Teherbeesés

Ezek a legjobb menstruációs cikluskövető applikációk

A ciklust nyomon követni nem csak azért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mikor számíthatunk a következő menstruációra.
2022. Március 25.
Ezek a legjobb menstruációs cikluskövető applikációk (Fotó: Getty Images)

A ciklus hosszának, a menstruáció erősségének, a különböző tüneteknek a naplózása információt adhat egészségünkről, az ovuláció nyomon követése pedig segítheti a teherbe esést, vagy éppen annak elkerülését. Ha már egy ideje feljegyezzük ezeket a tényezőket, akkor könnyebben észrevesszük, ha valamilyen változás állt be, ami miatt érdemes lehet felkeresni a nőgyógyászt.

Szerencsére ma már szinte mindenre létezik applikáció, így a menstruációs ciklust is tudjuk követni különböző alkalmazásokkal. Ezek közül ajánlunk néhányat.

Clue

A Clue applikációnak van ingyenes verziója, de elő is fizethetsz a Clue Plus-ra. Az appban egy kördiagramon vagy naptár nézetben is láthatod, hogy éppen hol tartasz a ciklusban, hány nap van hátra a következő menstruációig, mikor számíthatsz a PMS-időszakra, és mikor az ovulációra, illetve hogy meddig tart a termékenységi ablak. A ciklusról elemzést is találsz az alkalmazásban. A vérzésen kívül számtalan tényezőt naplózhatsz, többek között például hogy éreztél-e fájdalmat, milyen a hangulatod, az alvást, az energiaszinted, a szexuális együttléteket, a testmozgást, a hajad, a bőröd állapotát, az emésztést, a súlyod vagy a testhőmérsékleted változását – és még számos dolgot, az egyéni preferenciáid alapján testreszabva.

A Clue Plus abban különbözik az ingyenes változattól, hogy a ciklussal, a női egészséggel kapcsolatos tudományos cikkekhez is kapsz hozzáférést, extra statisztikát, és a terhességet, illetve a postpartum időszakot is nyomon lehet vele követni.

Flo – Period Tracker

A Clue-hoz hasonlóan a Flo applikációban sem csupán a menstruációt tudod naplózni, hanem számtalan egyéb tényezőt is, ami információt ad a ciklusodról. Ezek között vannak tünetek, hangulati változások, szexuális együttlétek, fizikai aktivitás, peteérés, gyógyszerek, stb., és természetesen ezek a paraméterek itt is teljesen személyre szabhatók. Az alkalmazás a korábbi ciklusok alapján jelöli, hogy az adott napon feltehetőleg milyen tüneteket tapasztalhatsz, hogy mekkora a teherbeesés esélye, és ha az ingyenes változatról a fizetős alkalmazásra váltasz, akkor extra tartalmak, szakértők által írt cikkek is elérhetővé válnak.

Világszerte ez az egyik legnépszerűbb cikluskövető alkalmazás, köszönhetően jól átlátható felületének, és a testreszabható naplózandó paramétereknek.

Ovia Fertility

Ha éppen amiatt követnéd a ciklusodat, mert teherbe szeretnél esni, akkor érdemes olyan applikációt választanod, ami inkább egy termékenységkövető. Ezek közül az egyik az Ovia Fertility, amiben természetesen tudod naplózni a menstruációdat, hogy ez alapján az alkalmazás kiszámolhassa a termékenységi ablakot is. Továbbá olyan adatokat adhatsz meg többek között, mint a bazális testhőmérséklet, a méhnyaknyák változása, az együttlétek időpontja, hogy mikor végeztél ovulációs vagy terhességi tesztet. Az alkalmazás a bevitt adatok alapján számol termékenységi pontszámot is, hogy ezzel is segítse, mely napokon van a legnagyobb esély a teherbeesésre. Emellett cikkekkel és tippekkel is a segítségedre lesz.

Glow

A Glow már egy régóta a piacon lévő cikluskövető alkalmazás, amit ugyanúgy érdemes lehet a menstruációs ciklus naplózására használni, mint termékenységkövetésre. Az applikációban több mint 40 különböző egészségügyi paramétert tudsz naplózni, információt ad arról, éppen mennyire lehetsz termékeny, hogy melyik hormonális fázisban vagy. Az ingyenes verzióban is elérhetsz néhány elemzést, míg ha a prémiumra váltasz, mélyebb elemzések és extra tartalmak válnak elérhetővé.

Clover – Menstruációs naptár

Ha olyan cikluskövetőt keresel, ami magyar nyelven elérhető, a Clovert tudjuk ajánlani. A ciklus napjai mellett az alkalmazással naplózhatod a tüneteidet, a hangulatodat, a szexuális aktivitást, a hüvelyváladékot, illetve, hogy vettél-e be szájon át szedhető fogamzásgátlót aznap. Az applikáció prémium, előfizetéses verziójában további tartalmakat lehet feloldani, köztük elemzéseket, és az orvos számára készülő, PDF-ben letölthető egészségügyi jelentést is.