Teherbeesés

TSH érték: mi az ideális a teherbeeséshez?

Még a teherbeesés előtt érdemes kivizsgáltatni magunkat és ha gond van, rendbe kell tenni a pajzsmirigy hormontermelését, máskülönben a probléma a meddőséget, esetleg vetélést okozhat.
2018. Március 24.
TSH érték: mi az ideális a teherbeeséshez?

Teherbeesés előtt sokan kivizsgáltatják magukat, hogy a baba a legideálisabb körülmények közt foganjon meg, így ugyanis nemcsak maga a megtermékenyülés és a beágyazódás megy könnyebben, de megfelelő értékek mellett csökken a vetélés és a koraszülés, illetve más komplikációk kockázata is. A kivizsgálás során érdemes a pajzsmirigyet is megnézetni, mert annak alul- vagy túlműködése is problémákat okozhat. Hogy milyen TSH értéket “szeretnek” az orvosok a terhességre készülő hölgyeknél, arról dr. Bérczy Judittal, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosával beszélgettünk.

Ezért fontos a megfelelő pajzsmirigyfunkció teherbeeséskor

A pajzsmirigybetegségek igen sok embert érintenek, ráadásul számtalan problémát is okozhatnak. Bár igen apró szervről van szó, mégis komoly befolyást gyakorol az egész szervezetre, így a teherbeesést is megnehezítheti, ha alul- vagy túlműködés, esetleg pajzsmirigygyulladás áll fenn. Ekkor ugyanis nem csak maga a várandósság lehet problémás, hanem már maga a megtermékenyülés – sőt a peteérés, a menstruációs ciklus is zavart szenvedhet. Ezért igen gyakori, hogy a szerv zavaraira meddőség vagy vetélés után derül fény.

Melyek az ideális értékek?

Bár a TSH normál tartománya a legtöbb leleten 0,4-4 mIU/l közt mozog, ám az endokrinológusok a maximális értéknek inkább 2,5 mIU/l-t tartják. Éppen ezért sokan megnyugtató eredménynek veszik, ha 3 mIU/l körüli értéket kapnak, ám a babavárás szempontjából 1-2 mIU/l közti tartományt tartanak ideálisnak a szakemberek.

“Igen fontos, hogy ne csupán a TSH értéket ellenőriztessük, hanem mellette még a T3, a T4, valamint az ATPO szintjét is, hiszen ezáltal pontosítható a diagnózis, ráadásul fény derülhet a pajzsmirigy esetleges gyulladására is, mely szintén negatívan befolyásolja a terhességet” – mondja dr. Bérczy Judit.

Terhesség során is fontos a gyógyszeres kezelés

Egyértelmű tehát, hogy még a teherbeesés előtt rendbe kell tenni a pajzsmirigy hormontermelését, máskülönben a probléma a meddőséget, esetleg vetélést okozhat. Viszont arra is kell ügyelni, hogy a gyógyszeres kezelést a várandósság alatt is folytatni kell, mivel a baba a 18. terhességi hétig az anyától veszi el a számára szükséges hormonokat, majd a baba saját pajzsmirigy működése is beindul, mely egy kis segítséget jelent. Így a terhesség alatt jellemzően romolhat, de van rá példa, hogy javulhat az alulműködés. A szükséges dózist e szerint emeljük, vagy csökkentjük. Természetesen ez nem ártalmas a babára nézve, sőt, az ő egészségét (is) támogatja!

Forrás: Budai Endokrinközpont

Ez is érdekelhet:

Forrás: Budai Endokrinközpont