Teherbeesés

Hogy lehet könnyebben teherbe esni, ha rendszertelen a ciklus?

Azoknak a pároknak, akik az ovuláció napján, illetve a nő termékenyebb napjain próbálkoznak, nagyobb az esélyük arra, hogy megfoganjon a baba.
2020. Május 01.
Hogy lehet könnyebben teherbe esni, ha rendszertelen a ciklusod? (Fotó: Getty Images)

Ha a nőnek rendszeres a menstruációja, könnyebb megbecsülni, mikor jönnek el ezek a napok.  Azonban ha egy nőnek rendszertelen a ciklusa, egy kicsit bonyolultabb lehet a dolog, és több időt vehet igénybe.

Mikor beszélünk szabálytalan ciklusról?

A női ciklus általában 24-35 napos, a menstruáció pedig 2-7 napig tart. Azonban a reproduktív életkorú nők 20%-ának szabálytalan lehet a ciklusa. Ez az alábbi három dolgot jelentheti:

 • A ciklus hossza havonta változik, és lehetnek túl rövid (kevesebb, mint 24 napos), illetve túl hosszú (több, mint 35 napos) periódusok is.
 • A menstruáció napjainak száma gyakran változik, ezáltal pedig a ciklus hossza is. Szabálytalan a ciklus, ha a menstruáció tovább tart 7-9 napnál.
 • A menstruáció során távozó vér mennyisége szignifikánsan több vagy kevesebb, mint a szokásos.

Milyen okai lehetnek annak, ha szabálytalan a ciklus?

 • PCOS, azaz policisztás petefészek szindróma
 • pajzsmirigy probléma
 • amenorrhea, illetve magas prolaktinszint
 • a petesejtek alacsony száma
 • elsődleges petefészek elégtelenség vagy korai petefészek elégtelenség – ez akkor fordul elő, amikor a petefészek működése lelassul, vagy abbamarad a petesejtek kilökődése a 40. életév előtt
 • korai menopauza
 • túlzásba vitt testmozgás
 • stressz

Hogy lehet megbecsülni az ovuláció idejét rendszertelen ciklus esetén?

A havi vérzés megléte még nem jelenti azt teljesen biztosan, hogy az ovuláció is megtörténik. A rendszertelen ciklusú nőknek kissé bonyolultabb meghatározni, mely napjaikon a legtermékenyebbek, de nem lehetetlen. A következő módszerekkel nyomon lehet követni az ovulációt.

Testhőmérséklet változás

Ovulációkor a nő testhőmérséklete először egy kicsit lecsökken, majd megemelkedik. Ahhoz, hogy ezt lehessen alkalmazni, meg kell figyelni 2-3 hónapon keresztül a reggeli testhőmérsékletet, ébredés után, megfelelő alvásmennyiség után. A legalacsonyabb reggeli testhőmérséklet lehet az ovuláció napja. Ez a módszer azonban nem a legmegbízhatóbb, hiszen a stressz, az alvás mennyisége és minősége is befolyásolhatja a testhőmérsékletet.

Átlátszó, sűrűbb hüvelyi folyás

Ha tiszta, csúszós, nyers tojásfehérje állagú folyást tapasztalsz, nagy a valószínűsége, hogy éppen ovulációd van. Ez a váladék segíti a spermiumokat a petesejthez jutni. Ez a módszer nem megbízható azoknál a nőknél, akik épp szoptatnak, perimenopauzájuk van, illetve akiknél méhnyaki beavatkozást végeztek.

Ovulációs teszt

Az ovulációs teszt hasonlóan működik, mint a terhességi teszt, a vizeletből tudja kimutatni, hogy van-e éppen ovulációd. Az ovulációs tesztek adhatnak álpozitív eredményt is, különösen a PCOS-ben szenvedők esetén.

A gyakori együttlétek segíthetik a teherbe esést?

A női petesejt csak 24 órán át életképes, azonban a spermiumok akár 5 napig is életben maradhatnak a méhnyakban. Ha hetente akár 3-4 napon is szexeltek a pároddal, akkor nagy valószínűséggel az ovuláció környékén is sor kerül együttlétre.

Mikor szükséges terhességi tesztet végezni?

A szabálytalan ciklusú nőknél az ideális időpont a terhességi teszt elvégzésére az utolsó menstruációs ciklus kezdetétől számított 36. nap, illetve 4 héttel a védekezés nélküli szex után. Ennek elegendő időnek kell lennie ahhoz, hogy a hCG szintje elég magas legyen a terhesség kimutatásához.

(VIA)