Teherbeesés

Változékony menstruációs ciklus – Mi okozza?

A menstruációs ciklus 24-35 napos, azonban a termékeny nők nagyjából ötödének szabálytalan a ciklusa. Mi okozhatja és hogyan hat a termékenységre?
2022. Szeptember 14.
naptárban jelöl

A szabályos menstruációs ciklus 24 és 35 nap közötti. A szabálytalan menstruációs ciklus azt jelenti, hogy a ciklus hossza hónapról hónapra változik, kiszámíthatatlan. A ciklus lehet túl rövid, azaz 24 napnál kevesebb és túl hosszú is, 35 napnál hosszabb. Szabálytalan akkor is, ha hosszabb a menstruációs ideje mint 7-9 nap. Szabálytalannak tekinthetjük akkor is, ha a távozó vér mennyisége hol több, a következő hónapban lényegesen kevesebb. Meg kell jegyeznünk, hogy a menstruációs ciklus néhány hétköznapi oknál fogva is változhat, ilyen ok lehet a stressz, a túlzásba vitt testmozgás, ez időnként mindenkivel megtörténik. Ebben az esetben 1-1 alkalomról beszélünk, ami nem jelenti azt, hogy általánosan lenne szabálytalan a ciklus.

A változékony menstruációs ciklus okai

Az alábbi okok – a teljesség igénye nélkül – állhatnak a háttérben:

  • pajzsmirigy probléma
  • PCOS
  • a petesejtek alacsony száma
  • prolaktinszint
  • elsődleges petefészek elégtelenség
  • korai petefészek elégtelenség
  • korai menopauza

A rendszertelen, szabálytalan menstruációs ciklus azzal is együtt jár, hogy lényegesen nehezebb megbecsülni, mikor van peteérés, azaz ebből a szempontból kihatással van a termékenységre illetve annak meghatározását.

Valójában éppen azokra a jelekre érdemes figyelni, ami jelzi a peteérést. Ilyen: testhőmérséklet emelkedés, méhnyaknyák állagának megváltozása, középidős fájdalom, libidónövekedés. Az ovulációs teszt is segíthet, ez hasonlóan működik, mint a terhességi teszt, vizeletből mutatja ki a peteérést.

Amennyiben szabálytalan, változékony a menstruációs ciklusod, úgy érdemes mielőbb utánajárni, hogy mi okozhatja.

Kép: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu