Teherbeesés

Ezért akarnak az idősebb férfiak annyira gyereket

A nőkhöz hasonlóan a férfiaknak is ketyeg a biológiai órájuk, kicsit persze másként.
2023. Április 13.
Időseb apa babával
Kép: Getty Images

A legtöbb ember – legyen nő vagy férfi – egyszer csak olthatatlan vágyat érez arra, hogy gyereke legyen (természetesen akkor sincs probléma, ha valakinél ez nem következik be). A nők reprodukciós korlátaik miatt általában nagyobb nyomást éreznek a gyerekvállalásra mint a férfiak. A gyerekvállalási idő ugyan kitolódott, de azért nem korlátlan, a menopauzával a nők számára véget ér a lehetőség, hogy gyerekük születhessen. A férfiak esetében elméletileg nem zárul be a kapu és bármikor, bárhány évesen lehet gyerekük. De csak elméletben.

Érdekes tudományos megfigyelés, hogy a kor előrehaladtával a férfiak egyre inkább vágynak gyerekre, akik nem tették, idősödve egyre fontosabbnak érzik a családalapítást.

Kutatók nemrégiben azt találták, hogy abban az esetben, ha a fiatal nők idősebb férfival szeretne gyereket, kevésbé volt sikeres a babaprojekt a vártnál, az idősebb nő – fiatalabb férfi párosoknál azonban nagyobb volt a termékenység  a vártnál. Laura Dodge, a Harvard Medical School biológus professzora, a kutatás vezetője, azt gyanítja, hogy ennek oka az, hogy nagyobb nyomás alatt vannak azok a párok, ahol a nő reproduktív életének végéhez közeledik.

“Úgy tűnik, hogy az életkor szinte kizárólag a nők biológiai órájára fókuszál” – mondta Dodge a The Guardiannek. “Pedig a férfi életkorát is figyelembe kellene venniük.”

A férfiak gyerek iránti vágyát az életkor mellett egy másik tényező is befolyásolja. A Kansas Egyetem pszichológusa, Dr. Gary Brase és munkatársai amerikai mintákban figyeltek meg a költség-haszon elvét: ahogy a férfiak idősödnek és elérik karrierjük csúcspontját, a gyermekvállalás költségei (pénzügyi és karrierút értelemben is) csökkenek az előnyökhöz képest.

A férfiak ugyan akárhány évesen is lehetnek apák, de az életkor előrehaladtával a spermiumok száma csökken, minőségük is romlik, így jelentősen csökken a megtermékenyítő képességük.

Forrás: fatherly.com