Terhesség

Mit kell tudni a terhességi hormonokról?

Az egyes terhességgel összefüggő tünetek kapcsán gyakran halljuk azt, hogy valamelyik terhességi hormon a felelős érte. Bizony a várandósság során a szervezetedben zajló változás közül számos dolog történik a hormonok miatt.
2021. Március 12.
Mit kell tudni a terhességi hormonokról? (Forrás: Getty Images)

A hormonoknak köszönhetők többek között olyan pozitív dolgok, mint például az, hogy a méhnyálkahártya puha, biztonságos hellyé válik a megtermékenyített petesejt beágyazódásához, hogy utána a baba növekedésnek indulhasson, de van olyan is, amely épp az anyatej termelődéséért felel, vagy a baba csontjainak kialakulásáért. De persze olyan kevésbé jó dolgok is a hormonok számlájára írhatók, mint a hangulatingadozások, vagy a gyakoribb sírás.

Melyek a fő terhességi hormonok, és milyen feladatuk van?

Ösztrogén

A fő női hormon az ösztrogén, amely hozzájárul a szexuális fejlődéshez, beleértve a mellek növekedését, és a menstruációs ciklus elindítását és szabályozását is. De a csontok egészségéhez és a koleszterinszint kontrollálásához is hozzájárul.

A progeszteronnal együtt az ösztrogén a két fő hormon egyike, melyek elősegítik a terhességet. A petefészkek, majd később a méhlepény által termelt ösztrogén elősegíti a méh növekedését, fenntartja a méhnyálkahártya megfelelő állapotát, szabályozza az egyéb kulcsfontosságú hormonokat, és hatására kezdenek fejlődni a baba szervei is. Szoptatáskor pedig elősegíti a mellszövet növekedését és a tej áramlását.

A terhességgel kapcsolatos tünetek közül az orrdugulást okozó megduzzadt nyálkahártya mögött is az ösztrogén áll, és ez okozza a megnövekedett véráramlást is, amitől a bőr piros és viszkető érzetű lehet. Más hormonokkal együtt hiperpigmentációt okozhat – a barna foltokat az arcon, vagy éppen a mellbimbók sötétebbé válását.

Progeszteron

Az ösztrogén mellett a másik “nagy” női nemi hormon a progszteron, amelyet többnyire a petefészkek állítanak elő – a progeszteronszint mindig a peteérés után ugrik meg. A hormon segíti a menstruációs ciklus szabályozását.

A progeszteron is hozzájárul ahhoz, hogy a méhnyálkahártyába be tudjon ágyazódni a megtermékenyített petesejt. A relaxin hormonnal együtt okozhatnak gyomor- és bélrendszeri panaszokat a terhesség során, mint a gyomorégés, a puffadás, a székrekedés, és az emésztési problémák. De a relaxinnal együtt lazítja az ínszalagokat és a porcokat is, felkészítve a vajúdásra. A duzzadt, vérző fogínyért, a bőrkiütésekért és a nagyfokú izzadásért is ez a hormon a felelős.

FSH (follikuluszstimuláló/tüszőérlelő hormon)

Az agyalapi mirigy által termelt FSH, a tüszőérlelő hormon a tüsző érését és az ösztrogén előállítását serkenti, és segíti a menstruációs ciklus szabályozását is.

A fogantatás előtt is jelen van a szervezetben, és szükség van rá a terhesség elindításához. Azzal, hogy stimulálja a petesejt érését, növeli az ösztrogéntermelést is – a megnövekedett ösztrogénszint pedig az LH szintjének emelkedését eredményezi, ami ovulációhoz és a potenciális terhességhez vezet.

LH (luteinizáló hormon)

Az luteinizáló hormont szintén az agyalapi mirigy állítja elő, és az FSH-val együtt szabályozza a ciklust. Az LH-szint közvetlenül az ovuláció előtt emelkedik, és ennek a hormonnak a hatására szabadul ki a petesejt a petefészekből.

