Teherbeesés

8 dolog, amit tudnod kell a férfiak termékenységéről

A férfimeddőség a meddőségi esetek felét teszi ki. A férfimeddőségnek számtalan oka lehet, lássuk mik lehetnek az okok és befolyásoló tényezők.
2018. Június 06.
Ezek okozhatják a férfi meddőséget

A health.com kérdezett meg arról szakértőket, hogy milyen jelei, okai és befolyásoló tényezői lehetnek a férfiak termékenységének, s a meddőségnek. Ezekből válogattunk.

Fontos, hogy mennyi szex van?

Nem az a fontos termékenység szempontjából, hogy mennyit szexeltek vagy, hogy a párod maszturbál-e. A spermiumok minősége nem ezen múlik. A legtöbb férfi másodpercenként 1000 spermiumot termel, függetlenül attól, hogy hányszor következik be ejakuláció.

Spermiumszám

Sok minden befolyásolhatja a spermiumszámot és a termékenységet. Egy egészséges ejakulátumban kb. 15-20 millió spermium van milliliterenként. Ha ez a szám megvan, akkor jó esély van arra, hogy sikeres legyen a megtermékenyítés.

Nincsenek korai figyelmeztető jelek

Nincsenek konkrét tünetei a férfi meddőségnek, de vannak olyan körülmények, amelyek okot adhatnak arra, hogy gyanakodj. Ha a férfipartnerednek valaha is ágyék körüli műtétje volt, volt rákos megbetegedésből gyógyult föl, akkor nagyobb a kockázata annak, hogy terméketlen.

Gyanús lehet az, ha elmúltál 30, rendszeresen próbálkoztok, veled minden rendben, de mégsem jön össze a baba. Ebben az esetben azért érdemes arra gondolni, hogy a partnereddel nem stimmel valami. Ilyenkor érdemes kivizsgálásra menni.

A termékenység az egészségi állapottól is függhet

Lehetséges, hogy az alacsony spermiumszámot valamilyen egyéb betegség okozza. Tipikusan igaz ez a 2-es típusú diabéteszben szenvedő férfiakra, azokra, akiknek alacsony a tesztoszteronszintjük, hormonális problémáik vannak, vagy valamilyen szexuális úton terjedő betegségük.

Konkrét szervi ok

A férfi meddőség gyakori oka a herezacskó vénáinak tágulata, aki ezzel a problémával küzd gyakran kis mennyiségű és gyengén mozgó spermiummal rendelkezik. Ez a probléma egyébként orvosolható, gyógyítható és az esetek csupán 1 százalékában tér vissza újra a probléma.

Depresszió

A meddőséggel küzdő párok általában meglepődnek azon, hogy a depresszió is befolyásolja a termékenységet.

Egy amerikai kutatás arra mutat rá, hogy azoknál a pároknál, ahol a férfi nem volt depressziós kétszer gyakrabban sikerült a teherbeesés, mint azoknál, ahol a pár férfi tagja depresszióban szenvedett. Az ok nem teljesen tisztázott, de a nemi élet zavarain túl valószínű, hogy az antidepresszánsok szedése is ront a termékenységen.

Testsúly

Nem, nem csak a nőknél befolyásolja a termékenységet a testsúly, hanem a férfiaknál is. A Stanford Egyetem és a NICHD kutatói azt találták, hogy az elhízás és a spermiumszám között összefüggés van. Sőt, a testsúly fordított helyzetben is befolyásoló tényező lehet: a túl sovány férfiak spermiumszámára is hatással van a súlyuk.

Dohányzás

Mindkét nemnél negatív befolyásolással bír a dohányzás, a férfiaknál a spermium proteintartalmát károsítja és hatással van a spermium DNS-re is. Ugyanide tartozik a marihuána fogyasztás is: megváltoztatja a spermiumok alakját és sebességüket is felgyorsítja.

Kapcsolódó cikkeink: