Baba

Az oxitocin segíti a baba és az apa kötődését

A gyakran szeretethormonként is emlegetett oxitocin az, amely segít, hogy az apák képesek legyen kötődni újszülött gyermekükhöz - derül ki egy friss kutatásból.
2017. Február 24.

Az oxiton segíti a baba és az apa közti kötődést

“A közhiedelemmel ellentétben nem csak az anyák, hanem az apák is keresztülmennek egy sor hormonális változáson, amely evolúciósan azt a célt szolgálja, hogy nagyobb empátiával forduljanak gyermekük szükséglete felé, és több motivációjuk legyen, hogy gondoskodjanak a kicsiről” – mondja a kutatást vezető James Rilling, az atlantai Emory University munkatársa.

Az oxitocin egy természetesen előforduló hormon, amely minden ember szervezetében megtalálható. Az MRI-vizsgálatok bizonyították, hogy azok az apák, akik egy orrspray-n keresztül kaptak egy nagyobb dózist a hormonból, több empátiát és szeretetet éreztek, amikor kisgyerekükről mutattak nekik képeket – írja a Hormones and Behavior című szaklap.

Rilling szerint az is elképzelhető, hogy az oxitocin-kezelés a későbbiekben azt a célt is szolgálhatja majd, hogy a kötődésre kevésbé képes szülő hormonterápia segítségével kerüljön közelebb gyermekéhez.

Számos kutatás bizonyítja, hogy az apa aktív részvétele a gyermekgondozásban a kezdetektől magabiztosabbá, egészségesebbé és kiegyensúlyozottabbá teszik a gyereket, ezért a cél az, hogy minél több apa vegyen részt aktívan utódja életében.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek oxitocin és kötődés témában:

Forrás: Medipress