Teherbeesés

Ismerd meg a ciklusodat

Ha tisztában vagy azzal, hogyan működik a tested, mikor mi történik egy cikluson belül, javíthatod a teherbeesésed esélyeit. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat!
2017. Május 17.

Kisbabát terveztek? Ha eddig nem figyelted meg, hogyan működik a tested, itt az ideje! A webmd összeállításából megtudhatod, mi játszódik le a szervezetedben.

A ciklus első napja mindig a menstruációd első napja kell, hogy legyen. Így számolj. A ciklusodat olyan hormonok szabályozzák, mint például a follikulus stimuláló hormon (FSH), ez az a hormon, ami segíti a beágyazódást az úgynevezett follikuláris fázisban a 2-14 nap között. Legtermékenyebb a ciklusod közepén vagy. (Ha 28 napos ciklussal számolunk, akkor a 14. napon.)

Az ovuláció

Egy átlagos menstruációs ciklus 28-35 napos, ovulációra a 11-21 nap között lehet számítani. A luteinizáló hormonnak (LH) köszönhetően ekkor, a ciklus közepén történik meg a petesejt kilökődése. Ugyanebben az időben a méh nyálkahártyája csúszósabbá válik, hogy megkönnyítse és meggyorsítsa a sperma útját a petesejtig, hogy megtermékenyíthesse azt.

Az időzítés

Hihetetlenül hangzik, de a nők 1-2 millió petesejttel születnek, a testükből azonban csak 3-400 petesejt távozik életük során. Többnyire havonta csak egy. A méhedhez a petefészekhez csatlakozó két petevezetéken át vezet az út, ezek valamelyikén halad a petesejt. Ha jó az időzítés, a sperma itt termékenyíti meg a petesejtet. Ha nem történik meg a megtermékenyítés 24 órán belül, a petesejt elhagyja a petefészket. A spermiumok még 3-5 napig életben maradnak, így néhány nap még a rendelkezésetekre áll, ezért is jó, ha tudod, hogy pontosan mikor van az ovulációd, mert így könnyebb kiszámolni, mikor van esélyed teherbe esni.

A legtermékenyebb napok

1-2 nappal az ovuláció előtt van a legnagyobb esélyed arra, hogy teherbe ess. Ha 28 napos a ciklusod, akkor a 12-14 napon érdemes szexuális életet élnetek. Arra is ügyelj azonban, hogy ha minden nap együtt vagytok, csökken a spermiumok száma.

A hőmérős módszer

Az ovuláció során megnő a test hőmérséklete. Érdemes beszerezned egy megbízható, erre a célra kifejlesztett hőmérőt a gyógyszertárból, és ha reggel, ébredés után azt tapasztalod, hogy magasabb a tested hőmérséklete, visszabújhatsz az ágyba, immár a pároddal együtt, mert itt az idő! Patikában lehet kapni olyan teszteket is, melyek a vizeletben található megnövekedett LH szint alapján mutatják ki az ovulációt.

A ciklus utolsó fázisa

Ha a petesejt nem ágyazódott be, a progreszteron hormon szintje csökkenni kezd és körülbelül 12-16 nap múlva kiürül a szervezetből vérzés során. Ez a menstruáció időszaka, 3-7 napig tart.

A testsúly és a termékenység

Ha túlsúlyos vagy, a fogyás is segítheti a teherbe esést. Kutatások szerint azoknak a nőknek, akinek a BMI-je a normális felett volt, kétszer olyan nehezen sikerült teherbe esniük. Már 5-10% fogyás is drámaian javítja az ovuláció és a terhesség esélyeit. Az elhízás akár meddőséghez is vezethet, a kóros soványság szintén!

A nő életkora és a termékenység

35 éves kor után egyre nehezebb teherbe esni. Ha még nem vagy 35, de már egy éve hiába próbálkoztok, akkor is érdemes felkeresned az orvosodat.

A férfi életkora és a termékenység

Ahogy a szexuális funkciók, úgy a spermiumok minősége, mozgása és mennyisége is csökken az idő előrehaladtával. Ha a párod 45 éves vagy idősebb, és nem sikerül teherbe esned, beszéljetek egy orvossal, hogyan növelhetnétek az esélyeket.

Mit tehet a férfi?

Ha úgy gondoljátok, a párod miatt nem sikerül teherbe esned, érdemes odafigyelnie az alábbi tényezőkre, melyek növelhetik az esélyeteket:

– kezelje a stresszt

– hagyja abba a dohányzást és az alkoholfogyasztást

– fogyasszon magas cink tartalmú ételeket (megtalálható a húsban, a teljes kiőrlésű gabonában, a tenger gyümölcseiben, a tojásban), szelént (megtalálható a húsban, a tenger gyümölcseiben, a gombában, a gabonafélékben, a brazil dióban) és E-vitamint

– kerülje a meleg helyeket, a szaunát, a forró fürdőt, forró zuhanyt, mert ezek is csökkentik a spermiumok számát

Meddőségi kezelések

Ha már mindent kipróbáltatok, de nem jön baba, feltétlenül forduljatok szakemberhez. Akkor sem kell kétségbeesni, ha meddőséget állapít meg. Számos kezelés segíti a meddő nők, meddő férfiak helyzetét. Lehet, hogy in vitro megtermékenyítést fog ajánlani az orvos, de az is lehet, hogy elég, ha gyógyszerrel stimuláljátok a peteérést.

Terhességi tesztek

Ha próbálkoztok és kimarad a menstruációd, érdemes egy otthoni terhességi tesztet elvégezned. Drogériákban, gyógyszertárakban számtalan terhességi teszt kapható, melyek már 5 nappal a menstruáció kimaradása után nagy eséllyel kimutatják a terhességet a megnövekedett terhességi hormon, hCG szintje alapján.

A terhesség 5 korai jele

Ha az alábbi tüneteket veszed észre, akkor valószínűleg sikerült teherbe esned:

– elmarad a menstruációd

– gyakrabban kell pisilned

– fáradékonnyá válsz

– hányingered van reggelente vagy akár egész nap

– megnő és érzékenyebbé válik a melled

Boldog babavárást!

Kapcsolódó cikkek:

Mikor eshetek teherbe?

7 szuper termékenységfokozó tipp

D-vitamin-hiány is gátolhatja a teherbeesést