Teherbeesés

5 hormon, amit minden nőnek ismernie kell

A hormonrendszer egy igen bonyolult szerkezet, mely hatással van az egész szervezet működésére. A benne szereplő hormonok mind igen fontos feladatot látnak el, és működésük egymással összehangolt.
2017. Április 23.

5 hormon, amit minden nőnek ismernie kell

Éppen ezért, ha valamelyik termelődésébe hiba csúszik, úgy az egész rendszer zavart szenved és egy dominószerű folyamatot indít el. Hogy mely az az 5 hormon, melyet minden nőnek ismernie kell, arról dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

Pajzsmirigy hormonok

A pajzsmirigy hormonok (T3, T4) lényegében az anyagcsere-folyamatok üzemanyagai, hiszen szerepük van az étvágy szabályozásában, a testsúlyban, a hőérzetben, emésztésben, menstruációban stb. Látható tehát, hogy megannyi területet szabályoz, így zavarai nagy problémákat okozhatnak. Sajnos a pajzsmirigyzavarok igen gyakorinak számítanak, de szerencsére a legtöbb esetben gyógyszeresen karban tartható állapot.

Honnan tudom, hogy baj van?

A pajzsmirigyzavarok általában több panasszal járnak, ám azok gyakran olyan hétköznapiak, hogy sokan átsiklanak rajtuk. Ilyenek pl. a testsúlyváltozások normál étvágy mellett, székrekedés/hasmenés, csökkent hideg/melegtűrés, alvászavarok, depresszió, idegesség, menstruációs panaszok stb. A tünetek attól függnek, pajzsmirigy alul-vagy túlműködés áll fenn, ugyanis előbbi esetben a szervezet lelassul, míg a másiknál fokozott üzemmódra kapcsol. Hogy fennáll-e a zavar, az vérvétellel (TSH, T3, T4) igazolható.

Progeszteron

Az egyik legfontosabb női nemi hormon, melynek szintje a ciklus második felében nő meg, és a terhességet, beágyazódást támogatja. Az ösztrogén szintjét ellensúlyozza. Hiánya igen gyakori, és általában fogamzási nehézségek esetén derül rá fény.

Honnan tudom, hogy baj van?

A progeszteron hiánya általában menstruációs zavarokban, vérzés előtti barnás folyásban nyilvánul meg, de jellemzően felerősíti a PMS tüneteit, energiahiányt és hangulatingadozásokat is okoz. Hiány esetén teherbe esési nehézségeket okoz, valamint megemeli a vetélés rizikóját is. Várandósság nélkül is kellemetlen tüneteket produkál, ugyanis a progeszteronhiány ösztrogéndominanciával jár, így annak összes tünetét felsorakoztatja (pl. ödéma, hajhullás, száraz bőr, hangulatingadozások).

Melatonin

A melatonint a legtöbben az alváshoz kötik, nem hiába, hiszen a hormon a cirkadian ritmust szabályozza, ezáltal nagy befolyást gyakorol az alvásra, az energiaszintre, de az étvágyban és az immunrendszer erősségében is nagy szerepe van.

Honnan tudom, hogy baj van?

Leginkább onnan tudni, hogy nincs elegendő melatonin a szervezetben, hogy az illető napközben fáradt és álmos, míg esténként tele van energiával. Emellett előfordulhat, hogy szokatlan időpontokban éhezik meg a beteg. Az idő múlásával egyre kevesebb termelődik belőle, így igen gyakoriak az alvászavarok idősebb korban. A probléma vérvétellel megállapítható, és életmódváltással, magas triptofán tartalmú ételek fogyasztásával (pl. ananász, banán, sárgaborsó), rendszeresség bevezetésével, valamint szükség esetén melatonin pótlással orvosolható.

Kortizol

A kortizol leginkább stressz hormonként ismert, melyet a mellékvese termel. Stresszes helyzetekben az adrenalin szintje megemelkedik, ami olyan változásokat idéz elő, mint a szaporább pulzus, izzadás és hatására több vér áramlik szét a testünkben, plusz oxigénhez juttatva így a sejteket. Ehhez az energiát a kortizol biztosítja, mivel megnöveli a cukor mennyiségét a vérben.

Honnan tudom, hogy baj van?

Amennyiben valaki stresszes életmódot folytat, úgy a mellékvese kifárad és kortizolhiány alakul ki. Ez leginkább krónikus fáradtságban mutatkozik meg, romlik a stressztűrő képesség és teherbe esési nehézségeket is okozhat. Az állapot megfelelő időben történő vérvétellel megállapítható, és szakorvosi javallatra hormonpótlással kezelhető- természetesen a stressz minimalizálása mellett.

Inzulin

Az inzulin igen fontos szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban, hiszen a megemésztett étel energiává alakításában segít. Feladata, hogy a cukrot a vérből a sejtekbe juttassa – magyarázza dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Honnan tudom, hogy baj van?

Mind az alacsony, mind a magas inzulinszint komoly problémákat okozhat. Amennyiben túl magas, úgy inzulinrezisztencia áll fenn, mely a menstruációs zavarok, a túlsúly és a meddőség egyik fő okozója. Amennyiben hosszú időn keresztül fennáll az állapot, úgy az inzulint termelő hasnyálmirigy kimerül, kevesebb inzulint lesz képes termelni.

Ennek következménye, hogy a vércukor szintjét az inzulin nem tudja majd ellensúlyozni, így annak mennyisége megemelkedik és kialakul a 2-es típusú diabetes. Mindkét problémát (vagyis az IR-t és a cukorbetegséget is) vérvétel útján lehet diagnosztizálni és életmódváltással (személyre szabott diéta, mozgás), valamint gyógyszeres/inzulinos terápiával lehet karbantartani.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Budai Endokrinközpont