Teherbeesés

Hogy működik a menstruációs kehely?

A tamponok és betétek egyre népszerűbb alternatívája a menstruációs kehely. Hogyan kell használni, kinek javasolt?
2022. Szeptember 07.
menstruacios kehely

Mi is az a menstruációs kehely?

A menstruációs kehely (intimtölcsér, intimkehely, menstruációs tölcsér vagy menstruációs csésze néven is ismert) egy olyan rugalmas, puha műanyagból – általában szilikonból vagy latexből – készült eszköz, amely a menstruáció során a hüvely belsejébe felhelyezve tudja összegyűjteni a menstruációs vért. Az intimtölcsér nem szívja fel a vérzést, mint a tampon vagy a betét, csupán felfogja, összegyűjti, és ezután ki kell üríteni a tartalmát.

Sokan azért váltanak a használatára, mert környezetbarátabb megoldás, mint az eldobható intim higiéniás eszközök, illetve kevésbé költséges.

Hogyan kell használni a menstruációs kelyhet?

Számos márka és típus létezik a menstruációs kelyhekből, a legtöbb márkától találni kisebb és nagyobb méretű intimkelyheket is. Először a számodra megfelelő méretet kell meghatároznod, amihez figyelembe kell venni:

 • a korodat,
 • hogy van-e erős vérzésed,
 • a menstruációs kehely kapacitását, szilárdságát, rugalmasságát,
 • illetve, hogy szültél-e hüvelyi úton.

Hogy hogyan válassz magadnak megfelelő eszközt, arról akár a nőgyógyászodat is érdemes lehet megkérdezned.

A kisebb méretű intimkelyheket általában azoknak a 30 évnél fiatalabb nőknek ajánlják, akik nem szültek hüvelyi úton. A nagyobb méretűek általában 30 év felett ajánlják, illetve azoknak, akiknek erősebb a vérzésük, vagy szültek már hüvelyi úton.

Ha kiválasztottad a megfelelő menstruációs kelyhet, olvasd végig alaposan a használati útmutatóját, amiben leírják, hogy az adott eszközt hogyan kell felhelyezni, eltávolítani, sterilizálni, tisztítani.

A felhelyezést segítheti, ha a kehely peremére vékony rétegben vizet vagy vízbázisú síkosítót viszel fel. Mindig moss alaposan kezet a felhelyezés előtt! Hajtsd félbe a kehely peremét, és peremmel felfelé fogd az egyik kezedbe. Hasonlóan, ahogy egy tamponnal is tennéd, helyezd fel a hüvelyedbe, majd miután néhány centivel a méhnyak alatt van, el kell fordítanod, hogy kinyíljon. Ha megfelelően helyezted fel, nem fogod érezni, hogy ott van.

Az eltávolítása előtt is alaposan kezet kell mosni. Ilyenkor a kehely alapját a hüvelykujj és a mutatóujj közé csippentve lehet kivenni. Ne húzd meg túl nagy erővel, túl hirtelen, ha elakad, inkább nyúlj fel a peremhez, nyomd be két oldalról, így könnyebben ki tudod venni.

A kehely tartalmát ürítsd a vécébe, majd mosd ki a csészét. A használati utasításban az adott eszköz tisztításáról és sterilizálásáról is találsz információt.

A menstruáció alatt végig használhatod a kelyhet, amit az erősebb napokon valószínűleg gyakrabban kell üríteni, cserélni. Nem javasolt 12 óránál tovább fennhagyni az eszközt, akkor sem, ha nem telt meg ennyi idő alatt.

Mi szólhat a használat mellett, illetve ellene?

A menstruációs kelyhek használatának a következők lehetnek az előnyei:

 • kevésbé költségesek, mert hosszabb ideig használhatók – de ezt az eszközt is kell cserélni időnként, az adott termék leírásánál ellenőrizd, hogy milyen gyakran
 • a hosszabb távú használat miatt környezetbarátabbak, mint az eldobható intim higiéniás eszközök
 • több vért tudnak felfogni
 • sokan találják kényelmesebbnek, mint más intim higiéniás termékeket, és nem okoznak hüvelyszárazságot
 • a megfelelően felhelyezett eszköz nem szivároghat, így az átázás esélye is kisebb lehet

A kelyhek használatának hátrányai lehetnek:

 • van, akinek nehéz, macerás lehet az eszköz felhelyezése, eltávolítása, illetve nyűgnek érezheti a kehely ürítését, tisztítását
 • nem megfelelően felhelyezve, illetve, ha nem jó az eszköz mérete, kényelmetlen lehet a használata
 • lehetéges, hogy több márkát és méretet kell kipróbálnod, amire megtalálod a megfelelő menstruációs kelyhet
 • lehet, hogy allergiás vagy az anyagára
 • akinek nagyon erős a vérzése, vagy gyakran képződnek benne vérrögök, annál szivárgás is felléphet
 • irritálhatja a hüvelyt, ha nincs megfelelően használva, tisztítva

 

Felhasznált források: health.clevelandclinic.org, medicalnewstoday.com, healthline.com

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu