Teherbeesés

Milyen előnyei vannak a késői gyerekvállalásnak?

Egyre kevésbé kapjuk fel a fejünket,ha valaki 30 is elmúlt, még sincs még gyereke. Az egész világon, így hazánkban is kitolódott a gyermekvállalás: minden ötödik nő 35 éves kora felett vállalja első gyermekét.És ennek számos előnye is van.
2017. Március 27.
Milyen előnyei vannak a késői gyermekvállalásnak?

Nemhogy 35 felett, de jócskán vannak olyanok is, akik 40 éves kor felett vállalják első gyermeküket. Szokás ma már azt mondani, hogy gyermekvállalás szempontjából a harminc az új húsz, a negyven pedig az új harminc. A kockázatokról általában több szó esik, mint az előnyökről, így most a divany.hu cikke alapján összeszedjük, hogy milyen előnyei vannak a gyerek szempontjából, a későbbi gyerekvállalásnak.

Többre viszik az életben

Persze az, hogy pontosan mit jelent sikeresnek lenni teljesen szubjektív dolog. Mégis svéd kutatók arra jutottak testvéreket figyelve, hogy azok, akik később születtek, nem csupán magasabbak lettek felnőttkorukra, de tovább maradtak az oktatási rendszerben, nagyobb eséllyel mentek egyetemre és jobban teljesítettek a képességfelmérő teszteken.

Jobbak a képesség-tesztjeik eredményei

A kognitív képességeket felmérő teszteken, más képesség-teszten és az iskolai vizsgákon egyaránt jobban teljesítenek a később vállalt gyerekek.Ez azonban nem volt mindig így: az ötvenes és hetvenes években éppen fordított volt a helyzet, azaz akkor nagyobb eséllyel tűnt ki az iskolában, és jutott felsőoktatásba egy gyerek, ha a húszas éveiben járó anya hozta a világra – írja a divany.hu egy a London School of Economics és a Max Planck Intézet közös kutatására hivatkozva.Ennek oka, hogy régebben a sokadik gyerekek születtek később, ma viszont az elsők, méghozzá nagy valószínűséggel olyan anyáknak, akik magasan képzettek, iskolázottak és egzisztenciálisan is biztosabb talajon állnak. Az addig összeszedett javait pedig az anya a gyerekére fordítja: nagyobb valószínűséggel veszi meg neki a fejlesztő játékot, szívesebben kifizeti a plusz programokat, különórákat is.Azért érdemes a gyerekek boldogulása szempontjából a kognitív képességeket vizsgálni, mert ezek általában elég jól előrejelzik, hogy milyen státuszban és gazdasági körülmények között fog élni valaki felnőtt korában, de az eredmények összefüggnek a várható egészségi állapottal és az élettel való elégedettséggel is. Így bár persze az is érdekes, hogy ki milyen éles eszű, messzebb menő következtetéseket is le lehet vonni ebből – olvashatjuk a cikkben

Jobbak a nyelvi képességeik

A jobb nyelvi képességek jobb iskolai eredményekhez vezetnek, sikerélményeket okoznak és egyértelműen szükségesek ahhoz, hogy kedvvel tanuljon a gyerek.A nyelvi képességek pedig kicsi korban leginkább az édesanyától, és a család által biztosított környezettől függnek. A sok mese, ének hatására – amit valószínűleg a magasabb iskolázottságú anyák evidenciaként kezelnek – , a gyerekek három éves korukra nagy előnyre tesznek szert, ha például a szókincsüket vizsgáljuk.

Több idő és figyelem

Stabilitás és figyelem a két kulcsszó, ami nagyobb valószínűséggel van meg olyan családban, ahol a szülők biztonságos környezetet jelentenek a gyereknek. Azoknál, akik már túl vannak a főbb karriercéljaikon, stabil a párkapcsolatuk, nagyobb anyagi biztonságban élnek, függetlenek a szüleiktől és van egy jól kialakított életük, nagyobb valószínűséggel tudnak (és akarnak) több figyelmet adni a gyermeküknek.

Az idősebb korban szült anyák tovább élnek

Kutatások azt találták, hogy azoknak, akik 33 éves koruk után szülték az utolsó gyereküket, kétszer annyi esélyük van 95 éves korukig élni, mint akik harmincéves korukra már letudták életük gyerekvállalós szakaszát. Az idős mamák kitartanak, hogy egészségben ott legyenek később is a gyerekeiknek.Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: divany.hu/babaszoba.hu