A peteérés után létrejön a sárgatest, ami nagyjából 14 nap alatt bomlik le, ha nem vagy terhes (ekkor az ösztrogén és a progeszteron szintje csökkenni kezd), és elkezdődik a menstruáció. De ha a petesejt megtermékenyül, a sárgatest nem bomlik le, és termeli a szükséges hormonokat – többek között a progeszteront is -, melyek érlelik a méhet és hozzájárulnak a baba fejlődéséhez.

Ha valaki teherbeesési nehézségekkel küzd, érdemes ellenőriztetnie az LH szintjét is, ami ha a normálnál magasabb, az befolyásolhatja a peteérést, vagy a hormonjai összességében egyensúlyhiányba kerülhetnek, ez pedig néha állhat a PCOS hátterében.

hCG (humán korion-gonadotropin)

A hCG hormon normál esetben csak a terhesség idején termelődik, és az otthoni terhességi tesztek ennek a jelenlétét tudják kimutatni. A hCG okozza az ösztrogén és a progeszteron hormonok termelődését. A terhesség korai szakaszában a hCG-szint alacsony, majd hamarosan emelkedni kezd és kétnaponta meg is duplázódik, a 7-12. hét között tetőzik, majd a második trimeszter elején ismét lecsökken – de még ezután is jelen van a szervezetben. Ez a hormon van hatással az immunrendszerre is, ezért lehetnek néha fogékonyabbak a kismamák a megfázásra, az influenzára.

Prolaktin

A prolaktint szintén az agyalapi mirigy termeli, és fő feladata, hogy segítse az anyatej előállítását. A prolaktin a mellékvese működésére is hatással van, ami miatt olyan helyeken is növekedhet szőr, amire nem számítanánk (például az arcon és a hason), de ez a hatás általában a szülés után fél évvel elmúlik.

hPL (humán placentáris laktogén)

Ezt a hormont a méhlepény állítja elő, a feladata pedig a kismama anyagcseréjét a fejlődő magzat táplálásához igazítani, de segíti a kolosztrum előállítását is, és felkészíteni a melleket a szoptatásra.

Relaxin

A relaxin szintje az ovuláció után emelkedik meg, majd segít előkészíteni a méhfalat a terhességre. Ha az adott hónapban nem termékenyül meg a petesejt, a relaxin szintje visszaesik a következő ciklusig. Ha teherbe esel, a relaxin a terhesség későbbi szakaszában segít ellazítani az izmokat, a csontokat és a szalagokat, és az ízületeket a medencében, és meghosszabbítja, illetve lágyítja a méhnyakat is. A hormon hatására van, aki úgy érzi, hogy kevésbé tud egyensúlyozni, ezért fontos odafigyelni járás közben, a balesetek megelőzése érdekében.

Oxitocin

Az oxitocint a hipotalamusz állítja elő, és ez a terhességi hormon a vajúdás és a szülész szempontjából különösen fontos. Az oxitocin segíti elő az összehúzódásokat, a szülés után pedig segít csökkenteni a méh méretét és az anyatej mellbe kerülését.

Néhány egyéb fontos hormon a terhességben

  • Eritropoietin: szabályozza a vörösvérsejtek termelődését.
  • Kalcitonin: elősegíti a csontképződést.
  • Vazopresszin: magas szintje vízvisszatartáshoz vezethet.
  • Tiroxin: pajzsmirigyhormon, amely növeli a kismama oxigén-felhasználását, a növekedési hormonokkal kölcsönhatásban szabályozza a magzat növekedését, és hatással van a központi idegrendszerének fejlődésére is.
  • Inzulin: szabályozza az anyagcserét az anyánál és a babánál is.
  • Kortizol: mellékvese hormon, amely segíti a baba tüdejének érését. A kortizol nagy koncentrációja hatással lehet a progeszteron szintjére. A hippokampuszra hátrányosan hat, aminek a tanulásban és a memóriában van szerepe, így ha feledékenynek érzi magát a kismama, az is lehet emiatt.
  • Endorfinok: boldogsághormonok, amelyek segítik elviselni a vajúdás fájdalmát.

A cikk forrása: whattoexpect.com