Terhesség

Az oxytocin 11 hatása

Az oxytocin, az úgynevezett "szerelmi hormon" sokféle fizikai és pszichológiai hatást vált ki a nőkből és férfiakból egyaránt.
2016. Július 28.

Az oxytocint az agy egyik központja, a hipotalamusz termeli. Innen kerül a hipofízisbe, majd a véráramba, és a célszervekhez eljutva kifejti hatását. Az Amerikai Pszichológiai Társaság tapasztalatai szerint a hormon szintje magasabb a stresszes és szociálisan elkötelezett személyeknél. – Olyan, mint egy kapcsolódási hormon, nyugalmat és a közelség érzését teremti meg – mondta Carol Rinkleib Ellison, klinikai pszichológus, a San Franciscóban található California Egyetem professzora.

Nem csoda, hogy a pszichológusok figyelme újabban a hormon korábban ismeretlen, a társas viselkedés szabályozásában játszott szerepére irányul. Úgy tűnik, az oxytocin hatása alatt az emberek jobban megbíznak egymásban, és hajlamosabbá válnak az együttműködésre.

Az oxytocin 11 hatása

Elköteleződés

Azoknál a terhes nőknél, akiknél az első trimeszterben magasabb az oxytocin értékük, jobban ragaszkodnak babájukhoz születésük után, állítja egy 2007-es tanulmány, mely a Psychological Science című szaklapban jelent meg. A kutatás azt is megállapította, hogy azok az anyukák pedig, akiknek a terhesség egész ideje alatt és a szülést követő első hónapban is magasabb volt az oxytocin értékük, több olyan tevékenységet kezdeményeztek (az énekléstől a fürdetésig), mely még szorosabbá fűzheti az anya és gyerek közötti kapcsolatot.

Megszilárdítja a kapcsolatokat

Egy másik vizsgálatban a vér szerinti szülőknél, illetve örökbefogadó szülőknél nevelkedő gyermekek oxytocin-, illetve vazopresszin-szintjét hasonlították össze. Megállapították, hogy az oxytocin a biológiai szülőknél nevelkedő gyermekeknél jóval magasabb, miután érintkeznek az anyjukkal. A Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban, 2005-ben megjelent tanulmányban az is olvasható, hogy az oxytocin szintje nem változott az örökbefogadott gyerekeknél egy hasonló helyzetben, ami fiziológia magyarázat lehet arra, miért alakít ki nehezebben egy örökbefogadott gyermek biztonságos kapcsolatot az “új” szüleivel. 

Csillapítja a stresszt

Állatkísérletek során kiderült, hogy azok a  példányok, melyeket elválasztanak a testvéreiktől, a szorongás, a fokozott stressz és a depresszió jeleit mutatják. A tünetek azonban csökkentek, miután az állatok oxytocin-injekciót kaptak. .

Kikristályosodnak az érzelmi emlékek

A Journal Proceedings of the National Academy of Sciences egy tanulmánya szerint az oxitocin felerősíti a férfiak legkorábbi, édesanyjukkal kapcsolatos emlékeit. A tanulmányhoz kapcsolódó vizsgálatban 31 férfi vett részt, akik szintetikus oxytocint lélegeztek be. Ha a férfiak kapcsolata pozitív volt az anyjukkal, a kellemes emlékek felerősödtek. Aki viszont nem gondolt vissza olyan jó szívvel az anyjára, az oxytocin hatására mégis megenyhült.

Beindítja a szülést

A szülés egyik legfontosabb vegyülete az oxytocin, és az ebben betöltött szerepét ismerjük talán a legjobban. Az oxytocin hatására erősödnek az összehúzódástok és megnyílik a méhszáj, ami  segíti a baba világra jövetelét. A szülés után pedig ez a hormon segíti a méh regenerációját, illetve azt is, hogy meginduljon az anyatej.

Fokozza a szexuális vágyat

Egy, patkányokon végzett 2001-es kísérlet kimutatta, hogy az oxytocin hatására számos egyednél spontán erekció lépett fel. A hatás az embereknél is hasonló: a férfiak szervezetében, az orgazmus és az ejakuláció pillanatában többek között oxytocin is felszabadul, ami megerősíti a szexuális partnerek közötti kötődést. 

Csökkenti a kábítószerfüggők vágyérzetét

Egyes kutatások szerint az oxytocin gátolja a kábítószerekkel, köztük az ópiátokkal, a kokainnal és az alkohollal szembeni toleranciát, és csökkenti az elvonási tüneteket, vagyis enyhíti a függőséget okozó szer utáni vágyódást.  

Javítja a társadalmi készségeket

Az oxytocin jelentősen képes javítani az autista személyek szociális-interakciós képességeit – állítják egy, a Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban megjelent tanulmány szerzői. Ezt alátámasztja, hogy korábbi kutatások azt mutatták ki, az autizmussal élőknél alacsonyabb a természetes oxytocin szintje.

Hatására készek vagyunk megvédeni másokat

Az oxytocin védekező agressziót vált ki olyan kívülállókkal szemben, akikről úgy véljük, hogy veszélyeztetik a hozzánk közel állókat (pl. a katonáknál a bajtársaikat). 

Javítja az alvást

A stresszmentes körülmények között az agyban felszabaduló oxytocin természetes módon segíti az alvást, mert ellazít – ez az egyik oka annak, hogy szerelmeskedés után könnyebb elaludni.

Nagylelkűbbek leszünk tőle

Azok, akik oxytocint lélegztek be, nagylelkűbben osztoztak idegenekkel a rendelkezésükre álló pénzen, mint azok, akik csak placebót kaptak – állapította meg egy kísérlet. A különbség ráadásul igen nagy volt: az oxytocin hatására mintegy 80 százalékkal lettek nagylelkűbbek és adakozóbb kedvűek a vizsgálatban részt vevők.

(Forrás: livescience.com)

Kapcsolódó cikkeink oxitocin témában: