Baba

Ezt teszi a testeddel a szeretet-hormon

Szakemberek olyan betegeket vizsgáltak, akiknek neurológiai eredetű betegségükből kifolyólag alacsonyabb volt az oxitocinszintjük.
2016. November 14.

Ezt teszi a testeddel a szeretet-hormon

Arra a megállapításra jutottak, hogy ez a hormon – amely amúgy a párkapcsolatokban és a szülő-gyermek kapcsolatban is fontos szerepet játszik – az ember empatikus készségére is hatással van.

Az oxitocin a hipotalamuszban termelődik, amely agyi terület többek között az étvágyunkat, a szomjunkat, az alvásunkat, a hangulatunkat vagy éppen a libidónkat is irányítja. Ez a hormon az agyalapi mirigyben raktározódik el, amely az anyagcserét, a növekedést a szexuális érést és a szaporodást is szabályozza. Az oxitocint szeretet-hormonnak is szokták hívni, hiszen akkor szabadul fel, ha valamilyen örömteli helyzetben vagyunk, például szeretkezünk, megölelünk valakit, vagy nőknél szülés közben. Ez a hormon képes csökkenteni az agressziót és a stresszt, a legújabb vizsgálatok szerint pedig az empátiakészségünk kialakításában is jelentős a szerepe.

Az Egyesült Királyság-beli Cardiff Egyetem munkatársai Katie Daughters vezetésével ötven olyan beteget kísértek figyelemmel, akikben betegségükből kifolyólag kevesebb oxitocin termelődött. A betegekkel elvégeztettek egy empátiatesztet, amely előtt és után is mintát vettek a nyálukból, amiből kiderült, hogy mindannyiukban alacsonyabb volt az oxitocinszint az átlaghoz képest.

Az empátiateszt pedig azt mutatta ki, hogy ezek a betegek rosszabbul teljesítettek az olyan feladatok során, amikor például valakinek az arckifejezéséből vagy pillantásából kelettl “kitalálni” az illető érzelmeit és gondolatait. Az összefüggés egyértelmű volt, minél alacsonyabb volt ugyanis valakinek az oxitocinszintje, annál kevesebb pontot ért el a teszten.

A szakemberek még további kutatásokra készülnek e téren, vizsgálatuk eddigi eredményeit pedig az Endokrinológiai Társaság éves konferenciáján tárták az érdeklődők elé.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress