Baba

Ezért olyan fontos az oxitocin!

Alig van olyan nő, aki kórházban szül és nem kap gyorsítót, vagyis oxitocint. Mi is ez a vegyület, és miért olyan fontos a szülésnél?
2016. Június 01.

Az oxitocin fontos szerepet játszik a szülésnél

A szülés egyik legfontosabb vegyülete az oxitocin. Bátran mondhatjuk, hogy gyakorlatilag rutinszerűen adagolják szülés közben, hogy gyorsítsa a szülés folyamatát, idézze elő a “jó” fájásokat. Nincsenek pontos haza statisztikai adatok arra vonatkozóan, hogy a szülések hány százalékában adnak oxitocin infúziót, de empirikusan tudjuk, hogy igen nagy arányban.

Az oxitocin a hipotalamuszból érkező hormon és rendkívül sok mindenre kihat, szerteágazó a hatásköre. A testi hatáson túl, az agyban is kifejti hatását: a szülés beindításán, a méhösszehúzódáson és a tejbelövellésen kívül lelki/érzelmi hatásai is vannak illetve a társas kapcsolatokban is jelentős a szerepe. Az oxitocin csökkenti a szorongást, a félelmet, fájdalomcsillapító, bizalomnövelő, elősegíti a társas együttlétet és az örömteli kapcsolatokat.

Jelentősen befolyásolja a szülői viselkedést, az utódról való gondoskodást, az érzelmi ráhangolódást, a kötődést. És nem csupán az anyában, hanem az újszülöttben is. Egyszerűen fogalmazva azok az anyák, akiknél magas az agyi oxitocin szint, könnyebben hangoldónak rá az újszülöttre, erős kötődésük és örömteli érzelmeik lesznek az újszülöttel való gondoskodás során.

Az újszülöttekről tudjuk, hogy az anyai (bőr) kontaktus és az anya illata meghatározó a kötődésben. Valószínűleg az oxitocin “felelős” ezért az anyaillatért és azért is, hogy a nyugalom és az összetartozás érzése megjelenjen az újszülöttben az édesanyja felé. Az oxitocin megkönnyíti tehát mind az anyának az újszülötthöz, mind fordítva, a babának a mamához történő kötődését.

A saját oxitocin előnyei akkor érvényesülnek leginkább, ha a szülés háborítatlan, a maga természetes valójában zajlik. Azok a kémiai folyamatok, amelyek ennek a finoman hangolt rendszernek a működését beindítják, akkor indulnak be, ha nincs külső akadályoztatás, nem stresszes a szülési helyzet, nyugalom van és támogatás. A kívülről meggyorsított szülés következménye, hogy az anya és a baba egyaránt elesik attól az érzelmekre és kötődésre gyakorolt hatástól, amit a saját hormonok által megkaptak volna.

Mert a kívülről adagolt oxitocin egészen másképp viselkedik, mint a saját oxitocin: az infúzióban kapott oxitocin csak a testre, az izmokra hat, az érzelmekre, a kötődésre nem. Sőt, gátolja a saját oxitocin hatását. Természetesen a szülésre is hatással van: meggátolja, hogy endorfin szabaduljon föl, nem tud érvényesülni a saját oxitocin fájdalomcsillapító hatása sem.

Ezért lenne rendkívül fontos, hogy a kívülről adagolt gyorsítás helyett, olyan technikákat alkalmazzanak a szülészeteken, amelyek segítik a szülés természetes folyamatát, biztonságot, érzelmi támogatást nyújtanak az anyának. A szülés utáni azonnali, közvetlen együttlét szintén ezeknek a mechanizmusoknak a beindulásáért annyira fontos: ez a közelség alapozza meg azt a kötődést, amely rendkívül jelentősen befolyásolja a későbbi anyai gondoskodást.

Akit érdekel a téma, itt megnézheti Varga Katalin Phd. előadását az oxitocinról, a szülés, születés minőségéről.

Kapcsolódó cikkeink: