Terhesség

Szülj, ahogy jólesik!

Az "anyabarát" szülészeti szemlélet elterjedése egyelőre álom. Pedig az már nyilvánvaló, hogy mit kellene tenni a megvalósulásáért.
2011. Február 09.

Talán már megtervezted, hogyan szeretnél szülni: választott orvossal és szülésznővel, kórházban, otthon vagy születésházban? Gátvédelemmel, fájdalomcsillapítással, az apával, dúlával vagy egyedül? Biztos elgondolkodtál már azon, miként viseled majd a vajúdás fájdalmait, és milyen lesz először a karjaidban tartani a babát. Ha elképzeléseidet felül is írják egyéb, előre nem sejtett körülmények, biztos szeretnéd, ha nem az évtizedes vagy talán évszázados kórházi protokoll, a megszokás vagy orvosod kénye-kedve, teniszpartija határozná meg szülésedet, hanem az, hogy mi a legjobb neked és a babának.Sajnos ma Magyarországon az egyénre szabott szülészeti ellátást, néhány kivételtől eltekintve, az egészségügy nem vagy nem jól alkalmazza. A hazánkban 2010-től működő Nemzetközi Anya- és Bababarát Szülészeti Ellátásért Kezdeményezés éppen azért jött létre, hogy az egészségüggyel szoros együttműködésben változtasson a kialakult szemléleten. Céljuk, hogy az orvos helyett az édesanya és gyereke kerüljön középpontba, és normaként tekintsenek a háborítatlan szülésre.

Nemcsak fölösleges, drága is!

– Egy amerikai szervezet (CIMS) vetette fel 2005-ben, hogy nagyon megérett a helyzet a szülészeti ellátás megváltoztatására – magyaráz Csomóné Lindmayer Katalin, a kezdeményezés hazai szervezője.Szülj, ahogy jólesik!

– Azonfelül, hogy sem egészségügyi, sem lelki szempontból nem előnyös a jelenlegi orvosközpontú rendszer, jóval költségesebb is az ellátás a fölösleges vizsgálatok és beavatkozások miatt. A 163 ország tapasztalatait összegző IMBCI (International Mother Baby Childbirth Initiative) adja a modellt, mely felöleli a várandósság, a szülés, a gyermekágyas gondozás és a szoptatás időszakait is. Itthon aláírásgyűjtést kezdeményeztünk, hogy érezhető legyen: nem csak néhány elégedetlen, unatkozó anya hóbortjáról van szó. Továbbra is várjuk a csatlakozókat.

A petíciót itt találod!

A WHO és az UNICEF tudományos bizonyítékokon alapuló ajánlásait követő Anya- és Bababarát Szülészeti Ellátásért Kezdeményezés máris jelentős eredményeket ért el. Európán belül többek között Németország, Anglia, Ausztria és Csehország mondhatja el magáról, hogy mind a kórházi, mind pedig az otthon szülés tekintetében közelít az „anyabarátsághoz”.A kezdeményezés magyarországi szervezete első lépésként egy 2011-re felállítandó referenciaszülészet megnyitását szorgalmazza, ez ügyben már komoly tárgyalások folynak egészségügyi és emberi jogi politikusokkal. Emellett segítséget és támogatást nyújt a hozzá forduló családoknak.

Itt tájékozódhatsz!

Az angol nyelvű honlapot itt nézheted meg

Az anyákért

Képzeld el, hogy bárki számára elérhető lenne, hogy anya- és bababarát szülészeten szüljön! Ha dönthetnél a részletekről a megfelelő, alapos és mindenre kiterjedő információk birtokában. Ha például az orvosod hívná fel a figyelmed arra, hogy ne hanyatt fekve vajúdj, hiszen a gravitáció előnyeit kihasználva felgyorsítható a folyamat, valamint kevésbé sérül a gát, így nagyobb eséllyel kerülheted el a gátmetszést. Ha nem lenne kötelező a negyedóránkénti magzatmonitorozás, nem lennél műszerhez kötve ágyba kényszerítve, mint ahogy azt hazánkban még sok helyen előírják, de közben megfelelő időközönként a szükséges ellenőrzést gép helyett a szülésznő végezné. Vajúdás alatt ehetnél és ihatnál, és nem kanülön keresztül, infúzióval pótolnák az energiaveszteséget. Ha pedig négykézláb szeretnél szülni, a bába letérdelne, és úgy segítené gyereked világrajöttét. Tested jelzéseire és saját ösztöneidre hallgatva tehetnéd azt, ami jólesik, úgy, hogy az egészségügyi személyzet minden veled és a babával kapcsolatos döntésedet tiszteletben tartaná, és azokhoz alkalmazkodva segítene, amennyiben szükséges. Ha csak akkor avatkoznának be a folyamatba, ha te kérnéd, vagy ha ennek megalapozott orvosi indoka volna.

Kevesebb műtétet!

Az anya- és bababarát modellbe nem fér bele, hogy szigorú orvosi indok nélkül végezzenek császármetszést, így normál kórházakban 10 százalékos arányt tart elfogadhatónak, kiemelt kórházakban pedig, ahová sok problémás kismama érkezik, 15 százalékot. Itthon van olyan intézmény, ahol szervezési problémák miatt majdnem minden második baba műtéti úton születik. A Nemzetközi Anya- és Bababarát Szülészeti Ellátásért Kezdeményezés célja az, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő. Orvosilag indokolt császármetszés esetén pedig az édesapa már a műtét ideje alatt is a partnerével lehessen. Születés után a baba kerüljön az ő meztelen mellkasára, és mindaddig maradhasson ott, míg mindketten jól érzik így magukat, vagy amíg az édesanya át nem tudja venni a picit. Hazánkban néhány intézmény kivételével az apák nem lehetnek bent a műtőben, s bár vannak kórházak, ahol bevett gyakorlat a „szőrkontaktus”, ezt a legtöbb helyen még nem alkalmazzák.

Szülés után

Nemzetközi tapasztalatok támasztják alá, hogy az újszülöttnek az a legjobb, ha közvetlenül születése után édesanyja mellkasára kerül, és nem is szakadnak el egymástól, csak ha feltétlenül szükséges. A kilenc hónapig tartó egység így újra létrejöhet, már az édesapa, illetve otthon szülés esetén akár a testvérek jelenlétével. A magzatmáz, illetve a légzőszervekben felhalmozódott váladék idővel magától is felszívódik, ezért alapesetben orvosilag nem indokolt ezek eltávolítása. Sajnos nálunk a higiénia-központú szemlélet még sok helyen felülírja mindezeket, bár az utóbbi évtizedben sokat javult a helyzet. De sajnos csak az egészséges, időre született babákkal „engedékenyebbek” a szakemberek. El tudod képzelni, hogy a koraszülött babákat nem inkubátorok melegítik, hanem saját édesanyjuk vagy édesapjuk teste? Minden kisbabának joga volna ahhoz, hogy már az első pillanattól kezdve élvezhesse az anyatej minden áldását. Az anya- és bababarát modell fontos eleme, hogy amint lehetséges, alkalmazzák a kengurumódszert: amennyi időt csak lehet, pihenjen a pici a szülő meztelen mellkasán. Így csökken a stressz, a baba légzése és keringése optimálisan működhet, jobban gyarapodik, és a testhőmérsékletének szabályozásával sincs gond: ha a baba hőmérséklete emelkedik, a szülői test automatikusan hűteni, ha pedig csökken, azonnal melegíteni kezdi.Mindenki jól jár!

Orvosszemmel

Dr. Bálint Mihály, a Szent Imre Kórház szülésze Szülj, ahogy jólesik!

szerint a szülészeti ellátásban már elindult egyfajta szemléletváltás, de a folyamat elég lassan halad. Úgy gondolja, ehhez elsősorban az orvosoknak kell változniuk, hiszen minden azon múlik, hogy ők mennyire hajlandóak kiengedni kezükből az irányítást, és mindezt a szülő nőre bízni. – A női test génjeibe kódolva hordozza azt az információt, amellyel világra tudja hozni gyerekét, a mi feladatunk pedig kizárólag az, hogy készen álljunk. Készen álljunk, hogy szükség esetén orvosi segítséget nyújtsunk, és készen álljunk, hogy bármilyen testhelyzetben is van, tudjunk neki segíteni – mondja. – Amikor a szülés bekerült a kórházakba, elvették a lehetőséget a nőktől, hogy ösztöneikre, illetve saját testük jelzéseire hallgassanak. Kiszolgáltatottak és az orvosnak alárendeltek lettek, s maradtak mind a mai napig. Elfelejtettek belülre figyelni, és ha változtatni akarnak, azt is úgy teszik, hogy kész koreográfiájuk van a szülésre. Ez sem jó! Mindig igyekszem megértetni velük, hogy ne próbálják előre eldönteni, hogy az adott pillanatban mi lesz a legjobb nekik, hanem majd a szülés alatt figyeljék testük jelzéseit, és bátran tegyék azt, amit mond, különben ugyanúgy korlátok közé szorítják magukat, mint tette vagy teszi ezt mind a mai napig az egészségügyi protokoll. A test tudja a dolgát, csak a fejeket kell rendbe tenni, és ez is a mi feladatunk.

10 lépés, mely az anya- és bababarát szülészeti ellátáshoz vezet – a bababarát ellátás alapvelveihez hasonlóan ezt is összefoglalták. Itt olvashatod ela tíz pontot!

Velem mi lesz?

Ha anya- és bababarát ellátásra vágysz, bizony keresgélned kell, de nincs kizárva a siker. Fontos, hogy tájékozódj, mielőtt kiválasztod, ki kíséri a szülésedet, és melyik intézményben szülsz. Nézz körül a neten, kérdezz ismerősöket, majd tedd föl a kérdéseidet szülészednek, szülésznődnek, és ha nem kapsz megfelelő választ, merj váltani! Ma már több független szülésfelkészítő segítségére számíthatsz a testreszabott ellátás megtalálásában.

Néhány ötlet, hogy hol találsz segítséget terveid megvalósításához:

Aktív Szülés Központ

Magyarországi Dúlák Egyesülete

Információk a biztonságos szülésről és az intézeten kívüli szülésről

Forrás: Kismama magazin