Teherbeesés

A szabályos menstruációs ciklus

A menstruációs ciklus élettani változás, amelyet nemi hormonok irányítanak. A szabályos menstruációs ciklus 21 és 35 nap között van.
2017. Március 16.

A szabályos menstruációs ciklus

A lányok első menstruációja, a serdülőkor kezdetén, általában 12-13 éves korban következik be. Serdülőkorban a menstruációs vérzés még általában rendszertelen és változó mennyiségű. Amennyiben 18 éves korig nem jelentkezik a menstruáció, úgy azt kórosnak tekinthetjük. A menstruáció általában 50 éves kor környékén marad el.

A ciklus hossza egyénenként eltérő ugyan, de normális esetben 21 és 35 nap között van. Átlagosan egy ciklus 28 napos. A menstruáció általában 4-7 napig tart. A ciklus első napja a menstruáció jelentkezésének első napja.

A menstruációs vérzés a petesejt kilökődését (ovuláció) követő 14 nap múlva jelentkezik. Tehát a menses a petesejtérés után következik be. A menstruációkor leválik a méhnyálkahártya, amely a ciklus során megvastagodott, így készült fel egy esetleges terhesség fogadására.

A menstruáció során mintegy 30-50 ml vér távozik, ami szövettörmelékből, vérből és váladékból áll.

Menstruációs ciklus öt fázisból áll:

– Postmenstruációs fázis: menstruációs fázist követő 4-5 napos időszak

– Poliferációs fázis: ösztrogén hormonhatásra a méhnyálkahártya növekedési szakasza

– Szekréciós fázis: a méhnyálkahártya peteérést követő szakasza, sárgatest hormonhatásra alakul ki

– Premenstruációs fázis: menstruáció előtt 2-3 nappal a sárgatest sorvadásával a méhnyálkahártya sorvadása jellemzi

– Menstruációs fázis: a méhnyálkahártya leválásával együtt járó vérzést jelenti, rendszerint 4-5 napig tart, 7 napnál nem tarthat tovább

A menstruáció élettani jelenség, nem betegség. A vérzés alatt a szeméremtestet naponta legalább egyszer meg kell mosni. A hüvelyt kimosni kifejezetten ellenjavallt ebben az időszakban. A sportolás nem ellenjavallt, de a teljesítőképesség ebben az időszakban csökkenhet. Erős vérzés, tág hüvely esetén az úszás nem javasolt.

Hangulatingadozások, fáradtság, levertség és enyhe hasi fájdalom jelentkezhet és ezek teljesen normális kísérőjelenségei a menstruációnak.

Kapcsolódó cikkeink: