Terhesség

Így zajlik a szülésindítás

A szülésindítás nem egy érzelmi kérdés, nem egy választható alternatíva, hanem egy szigorú szakmai kérdés, komoly és fontos döntés kell, hogy legyen a szakorvos és a kismama részéről egyaránt!
2018. Július 20.
Így zajlik a szülésindítás

A szülések messze több mint fele mindenféle beavatkozás nélkül a természet rendje szerint, megfelelő ellenőrzés figyelme mellett spontán lezajlik. Vannak azonban olyan esetek, amikor be kell avatkozni, mivel anyai vagy magzati egészségkárosodás – nagy valószínűséggel előforduló – lehetőségével kell számolni a beavatkozás elmaradása esetén.

Pontos magyar adatok nem állnak rendelkezésre, de a WHO adatai szerint a szülések 25 százalékában fordul elő szülésindukció.

A szülésindításról

A szülés beindítása kizárólag orvosi javallat alapján végzett tevékenység, amelynek elmaradása esetén magzati és/vagy anyai egészségkárosodás lehetőségével kell számolni.

Méhszájérlelés

Amennyiben a méhnyak még nem kezdett el meglágyulni, vagy kitágulni (éretlen), nem áll készen a szülésre. Kedvezőtlen méhszájlelet esetén a szülésindukció előtt méhszájérlelés javasolt, melyhez számos módszer áll rendelkezésre. A prosztaglandin hormont tartalmazó gélt vagy tablettát, amely a méhszáj állományát fellazítja és fájásokat hoz létre, a hátsó hüvelyboltozatba vagy a méhszájba helyezik. Hatásukra 24 órán belül várható a szülés megindulása.A méhszáj tágítása mechanikus módszerrel is történhet. Ekkor katétert vezetnek be a belső méhszáj fölé, és 30-60 ml folyadékkal feltöltve tágítják a méhszájat.

Szülésmegindítás

Szülésindukcióhoz (a szülésmegindításához) oxitocinos infúziót használnak. Az oxitocin hormontermészetű anyag, amely a méhizomzat ritmusos összehúzódását okozza. Az oxitocinos infúzió mellett alkalmazott burokrepesztéssel növelhető a sikeres (12 illetve 24 órán belül befejezett) szülések aránya.A burokrepesztés során a orvos a nyitott méhszájon keresztül egy speciális eszközzel a burok alsó részén kis lyukat ejt, aminek hatására a magzatvíz folyni kezd. A magzatvíz elfolyásával a baba feje lejjebb kerül, ami elősegíti a méhszáj tágulását, és a fájások is megerősödnek.

A szülés megindulását segítheti a burok alsó pólusának ujjal való leválasztása is. Ennek a manuális leválasztásnak a célja, hogy a méhszáj környékén prosztaglandin szabaduljon fel, ami méhösszehúzódásokat indukálhat.

Mikor lehet szükség a szülésindításra?

Javallat lehet az idő előtti burokrepedés, a túlhordás megelőzése, a lepény elégtelen működése miatt kialakuló magzati veszélyállapotok, a súlyosan magas vérnyomás betegség, a praeeclampsia, a súlyos anyai szervi megbetegedések, valamint a magzat elhalása vagy gyógyíthatatlan betegsége.

Mikor ellenjavallt a szülésindítás?

Előfordulhat olyan eset is, hogy sem a természetes szülés, sem a szülésindítás nem jöhet szóba, ilyenkor császármetszést javasol az orvos. Amennyiben téraránytalanság, ferde vagy harántfekvés áll fenn, többszöri vagy hosszanti császármetszés szerepel az előzményben, akkor a szülésindítás ellenjavallt. A méhen végzett korábbi nagyobb nőgyógyászati műtétek, a korai lepényleválás, a lepény mélységi tapadásának rendellenességei, továbbá az elöl lévő köldökzsinór vagy lepény és az esetleg aktív genitális herpesz szintén ellenjavallatai a szülés beindításának.

Milyen kockázatai, szövődményei lehetnek a szülésindításnak?

A szakmailag megalapozott orvosi tevékenység kockázata és szövődménye lehet a teljes odafigyelés ellenére kialakuló magzati és/vagy anyai egészségkárosodás, amelynek megelőzésére végzendő el a császármetszés.

Lektor: Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyász.Kapcsolódó cikkeink: