdalomcsillapítás akkor, amikor a kismama oxitocint kapott, mint amikor nem.

Van-e kockázata az oxitocin alkalmazásának?

Az oxitocin képes túlstimulálni a méhet, ami miatt a kontrakciók túl gyorsan jelentkezhetnek. Ez bizonyos kockázatokat jelenthet, néhányuk súlyos is lehet: megváltoztathatja a magzat pulzusát, növeli a császármetszés esélyét és a méhrepedés kockázata is megnő.Ez elég ijesztően hangzik, de az oxitocint általában biztonságosnak tartják, és több mint 50 éve használják. Sok olyan eset van, amikor valóban segít, valóban hatásos, de mindig mérlegelni kell az egyéni kockázatokat és előnyöket a használata előtt.

Tényleg van összefüggés az oxitocin vajúdás alatti használata és az autizmus között?

Korábban úgy gondolták, hogy a hibás oxitocin jelátvitel szerepet játszhatnak az autizmus spektrumzavar kialakulásában. Megvizsgálták a kérdést több kutatásban is és egyetlen kutatás sem tudta alátámasztani ezt a hipotézist.  A Harvard JAMA gyermekgyógyászati tanulmánya több mint egymillió születést vizsgált meg, és arra a következtetésre jutott, hogy nincs összefüggés az oxitocin és az autizmus között.

Használják az oxitocint a szülés után is?

Igen, a szülés utáni vérzés csillapítására illetve megelőzésére alkalmazzák az oxitocint. Ez nem jelent automatizmust, ha nincs komoly vérzés, akkor nem feltétlenül van rá szükség.(Cikk forrása: whattoexpect.com)